Odveta za Monte Carlo! Ruud oplatil Tsitsipasovi týden starou porážku

- Jan Vojkůvka

Týden se s týdnem sešel a Stefanos Tsitsipas s Casperem Ruudem se opět potkali ve finále turnaje ATP. Norovi Ruudovi se povedlo na barcelonské antuce oplatit svému soupeři porážku z minulé neděle a po vítězství 7:5, 6:3 vybojoval největší titul kariéry. Trofeje na dalších turnajích ATP vybojovali také Marton Fucsovics a Jan-Lennard Struff.

Ruud před týdnem utrpěl ve finále v Monte Carlu s Tsitsipasem poměrně tvrdou porážku. Za hodinu a půl tehdy padl 1:6, 4:6, když se mu nepovedlo ani jednou vyzrát na servis soupeře. I proto se ve finále pětistovky v Barceloně předpokládalo, že Tsitsipas na svou výhru dokáže navázat a Ruuda znovu přejede.

I tentokrát utkání trvalo zhruba hodinu a půl, mělo však trochu odlišný průběh. Lepším tenistou byl Nor, jenž sice v prvním setu prohrával 1:3, ale od té chvíle dvorci vládl a soupeři už nenabídl ani jeden brejkbol.

Ruud napřed v šestém gemu vyrovnal na 3:3, načež strhnul první set na svou stranu brejkem ve dvanácté hře. Druhou sadu pak rozhodl jediný brejk, jehož světová šestka dosáhla ve čtvrtém gemu. Tsitsipas se marně snažil najít recept na zlepšený servis soupeře, jenž už žádné drama nedovolil a zápas dovedl do vítězného konce.

„Znamená to pro mě strašně moc,“ radoval se vítěz celkem jedenácti trofejí na okruhu ATP. „Jedná se o největší titul mé kariéry. Je to něco, po čem jsem šel opravdu hodně dlouho. Ještě nikdy jsem nevyhrál turnaj ATP 500, natož Masters. Byl jsem párkrát ve finále, ale vždy jsem tahal za kratší konec.“

„Do zápasu jsem nevstoupil ideálně, ale naštěstí jsem se dokázal rychle vrátit. Ke konci prvního setu a ve druhé sadě jsem hrál opravdu dobrý tenis,“ těšilo pětadvacetiletého Ruuda. „V posledních šesti, sedmi měsících jsem udělal pár kroků správným směrem a pozměnil svou hru. Jsem rád, že se to konečně vyplácí,“ dodal.

První titul ve 33 letech! Struff vyhrál v Mnichově
Životní úspěch vybojoval v německém Mnichově domácí tenista Jan-Lennard Struff. Německý hráč doposud dokázal triumfovat pouze na nižším okruhu ATP Challenger Tour, kde vybojoval celkem šest trofejí, na nejvyšším okruhu ATP však i přes řadu vydařených akcí na vysněný triumf musel čekat.

Nakonec se dočkal v neděli na domácí antuce během BMW Cupu, v jehož finále porazil Američana Taylora Fritze 7:5, 6:3 a ve 33 letech vybojoval první titul na okruhu ATP. Navíc obdržel také krásný nový vůz od hlavního sponzora turnaje, společnosti BMW.

Fucsovics vyhrál po šesti letech turnaj ATP
Dlouhých šest let trvalo, než se Martonu Fucsovicsovi povedlo navázat na své prvenství z turnaje ATP v Ženevě. Čekání ukončil tento týden v rumunské Bukurešti, kde porazil pátého nasazeného Mariana Navoneho z Argentiny 6:4, 7:5.