CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

0 komentářů

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

 

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok na daňový přeplatek.

Loading



 

Kdy musí důchodce podat daňové přiznání

Povinnost podat daňové přiznání je vždy při příjmech v rámci podnikání na OSVČ, také při souběhu více zaměstnavatelů a také při různých typech příjmu, kdy neplatíte daň z příjmu při realizaci příjmu, ale až po podání daňového přiznání. Přičemž povinnost podat daňové přiznání platí pro osoby v produktivním věku stejně jako pro ty, kteří pobírají starobní důchod.

Daňové přiznání musíte podat například:

  • pokud máte 2 a více zaměstnavatelů (příjmů za závislé činnosti), minimálně v jednom měsíci z roku,
  • při podnikání na živnostenský list, při OSVČ na hlavní i vedlejší činnosti,
  • při realizaci příjmu z pronájmu,
  • po prodeji nemovitosti, kdy tento nebyl osvobozen od daně z příjmu,
  • při realizaci investice z kryptoměn,
  • pokud pobíráte důchod vyšší než 622 800 Kč (limit 2023),
  • při prodeji cenných papírů v hodnotě více než 100 000 Kč, které vlastníte méně než 3 roky,
  • při příjmu ze zahraničních dividend

Co je to daňový přeplatek a kdy vznikne

Daňový přeplatek je část daně z příjmu, kterou jste zaplatili státu navíc. Neboli daňový přeplatek vznikne po podání daňového přiznání nebo po podpisu ročního zúčtování daně u zaměstnance. A to v případě, kdy na zálohách na dani z příjmu bylo zaplaceno více, než kolik je povinná daň z příjmu za dané daňové období. Daňový přeplatek většinou vznikne, pokud jste neuplatili všechny daňové slevy, na které máte nárok, už během daňového období. Nebo pokud uplatňujete daňové slevy nebo daňové odpočty až po skončení daňového období.

Pro to, aby vám vznikl daňový přeplatek, přitom musíte splnit obě podmínky:

REKLAMA

  • musíte během daňového období platit zálohy na daň,
  • musíte uplatnit slevu nebo odpočet až po skončení daňového období.

Daňový přeplatek u důchodce ve 4 příkladech

Práce jen po část roku

Pokud jako starobní důchodce pracujete jen nárazově, například půl roku nebo několik měsíců, tak při podání daňového přiznání (i při ročním zúčtování daně u zaměstnavatele) můžete uplatit daňovou slevu na poplatníka za celý rok. Díky tomu vám můžou vrátit část i celou daň z příjmu, kterou jste během roku zaplatili na zálohách.

Dlouhodobá nemocenská

Podobný případ nastane, pokud máte sice jen jedno zaměstnání, ale v tomto jste čerpali dlouhodobou nemocenskou. V takovém případě vám snížené příjmy nemusely během roku vyčerpat celou slevu na poplatníka a můžete mít nárok na daňovou vratku.

Použití daňových slev

Jednou za rok můžete uplatnit daňovou slevu na manželku bez zdanitelných příjmů. Vznikne vám tak daňová vratka ve výši právě daňové slevy na manželku. Čerpání této slevy ovšem bylo od letošního roku omezeno jen na manželku, která se celodenně stará o dítě mladší 3 let věku.

Použití daňových odpočtů

Stejně tak vám může vzniknout daňová vratka při využití odpočtů na penzijní nebo životní pojištění, darování krve nebo jiný dar a dalších odpočtů základu daně z příjmu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Pracující důchodce

Změny pro pracující důchodce od roku 2024

Pro osoby řádně pobírající starobní důchod platí, že po odpracování 360 dní si můžou zažádat o zvýšení důchodového výměru. A také to, že výhodnější pro ně bývá pracovat na DPP a DPČ do limitu, protože v takovém případě nemusí platit sociální a zdravotní pojištění.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *