Oblíbená herečka Barbora Hrzánová se narodila 22. dubna 1964 v Českých Budějovicích. V dětství se toužila stát archeoložkou, v deseti letech ale pochopila, že je jejím posláním bavit ostatní.

Tehdy ji obsadili do dětské role v Našich furiantech a herectví si okamžitě zamilovala. Nebylo tedy překvapením, když po absolvování pražské DAMU nastoupila do angažmá v Národním divadle. 

Nezapomenutelné role a Requiem pro panenku

Ačkoli si v Národním divadle zahrála spoustu nezapomenutelných rolí, paradoxně až přechod do Divadla Na zábradlí jí pomohl dostat se k větším hereckým rolím. V roce 1994 excelovala v roli Johanky ve filmu Requiem pro panenku.

Dokonce se dočkala uznání filmové kritiky a ocenění na filmovém festivalu v Torontu. Později byla nominovaná na Českého lva za role ve filmech Díky za každé nové ráno a Spiklenci slasti.

Zdroj: Youtube

Divadlo jako srdeční záležitost

Hrzánová ale o sobě říká, že filmové role spíše odmítá. Jednu z výjimek v poslední době udělala pouze v rámci epizodní role v seriálu Osada.

„Představa Romů na trampu mě dostala. Jinak jsem odmítačka rolí před kamerou. Vždycky si představím, co to natáčení spolkne času a energie,“ prozradila herečka v jednom z rozhovorů. 

Herečka na volné noze

Barbora Hrzánová sice zažila několik stálých divadelních angažmá, ale už před více než dvaceti lety se rozhodla, že chce být herečkou na volné noze.

„Život je krátký, jsme tu jen na pár nadechnutí a ty strávit s lidmi, se kterými v žádném případě být nechcete, by byla škoda,“ má v tom Hrzánová jasno. 

Holub se do ní zamiloval na první pohled

Herečka má ale štěstí, protože i když je na volné noze, na nedostatek pracovních příležitostí si nikdy stěžovat nemohla. Rozhodnutí nebýt ve stálém angažmá navíc učinila v době, kdy se seznámila se svou životní láskou Radkem Holubem.

Sympatický herec se do ní zamiloval, když ji viděl v Čechovově Rackovi jako Ninu Zarečnou. „Byla tak úžasná, že jsem ji požádal o ruku,“ vzpomíná Radek Holub na první společné okamžiky.

Hrzánovou jeho slova tehdy hodně překvapila a připomněla mu, že spolu ještě ani nechodí. Takže se musel spokojit s tím, že vzal herečku za ruku a celý večer se spolu procházeli po romantickém nábřeží Vltavy. 

Nejdřív život na hromádce, pak svatba

Život na hromádce spoustu let Hrzánové s Holubem maximálně vyhovoval a svatbu ani neplánovali. V létě v roce 1996 ale Holubovi zavolal jeho kamarád Vlasta a postěžoval si, že u nich na chalupě už dlouho nebyl žádný mejdan. Ke svatbě tedy nakonec přece jen došlo.

Jeden syn, ale přesto velká rodina

Brzy se šťastným novomanželům narodil syn Antonín. Rozhodně ale neplatí, že by jejich rodina byla jen tříčlenná. Hrzánová je známá svou velkou láskou ke zvířátkům a vždy v jejich domácnosti pobíhali psi a kočky.

Dokonce tvrdí, že když k nim někdy nějaký chlupatý přítel náhodou zabloudí, okamžitě u nich získá nový domov. „Jeden syn, ale přesto velká rodina," svěřil se Holub v rozhovoru pro magazín Téma. 

Syn zdědil umělecké geny po rodičích

Jediný syn Antonín má od dětství umělecké geny po svých rodičích. A přestože se v Praze pokoušel dostat se na DAMU a poté i na JAMU, ani v jednom případě neuspěl.

„Dneska jim za to mockrát děkuju. Na školu v Paříži brali patnáct lidí z dvou set přihlášených. On byl mezi nimi jediný student, jehož rodným jazykem nebyla francouzština. Jsem na něj hodně pyšná,“ uvedla Hrzánová.

Se synem v jedné kapele

Ještě před odjezdem do Francie syn účinkoval v maminčině kapele Condorango. Hrál několik let na baskytaru, housle, a dokonce zpíval.

Když se pak přesunul do Paříže a začal tam studovat, Hrzánová na nějakou dobu přerušila svou hudební kariéru. Nedokázala si totiž představit vystupovat bez syna. 

„Vnáší nejen na jeviště, ale i do vztahů mezi lidmi světlo. Ta energie, kterou jsem vždycky měla s ním za zády, mi umožňovala jenom se na té úžasné vlně vézt.“ Dnes už má syn dostudováno a v kapele své maminky opět a rád hraje.

S manželem jsou jako sourozenci

Hrzánová se s manželem Radkem Holubem skvěle doplňuje. O společném soužití dokonce s nadsázkou říká, že jsou spíš jako sourozenci. „Jsme bratři Holubovi,“ směje se. Oba si od začátku maximálně důvěřují, a nemohou je tak vykolejit ani různé spekulace, které v minulosti kolovaly českým showbyznysem.

Holuba totiž novináři přistihli s neznámou blondýnkou. Nakonec z toho ale žádná senzace nebyla a bulvár se musel smířit s tím, že se jednalo jen o jeho dobrou kamarádku.

Ačkoli dnes slaví Barbora Hrzánová kulaté šedesáté narozeniny, projevy stárnutí na ní nejsou vidět. Stále oplývá stejným osobním kouzlem, jako když s uměleckou kariérou začínala. Žije spokojený život po boku svých nejbližších a užívá si ho plnými doušky.

Zdroj: vlasta.cz, zeny.iprima.cz, rozhlas.cz, csfd.cz

Související články