Získejte kontrolu nad tělem i myslí díky pilates

Co je to pilates?

Pilates je systém cviků, které umožňují převzít kontrolu nad tělem i myslí a kladou důraz na tělo jako celek. Pilates metoda slouží také jako kompenzační cvičení, a to pro dynamické sporty, silové sporty či specifické skupiny: ženy po porodu a mnoho dalších. Pilates ovlivňuje tělo jako celek, zpevňuje hluboké břišní svaly a svaly kolem páteře. Cílem je podpořit a zvědomit přirozený pohyb.

Historie pilates

Pilates, pojmenovaný po svém zakladateli Josephu Pilatesovi, se vyvinul na začátku 20. století. Jeho kořeny sahají do Německa, kde se Joseph Pilatesv roce 1880 narodil. Během první světové války se jeho zájem o tělesnou aktivitu prohloubil, když pracoval jako sanitář a začal se specializovat na léčbu nemohoucích pacientů. Vyvinul cvičební techniky, které bylo možné provádět v posteli, a pro zvýšení efektivity těchto cvičení přidal pružiny k postelím pacientů (což je myšlenka, která se dnes používá v moderním pilates na strojích). Dnes je pilates populární cvičební metoda, která je praktikována miliony lidí po celém světě. Principy kontroly, flexibility, síly a pohybu zůstávají důležitou součástí každého moderního fitness tréninku.

Pilates, to aktuálně nejžádanější cvičení, které si můžete dopřát i vy

elle.cz

Základní principy tohoto cvičení

Můžete se setkat se šesti až osmi principy pilates. Mezi hlavní patří kontrola, koncentrace, plynulost, dech, pevný střed těla a přesnost.

Kontrola

Cvičení pilates je o kontrole pohybů, ne o rychlosti. Důraz je kladen na kontrolu každého pohybu od začátku do konce a minimalizaci nadměrného pohybu.

Koncentrace

Pilates zdůrazňuje důležitost soustředění se na každý pohyb a jeho správné provedení. Koncentrace vytváří propojení mezi tělem a myslí a tím zlepšuje efektivitu cvičení.

Plynulost

Plynulý pohyb je důležitý pro zachování spojení mezi jednotlivými pozicemi, což snižuje riziko zranění.

Dech

Správné dýchání je nezbytné pro efektivní provedení pozic. Pilates zdůrazňuje hluboké a kontrolované dýchání, které je synchronní s pohyby. Ve větším vědomí dechu bychom totiž měli být schopni více kontrolovat i pohyb.

Pevný střed

Tento princip klade důraz na stabilizaci středu těla, do kterého jsou zahrnuty břišní svaly, pánevní dno a spodní část zad. Pevný střed těla je důležitý pro udržení zdravé stability a kontrolu pohybů.

Přesnost

Přesné provedení pozic je klíčové pro dosažení toho nejlepšího výsledku a prevenci zranění.

Jak do naší rutiny zařadit pohyb, který nás bude opravdu bavit?

elle.cz

Jak s praktikováním pilates začít

Motivace a ten správný důvod, který vychází z našeho nitra. To je pohonem, který živí pomyslný motor všech věcí, ke kterým sbíráme odhodlání. Začít s pilates je podobné jako začít s jakoukoliv jinou pohybovou aktivitou. Důležitá je pravidelnost a trpělivost.

Vhodný instruktor

Hledejte certifikovaného instruktora pilates s dobrou reputací a zkušenostmi. Sto lidí, sto chutí – je možné, že výběr správného instruktora bude delší cesta. Vhodný instruktor by vám měl sedět lidsky, ale i technicky.

Forma pilates

Existuje několik forem pilates, možná můžeme tvrdit, že tolik, kolik je učitelů, tolik je forem pilates. Pilates můžete praktikovat na pilates reformerech či pilates na podložkách s pomůckami se speciálním zaměřením.

Naučte se základy

Naučte se základní principy pilates, jako je dech, pevný střed těla, koncentrace, kontrola, přesnost a plynulost. Správná technika je klíčová pro efektivní a bezpečnou praxi.

Začněte pomalu

Začněte s jednoduchým cvičením, které vám pomůže se seznámit s pozicemi od základu a hlavně pomalu. Postupně zvyšujte náročnost praxe.

Buďte trpěliví

Pilates je dovednost, kterou je třeba se naučit a zdokonalit. Buďte trpěliví sami se sebou a dejte svému tělu čas se adaptovat na nové pohyby a přístup.

Poslouchejte své tělo

Nejdůležitější je poslouchat své tělo a respektovat jeho limity. Pokud cítíte bolest či nepohodlí během praxe, zpomalte. V opačném případě se nebojte volit pokročilejší varianty pozic a zaměření pilates.

10 top pilates lekcí, které najdete na Youtube

elle.cz

Zdroj: Healthline, ELLE.com