V USA začne soud proti snižování emisí z automobilů

2
V USA začne soud proti snižování emisí z automobilů
Fotografie: fDrive.cz
  • Soud hlavně představuje politický boj mezi republikány a demokraty
  • Nově připravovaná pravidla mají poškodit ekonomiku a ohrozit pracovní místa

Dle reuters.com podali generální prokurátoři 25 republikánských států žalobu proti Agentuře pro ochranu životního prostředí (EPA) s cílem zablokovat pravidla určená ke snižování emisí z automobilů a lehkých nákladních vozidel. Tato žaloba, kterou iniciovali generální prokurátoři států Kentucky a Západní Virgínie, se týká nedávných kroků administrativy prezidenta Joea Bidena, které republikáni považují za překročení pravomocí agentury. Tento soudní spor představuje další příklad politického boje mezi republikány a demokraty ohledně environmentálních politik v USA.

Cílem pravidel EPA je ambiciózní snížení emisí z výfuků automobilů a lehkých nákladních vozidel do roku 2032 o téměř 50 % oproti úrovni z roku 2026 a do roku 2055 o 7,2 miliardy tun skleníkových plynů. Tato opatření jsou klíčovou součástí snahy o snížení dopadů klimatických změn a přechod na udržitelnější formy dopravy. Generální prokurátoři z řad republikánů argumentují, že tato pravidla poškodí americkou ekonomiku, ohrozí pracovní místa a zvýší ceny vozidel. Kritizují také administrativu Bidena za to, že se snaží příliš rychle přeměnit trh s automobily a podporuje příliš přísná pravidla, která výrobcům automobilů ztěžují přechod na alternativní paliva.

Kritika EPA se zaměřuje také na nedostatečnou flexibilitu pravidel a na údajný nedostatek zájmu spotřebitelů o elektrická vozidla v některých státech, jako je například Kentucky. Tento argument podporuje tvrzení, že pravidla nejsou v souladu s reálnými potřebami trhu a mohou negativně ovlivnit americký automobilový průmysl. EPA odmítla komentovat žalobu. Nicméně, tato právní přestřelka mezi federální agenturou a republikánskými státy poukazuje na hluboké politické a ideologické rozpory ohledně ochrany životního prostředí a snahy o snižování emisí skleníkových plynů v USA. Je jasné, že tato otázka bude nadále předmětem intenzivních diskuzí a soudních sporů v nadcházejících letech.

Diskuze ke článku
Martin
Martin
Naposledy upraveno: včera 11:06
Zajímavé jaký je člověk bezohledný hovado. Ovzduší naší planety můžeme donekonečna poškozovat, ale ekonomiku nikoliv. Přírodu žádná ekonomika nezajímá.
Jan Jakubík
Tohle je hrozně ale hrozně složitá otázka. Přechod ke skutečné EKO dopravě a všemu jinému je nutný při počtu lidí na světe. Ale ten přechod by měl být rozumně nastavený. Asi by kvůli tomu neměli krachovat firmy ve velkém. Zatím žádna "stará" velká firma asi nekrachla, ale snadné to asi teď nemají. Bude to chtít dekádu, než dojdeme do bodu, kdy si budeme běžně kupovat EV jako kdysi spalováky. A co studenti, lidé se mzdou do 20 tis. Kč, kterých je mimo Prahu dost. Taky se musí z vesnice dostat nějak do práce, ti budou mít EV za 15-20 let.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze