Participativní rozpočet 2024: veřejnost rozhoduje o přidělení finančních prostředků


I v letošním rozpočtu městské části Praha 4 se počítá s položkou, kterou může svým hlasováním ovlivnit veřejnost. Jedná se o proces, kdy v rámci participativního rozpočtu vybírají hlasující z podnětů obyvatel Prahy 4 projekty k realizaci, a to v rámci tematických okruhů tzv. Regenerace a kultivace veřejného prostoru nebo Oprav chodníků a komunikací.

Důležitým kritériem, kromě počtu získaných hlasů, je také rozpočet daného podnětu. Naopak podoba zpracování podnětu rozhodujícím kritériem určitě není.

„Cílem participativního rozpočtu je zapojení veřejnosti do rozhodování o přidělování finančních prostředků na akce investičního i neinvestičního charakteru a zkvalitňování veřejného prostoru na území Prahy 4. Nahlášeny tak mohou být úpravy nejen místních dlážděných chodníčků, ale například také výměna mobiliáře nebo kultivace zeleně,“ uvedl starosta Ondřej Kubín (ODS).

Harmonogram pro rok 2024

Na začátku roku byl zveřejněn harmonogram celého letošního hlasování a schvalování. V lednu byla na webu městské části představena kritéria programu participativní části rozpočtu Prahy 4, podle kterých byly do konce února přijímány podněty navrhovatelů.

Celkem bylo zaevidováno 31 projektů. Po jejich zpracování do jednotné formy byly tyto podněty představeny tzv. pracovní skupině, aby posoudila realizovatelnost přijatých podnětů, a poté postoupeny k projednání komisí místní Agendy 21 (MA21).

„Právě náplň komise MA 21 nejlépe odpovídá svým zaměřením smyslu místní Agendy 21, tedy procesu, který prostřednictvím zkvalitňování správy věcí veřejných, strategického plánování a řízení, a zejména zapojováním veřejnosti, zvyšuje kvalitu života ve všech jeho aspektech,“ uvedl zastupitel a předseda Komise MA21 Petr Kučera (TOP 09).

Pracovní skupina při hodnocení projektů zohledňovala více hledisek. K důležitým kritériím patřila finanční náročnost projektu a pochopitelně i fakt, jestli se týká území Prahy 4 (zda se nenachází na soukromém pozemku, nebo pozemku ve vlastnictví TSK) atd. V některých případech se může stát, že zaslaný námět koliduje s jiným návrhem, nebo zasahuje do schválených projektů na úrovni hlavního města Prahy (například realizace v místě výstavby metra D).

„Navrhovatelé budou mít 17. dubna od 16 hodin možnost obhájit svůj koncept na řádném jednání komise MA21.  Na základě doporučení Komise budou vybrané projekty zařazeny do užšího výběru k posouzení veřejnosti,“ uvedl dále zastupitel a předseda Komise MA21 Petr Kučera.

Stěžejním bodem celého procesu participativního rozpočtu pro rok 2024 je tedy hlasování obyvatel Prahy 4 o tom, které podněty mají být z peněz participativního rozpočtu realizovány.
To proběhne v termínu od 22. dubna do 3. května 2024 do 12:00 hod.

(stránky s hlasováním najdete na odkazu ZDE - doplněno po otevření hlasování)

Výsledná tabulka, která bude obsahovat kompletní přehled všech podnětů, včetně získaných hlasů, bude předložena k rozhodnutí Radě MČ Praha 4. Rada poté v rámci přidělených finančních prostředků (celková finanční částka je 3,5 mil. Kč) odsouhlasí doporučené projekty.

Participativní rozpočet je nedílnou položkou každoročního schvalování od roku 2022. A každý rok se v rámci participačních návrhů sejdou desítky podnětů a vyšší stovky hlasů.

Participativní opravy
Ilustrační foto z minulých ročníků






Aktualizováno: 22.04.2024 – Vít Drbal
Vytisknout