Vesmírne divadlo nad Slovenskom začne už o pár hodín. Vystúpia ružový Mesiac i najstarší meteorický roj

  • V tieto dni môžeme na oblohe sledovať dva čarovné úkazy – meteorický roj Lyríd a Ružový spln
  • Lyridy dosiahnu svoj vrchol 22. apríla, spln uvidíme o dva dni neskôr
Ružový Mesiac, nočná obloha
Ilustračné foto, Unsplash/Allef Vinicius/ uomo libero
  • V tieto dni môžeme na oblohe sledovať dva čarovné úkazy – meteorický roj Lyríd a Ružový spln
  • Lyridy dosiahnu svoj vrchol 22. apríla, spln uvidíme o dva dni neskôr

Na nočnej oblohe sa bude v týchto dňoch odohrávať nádherné vesmírne divadlo. V utorok oblohu osvetlí Mesiac v splne, ktorý má prezývku Ružový. Okrem toho bude na oblohe možné pozorovať aj meteorický roj Lyríd, ktorý v pondelok dosiahne svoj vrchol.

Podľa portálu ePočasie.eu spln vyvrcholí v noci z utorka na stredu o 01:49 hodiny. Mesiac sa bude javiť ako v splne ešte tri dni od utorka do štvrtku večera, uvádza americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Napriek tomu, že sa Mesiac volá Ružový Mesiac, v tejto farbe naozaj nebude. Namiesto toho bude náš satelit zlatistý až žiarivo biely.

Newsweek uvádza, že počas súmraku sa Ružový Mesiac môže javiť ako oranžový. Je to spôsobené tým, že sa naň pozeráme cez najhustejšiu časť zemskej atmosféry, ktorá je naplnená časticami, ktoré absorbujú a rozptyľujú svetlo.

Takéto atmosférické častice vedia rozptyľovať kratšie vlnové dĺžky svetla viac ako dlhšie vlnové dĺžky. Oranžové a červené svetlo, obe s dlhšími vlnovými dĺžkami, majú tendenciu prechádzať atmosférou, zatiaľ čo kratšie vlnové dĺžky svetla, ako je modré, sa rozptýlia.

Ružový Mesiac dostal meno podľa ružového kvetu

Ružový Mesiac je pomenovanie, ktoré uvádza Farmársky almanach, ktorý v prvej polovici 20. storočia začal uverejňovať mená splnov podľa pôvodných indiánskych kmeňov USA. Indiánske mená často vychádzali z prírodných javov a úkazov, ktoré sa spájali s konkrétnym ročným obdobím či mesiacom.

V prípade Ružového Mesiaca sa názov vzťahuje na mrazuvzdornú kvetinu Flox šidlolistý, ktorá práve v jarnom období kvitne. Farba tohto divokého kvetu pôvodom z východnej Severnej Ameriky býva ružová.

NASA ale pripomína, že Mesiac má i množstvo iných mien, napríklad Mesiac klíčiacej trávy, Mesiac vajca a medzi pobrežnými kmeňmi USA sa používal aj Mesiac ryby, pretože vtedy plávali ryby proti prúdu, aby sa rozmnožili.

mesiac
zdroj: Unsplash/malith d karunarathne

Najväčšou prekážkou v pozorovaní Ružového Mesiaca môže byť počasie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) hlási oblačno až zamračené, v noci spočiatku menej oblačnosti. Postupne ojedinele, na západe na viacerých miestach, dážď alebo prehánky, vo vyšších, v noci aj v stredných polohách sneženie.

Nočná teplota od 6 stupňov na juhozápade do -6 v dolinách. Denná teplota od 8 stupňov na severe do 18 na juhovýchode. Slabý alebo severovýchodný vietor do 30 kilometrov za hodinu.

Mesačný svit bude prekážkou pri pozorovaní Lyríd 

Spln Mesiaca sa ale pretína s vrcholom ďalšieho vesmírneho divadla – meteorickým rojom Lyríd. Jeho vrchol nastáva 22. apríla, no roj bude možné pozorovať približne do 29. apríla.

Pozorovanie tohto úkazu sťaží práve Mesiac v splne, ktorého svit bude osvetľovať nočnú oblohu, čím bude náročnejšie spozorovať meteory.

„Vzhľadom na výšku radiantu nad obzorom sú lepšie podmienky na pozorovanie vždy v druhej polovici noci,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.

Roj sa oplatí pozorovať v tmavších oblastiach bez svetelného znečistenia, ako sú napríklad Park tmavej oblohy Veľká Fatra alebo Poloniny na východe Slovenska.

Zdroj meteorov, tzv. radiant v jeho blízkosti je však len zdanlivý. V skutočnosti ide o drobné ľadovo-prachové častice uvoľnené z jadra kométy C/1861 G1 (Thatcher ) s obežnou dobou 415 rokov. Tieto častice vletia do zemskej atmosféry, pričom zhoria a nechávajú za sebou žiarivú stopu – meteor.

Úkaz trvá približne týždeň, pretože šírka prúdu je malá. Prvý záznam o pozorovaní meteorického dažďa Lyríd pochádza z roku 687 pred naším letopočtom.

Lyridy sú najstarším meteorickým rojom v histórii, o ktorom sa dochovali záznamy. Prvé pozorovanie pochádza z 23. marca 687 z Číny. Rovnako existuje záznam z roku 1803.

Pozornosť vedcov na seba upútali v roku 1863, teda dva roky po prechode zmienenej kométy okolo Zeme. Okolo Slnka obehne raz za 415 rokov a jej návrat sa očakáva v roku 2283.

Zdroje: NASA, Newsweek, Farmársky almanach , SHMÚ, TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá