Mistrovské kraslice či výšivka vynesly Cenu Vladimíra Boučka dalším osobnostem

Mistrovské kraslice či výšivka přinesly Cenu Vladimíra Boučka dalším osobnostem

Město Uherské Hradiště už od roku 2005 každoročně oceňuje osobnosti v oblasti tradičních lidových řemesel a uděluje Cenu Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby. Zastupitelé města dne 22. dubna rozhodli o tom, že letos Cena Vladimíra Boučka poputuje do rukou paní Ludmile Dvořákové, která vyrábí kraslice zdobené voskovou batikou a paní Aleně Minaříkové za práci z textilních vláken - výšivky. Čestné uznání při Ceně Vladimíra Boučka pak dostane paní Eva Horáková, a to za modrotisk.

Cena Vladimíra Boučka může být udělena osobám, které udržují a zachovávají při své činnosti znalosti a dovednosti nutné pro provozování tradičních lidových řemesel, a které výsledky své činnosti prezentují na veřejnosti při konání jarmarků tradiční rukodělné výroby v Uherském Hradišti, při akcích pořádaných Slováckým muzeem a při jiných podobně zaměřených akcích. Dále je od roku 2009 udělováno čestné uznání osobnosti, která není přímým nositelem řemesla, ale na zachování a rozvoji umělecké výroby se podílí či v minulosti podílela. Počet osobností oceněných Cenou Vladimíra Boučka a čestným uznáním při této ceně se již blíží padesátce.   

Podle místostarostky Marcely Čechové jsou oceněné osobnosti důležitou inspirací pro udržování a rozvoj tradičních řemesel. „Jsou nedílnou součástí našeho kulturního dědictví. Práce těchto osobností nám dokazuje, že i v moderní době je možné excelovat v tradičních řemeslných oblastech. Proto se domnívám, že oceňovat takové osobnosti je velmi důležité,“ vyjádřila se místostarostka.

„Oceněním chceme vyjádřit úctu k trvalým hodnotám, které tito mistři svých řemesel zanechávají v naší společnosti,“ zdůvodnil oceňování starosta města Stanislav Blaha. „Jedná se o hodnoty v podstatě nedocenitelné, protože vycházejí z našich kořenů a napomáhají udržovat naživu řemesla, která by bez lidí, jako jsou oni, byla odsouzena k zániku. Navíc když vidíte jejich dílo, nestačíte žasnout nad jejich mistrovstvím,“ dodal.

Vladimír Bouček (1901 – 1985) byl významnou a důstojnou osobností města Uherské Hradiště. Stal se jedním ze zakladatelů projektu Ústředí lidové a umělecké výroby, formuloval novodobé formy péče o tradiční lidovou kulturu.

Slavnostní předávání Ceny Vladimíra Boučka se uskuteční dne 14. května 2024.

Ludmila Dvořáková, Uherské Hradiště – Sady

Ludmila Dvořáková se díky rodinnému zázemí naučila techniku batikování novoveských kraslic již v dětství. Nicméně na časově náročnou práci malování kraslic měla čas až v době, kdy odešla do penze. Dnes kraslice precizně maluje, rozvíjí nové vzory a pokračuje v tradici svých předků. Ludmila Dvořáková bravurně ovládá techniku batikování, která využívá vosk jako prostředek k vytvoření ornamentu. Zabývá se i batikováním v kombinaci s leptem. Tvoří tak kraslice zelové, zdobené drobným ornamentem, který vytváří síť kosočtverců v barvě žluté (sirkové), oranžové (mrkvové), červené (rumělkové). Umění Ludmily Dvořákové, která mistrně ovládá techniky k precizní tvorbě kraslic, je výjimečné. I když se technikou aktivně začala zabývat až v pozdějším věku, navázala na rodinnou tradici a přispívá tak k udržování ojedinělého umění.

Ludmila Dvořáková - Cena Vladimíra Boučka

 

Alena Minaříková, Kelníky

Alena Minaříková se narodila v Uherském Hradišti. Šít a vyšívat jednoduché vzory začala již v době svého studia v n. p. Mesit. Stejně tak měla již od mládí blízko k lidovému kroji. Naučila se struhadélkový a bubínkový výřez, častěji a pravidelně začala od roku 2002. Každým rokem vyšije dvě až tři kompletní vyšívání z oblasti Uherskohradišťska, a to podle starých vzorů. Současně opravuje i některé staré vyšívání. I když žije v obci Kelníky (na pomezí Luhačovického Zálesí a Uherskohradišťska), vyšívá především do obcí, kde se hrubý výřez uplatňuje na slavnostním kroji – do Březolup, Bílovic, Mařatic, Košíků, Zlámance, Kněžpole. Vyšívala však také do Hluku či Uherského Brodu. Kromě zájmu o krojové vyšívání je jejím velkým koníčkem údržba a správné oblékání krojových součástí. Alena Minaříková působí také osvětově a má tak v technice vyšívání na výřez několik pokračovatelek; pro spolupráci je oslovována také folklorními soubory. Pro Bartošův soubor ve Zlíně vyšívala ženské zástěry, pro folklorní soubor Včelaran z Bílovic šila krojové součásti, pro CM Ženičky z Hluku vyšívání. Alena Minaříková bravurně ovládá techniku na výřez. Tato výšivka typická pro Uherskohradišťsko je charakteristická svou plastičností.

Alena Minaříková - Cena Vladimíra Boučka

Eva Horáková, Uherské Hradiště

Své výtvarné nadání začala rozvíjet již od dětství, kdy se na lidové škole umění poprvé seznámila s technikou modrotiskové tvorby. Výtvarnou výchovu vystudovala na Univerzitě J. E. Purkyně v Brně v letech 1979–1984 a později, v letech 1991–1994, studovala angličtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci. Celoživotní práce s dětmi a výuka nejrůznějších výtvarných technik se staly stěžejními středobody její činnosti v zaměstnání, kde jako učitelka vštěpuje dětem lásku k výtvarnému umění. Na ZŠ Sportovní, kde učí, vedla výtvarné kroužky. Současně byla v letech 1996–2006 lektorkou výtvarných kurzů na Základní umělecké škole v Uherském Hradišti. Velmi často spolupracovala se Slováckým muzeem, kde předváděla v rámci dílniček pro děti. Modrotiskové práce Evy Horákové byly často součástí mnoha výstav doma i v zahraničí. Ve své tvorbě se Eva Horáková často inspiruje pohádkami, přírodou a dětským světem. Náměty čerpá také z lidových tradic, lidového umění, často vychází z lidové výšivky nebo krajky. Kromě techniky modrotisku okrajově maluje na hedvábí nebo kreslí exlibris. U modrotisku si oblíbila jeho variabilitu, kontrastní barevnost světlých a tmavých ploch, díky kterým vynikne její námět. V modrotiskové tvorbě vidí svůj smysl, je to její návrat ke kořenům.

Eva Horáková - čestné uznání při Ceně Vladimíra Boučka

Všechny tři osobnosti navrhlo k ocenění Slovácké muzeum Uherské Hradiště.

Foto: Slovácké muzeum Uherské Hradiště

Audio pro média: 

Zveřejněno dne: 22. duben 2024. Aktualizováno: 23. duben 2024