Bramborová šťáva – elixír zdraví

Brambory patří mezi nejdůležitější potraviny a v historii několikrát zachránily miliony lidí před hladomorem. Zapomíná se ale, jak prospívají našemu zdraví.   

Brambory jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C a mají vysoký obsah sacharidů, draslíku, manganu, vápníku, železa a vlákniny. Jediná brambora poskytne přibližně polovinu denní potřeby vitaminu C a vitaminu B6, 18 % denní potřeby železa a niacinu a navíc obsahuje sedm gramů bílkovin. 

Šťáva ze syrových brambor má také hojivé, detoxikační, protiplísňové a odkyselující účinky a pomáhá zmírňovat nadýmání a zácpu. 

Obecným důvodem bolestivých kloubů je vysoká hladina kyseliny močové. Podle odborníků konzumace čerstvé bramborové šťávy snižuje hladinu kyselin a také pomáhá zlepšit zdraví ledvin. Bylo prokázáno, že odbourává a vyplavuje přebytečnou kyselinu močovou z těla.

Zázrak na špatné zažívání

Bramborová šťáva je vysoce zásaditý nápoj a působí podobně jako antacida tím, že neutralizuje kyselost žaludku. Má zklidňující účinek na záněty trávicí soustavy a lze ji použít ke zmírnění pálení žáhy související s gastritidou nebo žaludečními vředy. Účinná je pouze tehdy, pokud je vyrobena z bílých nebo žlutých brambor, nikoliv ze sladkých brambor nebo batátů.

Je důležité zdůraznit, že pití bramborové šťávy, stejně jako užívání antacid, neléčí základní příčinu pálení žáhy. Je to však dobrý přírodní prostředek, který pomáhá zmírnit nepříjemné pocity při refluxu způsobené špatným trávením. 

Bramborová šťáva může pomoci zlepšit celkové zdraví trávicího traktu a napomoci při léčbě zdravotních potíží, jako jsou např:

  • gastritida
  • žaludeční vředy
  • gastroezofageální reflux
  • pálení žáhy
  • špatné trávení
  • příznaky zácpy
  • nadýmání a střevní křeče 
Zdroj: Youtube

Jak vyrobit bramborovou šťávu

Bramborovou šťávu si připravujte denně čerstvou. Používejte syrové brambory, čím žlutější barva dužiny, tím lepší. Z toho důvodu jsou nejvhodnější brambory s červenou slupkou, které mají nejsytější dužinu. Nepoužívejte brambory s tmavými skvrnami, nazelenalé, nebo klíčící.

Potřebujete: 

  • 1 syrovou bramboru
  • 100 až 200 ml vody

Postup:

Bramboru oloupejte a vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru a rozmixujte. Přidejte trochu vody, aby byla šťáva tekutější a lépe se pila. Dalším způsobem přípravy bramborové šťávy je použití odšťavňovače. 

Poté bramborovou šťávu sceďte a vypijte neslazenou. Tuto šťávu můžete konzumovat jednou denně, nejlépe 30 minut před snídaní.

Možné nežádoucí účinky bramborové šťávy

Při užívání většího množství, než je doporučeno, může bramborová šťáva způsobit nežádoucí účinky, jako je průjem, bolest žaludku nebo nevolnost.

Kromě toho mohou brambory zvýšit množství cukru v krvi a způsobit nerovnováhu hladiny glukózy v krvi, zejména u lidí, kteří mají cukrovku. Z tohoto důvodu by měli diabetici bramborovou šťávu užívat opatrně.

Syrové brambory na krásu

Brambory jsou bohaté na vitamin C a katecholázu, rozjasňující enzym. Ten dokáže bojovat proti tmavým skvrnám nebo jizvičkám po akné. A pokud se smísí s kyselými složkami, jako jsou rajčata, jogurt nebo citronová šťáva, může se jeho účinnost ještě zvýšit.

Zde se dozvíte, jak můžete brambory použít v receptech pro péči o pleť a vlasy.

Maska na skvrny a opálení

Pokud se potýkáte s hyperpigmentací, ať už jde o otravnou jizvu po akné, nebo opálení způsobené sluněním, bramborová šťáva vám pomůže vyrovnat tón pleti. Naneste ji na postižené místo pomocí vatového tamponu, počkejte, dokud nezaschne, a poté ji omyjte vlažnou vodou. Pro zvýšení přilnavosti přidejte do směsi lžíci medu.

DIY maska proti vráskám

Nejlevnější prostředek na vypnutí pleti získáte, nastrouháte-li bramboru a smícháte ji se třemi až čtyřmi kapkami glycerinu. Naneste ji na obličej a nechte působit 15-20 minut, pak opláchněte. Pro dosažení optimálních výsledků používejte tuto masku dvakrát týdně. 

Bramborová maska na zesvětlení kruhů pod očima

Za účinný přípravek na ošetření kruhů pod očima naštěstí nemusíte vyhazovat velké peníze. Vyrobte si směs ze dvou lžiček bramborové a stejného množství okurkové šťávy. Dobře je promíchejte a naneste večer před spaním pod oči. 

Maska na podporu růstu vlasů

Tato levná maska podpoří zdravý růst vlasů. Vše, co potřebujete, je šťáva ze dvou syrových brambor, do které přidáte polévkovou lžíci medu a žloutek. Masku vmasírujte na kořínky vlasů a nechte hodinu působit. Následně použijte šampon + kondicionér.

Zdroj: vogue.in, thecleaneatingchick.com, timesofindia.indiatimes.com

Související články