Bodla vašeho psa či kočku vosa nebo včela? Zachovejte chladnou hlavu a zjistěte, do jakého místa bylo bodnutí mířené a jaký má práh bolestivosti. Pokud se jedná o včelu, bude na místě ještě zapíchnuté žihadlo s jedovatým váčkem, což musíte co nejdříve odstranit. Žihadlo opatrně vytlačte směrem z rány nahoru a snažte se nezmáčknout jedový váček.

Pokud je na místě otok, je to normální reakce. Na místo přiložte studený či octový obklad, který pomůže snížit bolest. Existuje také speciální gel určený přímo na hmyzí bodnutí. Následujících pár hodin bodnutí sledujte, zda nedochází k nadměrnému otoku. Pes si ránu také nesmí olizovat či dokonce kousat, aby nedošlo k rozvoji infekce.

Kdy je včelí a vosí bodnutí nebezpečné?

  • Bodnutí do oblasti hlavy nebo krku – mohou se objevit otoky tlamy, očního víčka, uší a podobně.
  • Při projevech alergie – pokud o alergii víte, mějte po ruce antihistaminika pro psy. Při prvním bodnutí je nutné pečlivé sledování reakce psa.

Psi trpící na silné alergie proti včelímu či vosímu bodnutí mohou dostat i smrtelně nebezpečný anafylaktický šok. Pokud začnete pozorovat podivné chování, nadměrné zvětšování místa vpichu, zvracení, slinění, problémy s dýcháním a podobně, na nic nečekejte a vyrazte za veterinářem.

Problém může nastat ve chvíli, kdy k bodnutí dojde mimo domov. Pro takové případy se vyplatí vozit s sebou lékárničku pro zvířata, kde najdete základní pomůcky pro první pomoc nejen v případě bodnutí hmyzem.

Další praktické tipy na bodnutí vašeho psa včelou najdete níže ve videu:

Zdroj: Youtube

Žihadlo v tlapce

Nejčastěji jsou žihadlem zasaženy tlapky. Pes má následně sklon k jejich okusování a olizování, může začít kulhat. Na první pohled to vypadá jako zranění nebo poraněný drápek. Opatrně vyšetřete a prohledejte jeho tlapku a zjistěte, kde se nachází problémové místo.

Prevence bodnutí hmyzem

  • Používejte repelenty proti hmyzu, které jsou bezpečné pro psy. Poraďte se s veterinářem o nejlepších možnostech.
  • Vyhněte se oblastem s vysokou koncentrací hmyzu, jako jsou mokřady nebo louky plné květin.
  • Pravidelně kontrolujte svého psa na přítomnost klíšťat, zejména po procházkách v přírodě.
  • Ujistěte se, že váš pes má aktuální očkování a preventivní léky proti parazitům.

Zdroj: vsepropejska.cz, vaschovatel.cz

Související články