„Máte nárok na 425 eur,“ znie podvodný mail od Finančnej správy. Na nič neklikaj a nevypĺňaj svoj údaje

  • Medzi Slovákmi koluje viacero podvodov
  • Podvodníci sa snažia zneužiť mená mnohých inštitúcií
  • Podľa týchto znakov zistíš, že ide o falošnú správu
finančná správa podvod
Ilustračná fotografia, TASR/Marko Erd
  • Medzi Slovákmi koluje viacero podvodov
  • Podvodníci sa snažia zneužiť mená mnohých inštitúcií
  • Podľa týchto znakov zistíš, že ide o falošnú správu

Finančná správa (FS) opäť varuje pred podvodníkmi, ktorí sa snažia zavádzať daňovníkov prostredníctvom falošných emailov o vrátení finančných prostriedkov. O podvode informuje na svojej oficiálnej stránke.

Tieto emaily obsahujú nepravdivé informácie a nezasiela ich FS. Úrad preto vyzýva občanov, aby týmto správam nevenovali pozornosť a nezdieľali svoje osobné údaje.

Finančníci dôrazne upozorňujú občanov, aby sa nedali oklamať. Neznámi odosielatelia v emailoch tvrdia, že daňoví poplatníci majú údajný nárok na vrátenie dane vo výške 425,58 eur.

„Vážený daňovník, máte nárok na vrátenie dane do výšky 425,58 EUR. Na tento účel je potrebné, aby ste podali oficiálnu žiadosť o vrátenie dane s použitím údajov, ktoré ste u nás zaregistrovali,“ píšu podvodníci v mailoch.

FS upozorňuje, že interagovaním s týmito správami sa občania vystavujú riziku zbytočnej straty peňazí. Úrad vyzýva verejnosť, aby na podobné emaily nereagovali, neklikali na žiadne odkazy, nevyplňovali formuláre alebo registrácie a v prípade podozrenia kontaktovali políciu. FS takéto emaily nikdy neodosiela a najnovší prípad podvodníkov bude riešený v spolupráci s príslušnými orgánmi.

Skúšali to aj cez diaľničné známky

Na Slovensku je problém s podvodníkmi, ktorí zneužívajú mená oficiálnych orgánov, prítomný už dlhodobo. Len nedávno Ministerstvo dopravy (MD) SR upozornilo na množiace sa podvodné krátke správy SMS.

V množiacich sa podvodných SMS-kách niekto v mene ministerstva dopravy žiada úhradu diaľničných poplatkov. Ministerstvo dopravy SR sa vyjadrilo, že nikdy takéto správy neposiela a od nikoho SMS-kou nežiada peniaze. Prosí preto ľudí, aby neklikali na žiadne odkazy v týchto SMS a určite nič neplatili.

„Zaznamenali sme viaceré SMS-ky v mene ministerstva dopravy, kde vás ministerstvo dopravy žiada o platbu,“ povedal vo videu minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru). Ubezpečil, že žiadne takéto SMS-ky ministerstvo nikdy neposiela a takouto formou ani nežiada občanov o platbu.

minister dopravy jozef ráž
zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„Tieto SMS-ky sú podvod. Prosím, neklikajte na žiadne linky, ktoré sú v týchto SMS-kách uvedené,“ dodal minister dopravy a zároveň vyzval ľudí k zodpovednosti.

Pred podvodnými správami varovala aj Národná diaľničná spoločnosť (NDS). V posledných dňoch zaznamenala viacero podnetov, týkajúcich sa falošných SMS správ o diaľničnej známke.

„Podvodné správy informujú o nevyplatených faktúrach, nezaplatených pokutách, prípadne o doplatkoch za diaľničnú známku,“ informovala NDS s tým, že tieto správy nepochádzajú od nej.

Diaľničiari cez oficiálneho odosielateľa eznamka.sk zasielajú SMS správy len v troch prípadoch. Pri podaní žiadosti napríklad o opravu, pri zakúpení diaľničnej známky a pred vypršaním platnosti diaľničnej známky.

„Notifikačná správa o exspirácii diaľničnej známky prichádza zákazníkovi tri dni pred skončením platnosti jeho súčasnej eznámky,“ priblížila NDS.

Motoristov môže zaujímať, ako sa dá rozlíšiť oficiálna správa od podvodnej. Odosielateľom oficiálnej SMS správy je eznamka.sk.

„Pokiaľ ide o falošné správy, najčastejšie sú zákazníkom zasielané zo zahraničného čísla, ktoré sa dá jednoznačne odlíšiť predvoľbou. Často v sebe obsahujú link na webstránku, ktorý by zákazník určite nemal otvárať,“ radia diaľničiari. Ako dodali, správy zasielané NDS link nikdy neobsahujú.

Polícia nikoho cez internet nepredvoláva

Podvodníci dokonca skúšajú vystupovať aj ako muži zákona. Rozosielajú falošné predvolania, ktoré však často obsahujú gramatické chyby, nesprávne názvy inštitúcií či nesprávne logá.

„Najprv vám zašlú predvolanie, kde sa vám vyhrážajú súdom a trestom za údajný závažný trestný čin, väčšinou v súvislosti so šírením detskej pornografie. Máte reagovať čo najskôr, inak budete zatknutý a ešte dostanete aj vysokú pokutu. Ak im odpíšete, postupne vás spracujú tak, aby ste im zaplatili prevodom na účet alebo od vás rovno vytiahnu vaše platobné údaje,“ priblížila polícia na sociálnej sieti.

Polícia pripomenula, že predvolania nechodia cez e-mail, ale riadnou poštou. „Predvolanie na políciu obsahuje hlavičku konkrétneho útvaru Policajného zboru, ktorý vec vyšetruje, ako aj riadny podpis predvolávajúceho policajta a jeho pečiatku,“ zdôraznila.

Odosielateľa e-mailu s falošným predvolaním odporučila zablokovať, neotvárať prílohu a ani ju nesťahovať do počítača. Môže totiž obsahovať vírus. „Na podvodné e-maily neodpisujte a nikdy neposielajte peniaze,“ dodali policajti.

Zdroje: Finančná správa, TASR, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá