Proces řízkování je důležitým krokem při množení vybraných bylin, který nám umožňuje získat nové přírůstky s genetickými vlastnostmi mateřské rostliny. Zejména u levandule, šalvěje a libečku je správná technika a péče klíčová pro úspěch tohoto procesu.

Následující pokyny a tipy vám pomohou pochopit, jak řízkování funguje a jak správně postupovat, abyste dosáhli pozitivních výsledků.

Proběhla anketa Receptáře!

Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.

Na video od Života v souladu o tom, jak na jaře řízkovat ovocné keře, se podívejte na YouTube:

Zdroj: Youtube

Začněte s těmito bylinkami

Proces řízkování bylin, zejména levandule, šalvěje a libečku, vyžaduje pečlivou přípravu a správné postupy, abychom dosáhli úspěšného zakořenění a získali zdravé mladé rostliny. Prvním krokem je správný výběr mateřských rostlin, které poskytnou kvalitní materiál pro řízky. Poté je třeba vybrat vhodné výhony pro řízkování.

U levandule a šalvěje je ideální použít vrcholové výhony s několika páry listů. Libeček lze rozmnožovat také pomocí dělení trsů, ale pokud se rozhodneme pro řízkování, preferujeme polodřevnaté výhony.

Po vybrání vhodných mateřských rostlin je nutné připravit řízkovací materiál. Ostrý nebo řízkovací nůž je ideální pro řezání výhonků. Řízky by měly být dlouhé asi 5-10 centimetrů a měly by obsahovat několik internodií. Po odříznutí řízků od mateřské rostliny je důležité odstranit spodní listy, aby se zabránilo přílišnému odpařování vody a minimalizovalo se riziko hniloby.

Dalším krokem je příprava substrátu pro zakořenění řízků. Ideální směsí je lehká, propustná a chudá na živiny. Kombinace rašeliny, písku a perlitu může poskytnout optimální podmínky pro zakořenění řízků. Substrát by měl být dobře navlhčen, ale ne namočený, aby se předešlo hnilobě kořenů.

Důležité je zachovat správnou hloubku

Poté jsou připravené řízky zasazeny do substrátu. Důležité je zachovat správnou hloubku zasazení a zajistit, aby se řízky dobře dotýkaly substrátu. Po zasazení je vhodné mírně zatlačit substrát kolem řízků, aby byly pevně usazeny a měly dobrý kontakt se substrátem.

Po zasazení jsou řízky umístěny na místo s dostatkem světla, ale chráněné před přímým slunečním zářením. Udržování optimální vlhkosti je klíčové pro úspěšné zakořenění, a proto je nutné pravidelně kontrolovat substrát a případně zalévat, pokud je to potřeba.

Během následujících týdnů by měly začít řízky produkovat nové kořeny. Po zakořenění můžeme rostlinky přesadit do trvalejších nádob nebo je vysadit přímo do zahrady. Je důležité postupovat opatrně, aby nedošlo k poškození nových kořenů, a zajistit dostatečnou péči po přesazení, aby se rostlinky dobře uchytily.

Řízkování je skvělý způsob, jak množit vybrané byliny, a poskytuje nám možnost rozšířit naši zahradu o nové rostliny s genetickými vlastnostmi mateřských rostlin. Správná technika a péče jsou klíčové pro úspěch tohoto procesu, ale s dostatečnou přípravou a péčí můžeme dosáhnout pozitivních výsledků a získat zdravé mladé rostliny, které nás budou bavit svým růstem i krásou.

Související články

Zdroj: www.youtube.com, www.iprima.cz