Otoky mohou být krátkodobé nebo dlouhodobé. Na otoky má vliv nahromadění tekutin v končetinách nebo k nim může docházet i kvůli některým lékům.

Bez ohledu na to, proč se to děje, určitě chcete svoje ruce používat co nejlépe. Jak s otoky zatočit a čím jejich vznik minimalizovat?

Zdroj: Youtube

Použití obou rukou

Když zvedáte něco těžkého, jako je třeba hrnec naplněný vodou, chyťte ho oběma rukama, nikoli jednou. Tím ulevíte malým kloubům prstů. Další způsoby, jak ulevit rukám?

Otvírejte dveře celým tělem, nikoli jen konečky prstů. Noste tašku přes rameno nebo batoh na záda, ne kabelku do ruky. Předměty po povrchu nebo podlaze raději posouvejte než zvedejte.

Prstová cvičení

Pohyb svalů v ruce může pomoci odčerpat zadržované tekutiny. Zkuste následující cvik:

  • Zvedněte ruce, prsty směřují nahoru.
  • Zahněte prsty tak, aby se špičky dotýkaly horní části vaší dlaně, podržte je 5 sekund a pak je narovnejte.
  • Dále zatněte pěst, počítejte do 5 a uvolněte.
  • Poté ohněte prsty tak, aby se špičky dotýkaly spodní části vaší dlaně, podržte je 5 sekund a natáhněte zpět nahoru.

Masírování oteklé oblasti

Naneste pleťovou vodu na oteklou ruku (asi po ramena) a položte ji na pohodlné místo před sebou. Začněte třít prsty hladkými tahy a postupujte od špiček prstů směrem k zápěstí.

Tlačte jen tak pevně, aby to nebolelo. Hlazení oteklé oblasti směrem k srdci pomůže odstranit přebytečnou tekutinu.

Studené obklady

Dejte si na nateklé ruce kostky ledu v sáčku nebo použijte mraženou zeleninu. Účinek bude stejný. Chlad pomáhá zmírnit otoky.

  • Obalte balíček tenkým ručníkem, aby vám chlad nedráždil pokožku.
  • Přiložte na ruku na 10 minut, pak dopřejte rukám 10 minut bez obkladu a opět na 10 minut přiložte.
  • Celková doba ledování by neměla v kuse přesáhnout 20 minut.

Kompresivní rukavice

Fungují tak, aby vyvíjely tlak na část těla, v tomto případě na vaše ruce. Tlak zvyšuje krevní oběh, takže se snižují otoky. Efekt potvrzují i studie, které prokázaly, že nošení kompresivních rukavic zlepší ztuhlost a bolest zejména u lidí s revmatoidní artritidou.

Vynechte sůl

Jedna čajová lžička obsahuje 2300 miligramů sodíku – pro většinu lidí je to hodnota na celý den. Sůl nutí vaše tělo zadržovat vodu, což může samozřejmě otoky ještě zhoršit. Naučte se sůl nahrazovat bylinkami, kořením, česnekem a citrusovou šťávou.

Prevence při cvičení

Odborníci přesně nevědí, proč některým lidem při cvičení otékají ruce ani jak tomu předejít, ale přesto můžete podniknout kroky, abyste se cítili pohodlně.

Než začnete, sundejte si prsteny a náramky. Během cvičení občas provádějte kruhy pažemi dopředu a dozadu nebo roztáhněte prsty doširoka a poté sepněte pěsti.

Ruce nad srdce

Snažte se dostat svou oteklou ruku nad srdce několikrát denně, abyste dali gravitaci šanci „vytáhnout“ z ruky aspoň část tekutiny. V noci pak položte ruku a předloktí na hromadu polštářů, aby tekutina mohla během spánku odtékat.

Zdroj: vlasta.cz, webmd.com, medicalnewstoday.com

Související články