fbpx

Střešní tašky bez velké stopy. Jaká krytina se pyšní nízkou uhlíkovou stopou?0

Při výběru krytiny se častokrát objevují subjektivní otázky typu: „Jakou barvu krytiny zvolit? S jakou povrchovou úpravou?“ Odpověď není zcela jednoznačná, záleží od osobních preferencích. V okamžiku, kdy se začne řešit environmentální udržitelnost – velikost uhlíkové stopy, nastupují objektivní argumenty.

Uhlíková stopa je ukazatelem vyprodukovaného množství skleníkových plynů. Tato stopa vzniká vypouštěním skleníkových plynů například při vytápění nebo výrobě energií. Čím je menší, tím je to samozřejmě pro naši planetu lepší. To je obecný fakt. Pokud to vztáhneme na krytinu, uhlíková stopa se liší v závislosti od typu materiálu.

Velká stopa není vítaná

Společnost KM Beta, výrobce betonových střešních tašek, to má spočítané. Uhlíkovou stopu betonových tašek na střeše o ploše 200 metrů čtverečních lze vyjádřit hodnotou 1,8 tuny CO2. Pro srovnání, tolik vyprodukuje auto po ujetí zhruba 13 000 kilometrů. Jak si vedou například pálené střešní tašky? Při zachování stejné plochy vyprodukují zhruba 3 tuny CO2. Rozdíl patrný.

Proč je tak obrovský rozdíl?

U betonových střešních tašek od KM Beta se upravuje pouze cement. Ten tvoří pouhých 20 procent hmotnosti výrobku. Kamenivo se pouze těží a třídí. Při výrobě se pouze složky mísí a formují. Naproti tomu u pálených tašek je základní surovinou cihlářská hlína. Tu je nutné vytěžit, pomlít, zformovat, vysušit a následně vypálit. Někdy dokonce může výpal probíhat dvakrát. To všechno spotřebu energie navýší.

Kam směřovat dál?

Platí, že pokud chcete stavět šetrně vůči přírodě a peněžence, myslete na to už ze začátku. Stanovte si jako cíl pasivní dům se kterým získáte energetickou nezávislost a významně uspoříte náklady na provoz. Vše na co se třeba při stavbě pasivního domu zaměřit, najdete přehledně v komplexním průvodci na cestě k bydlení – Manuálu pro stavbu od KM Beta. Ten je rozdělen do sedm sekcí – od výběru lokality přes dispozici až po technologie. Manuál je ke stažení zde.

Autor: Komerční sdělení