Ceny Laureus: Djokovič dorovnal Federera, Vondroušovou porazila gymnastka

- Marek Bartošík

V pondělí 22. dubna se v Madridu uskutečnilo vyhlášení cen Laureus za rok 2023. Ve 25. ročníku ankety triumfoval Novak Djokovič, který pátým vítězstvím v kategorii sportovec roku dorovnal svého rivala Rogera Federera. Rafael Nadal se dočkal ocenění pro svou nadaci v kategorii sport za dobrou věc (Sport for Good). Na „sportovních Oscarech“ uspěla i tenistka na vozíku Diede De Grootová.

Wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová byla mezi nominovanými za návrat/comeback roku, v její kategorii ale zvítězila Simone Bilesová. Americká sportovní gymnastka získala loni na podzim čtyři zlaté medaile na mistrovství světa.

Novak Djokovič loni ovládl tři ze čtyř grandslamů (Australian Open, Roland Garros, US Open), pouze v epickém finále Wimbledonu nestačil na Carlose Alcaraze. Legendární Srb zakončil sezonu už poosmé jako světová jednička.

Sportovkyní roku se stala španělská fotbalistka Aitana Bonmatíová, jež porazila mimo jiné světovou jedničku Igu Šwiatekovou. V kategorii průlom/objev roku se prosadil anglický fotbalista Jude Bellingham, který dostal přednost před šampionkou loňského US Open Coco Gauffovou.

Ceny Laureus se udělují od roku 2000, o nominacích hlasuje přes 1000 členů sportovních médií. O vítězích každoročně rozhoduje více než 60 vysloužilých legend z různých sportů.

Z českých sportovců a sportovkyň se před Vondroušovou dočkaly nominace Petra Kvitová za sezonu 2011 (kategorie sportovkyně a průlom) a Ester Ledecká za rok 2018 (sportovkyně), ani jedna ale cenu nezískala.