Kapela Chinaski k 30. výročí chystá deset videoklipů nebo turné po USA

foto Ilustrační foto - Skupina Chinaski (zleva) Tomi Okres, František Táborský, Michal Malátný, Jan Steinsdörfer a Lukáš Pavlík.

Praha - Poprocková kapela Chinaski chystá k oslavě 30 let na hudební scéně deset videoklipů. Jeden vytvoří i režisér prvního videoklipu skupiny Jan Hřebejk. Na podzim plánuje kapela turné po pěti městech Spojených států. Dnes také spustila kanál s exkluzivním obsahem pro předplatitele se sérií rozhovorů, které budou moderovat její členové, s novými videoklipy v předpremiéře nebo s dokumenty z nahrávání alba. Kapela dnes představila plány novinářům. Už dříve oznámila, že oslaví 30. výročí dvěma koncerty v O2 aréně nebo deskou, na které bude deset starých písní v novém kabátu a tři nové skladby.

Nový videoklip ke staré písni Chinaski natočí kromě Hřebejka také Jakub Kohák, a to k písni Punčocháče z první desky kapely. "Punčocháče jsou píseň, kterou hrajeme skoro úplně vždycky. V téhle partě máme za sebou 378 koncertů a myslím, že jsme ji nehráli jenom jednou. To bylo v kostele v Neratově, kde nám to přišlo trošku nevhodné. Ale jinak je to píseň, bez které si nedokážu představit náš koncert," řekl zpěvák Michal Malátný. Nová verze písně má modernější a mohutnější kytarový zvuk, na vzniku nové nahrávky se podílely i vokalistky původní verze Jamajka Koblicová a Daniela Litváková-Čelková.

Předpremiéry všech chystaných videoklipů nabídne kapela na novém kanálu pro předplatitele Herohero, kam chce přidávat obsah příštích 14 měsíců. Kromě videoklipů bude obsahovat také rozhovory, první vede Malátný se svým civilním já Michalem Novotným. Kapela plánuje minimálně 30 rozhovorů, dalšími hosty bude například Ewa Farna nebo producent chystané vzpomínkové desky Greg Haver. "Projekt oslav je velký a nákladný, proto jsme vymysleli, že to spojíme s platformou Herohero. Zkusíme v předpremiérách našim fanouškům rok servírovat všechny zajímavé věci. Budou to jen předpremiéry, není to tak, že by všechen obsah byl jenom tam. Chceme jim ukázat kapelu tak, jak ji neznají, a trochu je poprosíme, aby nám s tím pomohli," řekl

Kapela plánuje také turné pěti koncertů po Spojených státech. "Hráli jsme už pro krajany po celém světě. Je to hrozně milé, protože oni jsou vděční za každé české slovo," řekl Malátný. Dokumenty z turné budou také na novém kanálu kapely, stejně jako hodinu a půl dlouhý dokument ze studia Rockfield, kde kapela nahrávala. Oslavy podle Malátného zahájí koncerty v O2 aréně a v příštím roce by měla kapela pokračovat v regionech. První termín 11. prosince je vyprodaný, na druhý termín o den později zbývá ještě zhruba polovina lístků.

Skupina Chinaski prorazila s druhým albem Dlouhej kouř z roku 1997. Nahrávka nazvaná Rockfield, která vyšla před devíti lety, se stala platinovou a svého času nejprodávanější v Česku. Zatím poslední řadové album Frihet natáčela kapela v Norsku a vyšlo loni. Chinaski hrají od roku 2019 v nové sestavě, kdy zpěváka Malátného a kytaristu Františka Táborského doplnili bubeník Lukáš Pavlík, slovenský baskytarista Tomi Okres a klávesista Jan Steinsdörfer.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 17:00 15°C

Celá předpověď