Velký úspěch NASA. Vědci opravili sondu vzdálenou 24 miliard kilometrů, Voyager 1 dál žije

Americké kosmické agentuře (NASA) se v sobotu podařilo obnovit komunikaci se sondou Voyager 1. Sonda podle televize CNN vysílala od listopadu na Zemi nesmyslný shluk dat a vědci se obávali, že je nadobro ztracená. Důvodem poruchy byl vadný paměťový čip.

Sonda Voyager 1 je od Země vzdálená přibližně 24 miliard kilometrů. Ve vesmíru je již 46 let a v posledních letech vykazuje známky stárnutí, což způsobuje četné poruchy. Poslední spočívala ve vysílání nesmyslných dat, v nichž se opakovaly nerozluštitelné kódy. Tato chyba se poprvé objevila v listopadu loňského roku, ovšem v sobotu se ji podařilo opravit, sdělil zpravodaj CNN.

Voyager shromažďuje informace z vědeckých přístrojů a doplňuje je technickými údaji, které odrážejí aktuální kondici sondy. Na Zemi pak tato data „letí“ v binárním kódu (série jedniček a nul). Od listopadu se však tento systém zasekl ve smyčce a z vesmíru nepřicházela žádná použitelná data.

ČTĚTE TAKÉ: Padl trest za brutální znásilnění na Karlovarsku. Muž si vše natáčel na ženin telefon

To se změnilo o víkendu, kdy tým řídící misi opět obdržel srozumitelné informace. Ačkoli vědci stav sondy stále prověřují, zdá se, že vše funguje správně. „Tento den byl pro Voyager 1 opravdu velkým, jelikož jsme opět ve spojení se sondou,“ okomentovala úspěch Linda Spilkerová z NASA.

K opravě Voyageru vedla dlouhá cesta. Po objevení poruchy vyslal tým příkazy, které měly resetovat počítačový systém sondy. Po pár dnech vědci zpozorovali, že se část přicházejících dat změnila, byť stále neodpovídala normálnímu stavu před poruchou. Jeden z inženýrů NASA je nicméně dokázal dekódovat a zjistil, že má k dispozici kompletní popis stavu paměťových modulů sondy.

Dál už to bylo (relativně) snadné: Tým zjistil, že kompletně „odešel“ jeden paměťový čip, což podle NASA narušilo ukládání informací do paměti a ovlivnilo chod základního programu, který řídí provoz sondy. Poškozený čip je sice neopravitelný, ovšem vědcům se klíčové informace, které se do něj ukládaly, podařilo přesměrovat do jiných paměťových modulů. Zatím není úplně jisté, že se sondu podařilo kompletně opravit, ale z vesmíru už zase chodí použitelná data.

Vesmírné sondy Voyager 1 a Voyager 2 odstartovaly v roce 1977 a dnes jsou nejdéle fungujícími podobnými přístroji v lidské historii. Původně se přitom uvažovalo, že budou sloužit jen pět let. Obě sondy již vědcům poskytly řadu důležitých poznatků, a to například díky blízkým průletům okolo vzdálených planet Jupiter, Saturn, Uran či Neptun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Více než sto let starý český vynález

Tagy: