TEST: Van Rysel E-GRVL HD

Projeli jsme se na elektrickém štěrkoletu z "dekáče" a tady jsou naše dojmy z dvoutýdenní testovačky...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš & Jiří Bureš
TEST: Van Rysel E-GRVL HD

Van Rysel E-GRVL HD je další novinkou ze sekce jízdních kol, kterou si pro nás Decathlon připravil. Ano, nejde sice o úplně o mainstreamový kousek, ale jelikož na gravely přesedá stále více jedinců, kteří si chtějí jízdu na kole především užít a nikoli na nich závodit, je dobré vědět, že to i takováto kola jsou a my vám ho dnes proto představíme v rámci našeho redakčního testu.

Jedná se o gravel rám postavený kompletně z hliníkových trubek materiálu 6061 T6, které jsou svařeny do klasického gravel tvaru rámu, to znamená s mírným slopingem a podsazenými horními vzpěrami zadní stavby, které jsou napojeny do sedlové trubky cca 15 cm pod zámkem sedlovky.

Řetězové vzpěry jsou asymetrické, to znamená, že u klik najdete prohnutou zadní stavbu směrem dolů, kvůli tomu, aby nedocházelo k jejímu kontaktu s řetězem. Poněkud zvláštní je, že zde neneajdete žádnou mechanickou ochranu proti poškození laku, kterou by si přeci jenom toto místo pro jistotu zasloužilo.

Hlavová trubka je zde rovnoměrně kuželová a uvnitř najdeme klasické tapered hlavové složení. Ačkoli jde o elektrobike, díky motoru v zadním kole je zde klasické středové složení a rovněž běžné kliky. Jediné, co prozrazuje přítomnost akumulátoru ve spodní rámové trubce, je jednak nabíjecí konektor, umístěný v dolní části spodní rámovky, těsně před středem, a jednak ovládací tlačítko elektropohonu, integrované do horní rámové trubky, kousek za představcem.

Průřez a optická šířka dolní rámové trubky pak výrazně nevybočuje z dnes běžně používaných průměrů u neelektrických kol, takže celkově tenhle ebike docela úspěšně tají, že v jeho útrobách jezdci pomáhá elektromotor, byť jeho síla, propojená s nevelkou kapacitou baterie není největší, ale o tom až za chvíli.

Hliníkový rám je zde zkombinovaný s karbonovou přední vidlicí, která je vyvedena ve stejném laku, jako samotný rám a přispívá alespoň z části ke komfortu celého kola.

Mimochodem, jak vidlice tak samotný rám jsou postaveny s opravdu velkou světlostí, která má umožnit osazení plášťů o maximálním rozměru 700x50 mm a to už jsou, uznejte, hodně slušné balóny.

Jinak po celém rámu a vidlici najdete celkem 11 insertů, díky kterým můžete do rámu umístit spoustu různého příslušenství, včetně blatníků či nosičů, nebo různých dalších košíků a brašniček. V rámci spodní rámové trubky si pak jen budete muset dávat pozor na to, abyste použili správně dlouhé šrouby, které nebudou v kontaktu s baterií. I proto najdete v tomto místě pomocné černé plastové podložky, bez kterých nelze nevyužité piny v tomto místě plně dotáhnout.

Přečteno - 13084x Tagy: testy gravel decathlon van rysel
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. DoplňkyCane Creek uvádí první upsidedown gravel vidlici Invert
    Cane Creek uvádí první upsidedown gravel vidlici Invert
  2. Testy - RecenzeTEST: Canyon Spectral CF 9
    TEST: Canyon Spectral CF 9
  3. TechnikaFotogalerie: Equator Yasei
    Fotogalerie: Equator Yasei
  4. TechnikaFotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
    Fotogalerie: Qayron Spyro MKIII Q
  5. Testy - RecenzeTEST: Equator Yasei - Titanové opojení
    TEST: Equator Yasei - Titanové opojení
  6. Testy - RecenzeTEST: Qayron Spyro MKIII Q
    TEST: Qayron Spyro MKIII Q

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #10 Babaja - vloženo: 25.04.2024 v 17:55:45

    odpověď na vicktorioo — #8 Já tahal vozík qeridoo za grevlem, pak jsem měl sedačku na fat bajku, neb jsem nechtěl zničit karbonovýho bajka a teď do kopců někdy používáme tahací pružný lano.Tak vím o čem to je a proto jsem se těch mouder chytil.

    Všeobecně většina éčkařů vyhledává jiný tip éček, co se týče výdrže baterie a dojezdu i tipu éčka.Tohle je úplně okrajová skupina a tržby to nedělá.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #9 vicktorioo - vloženo: 25.04.2024 v 17:16:34

    odpověď na Frybis — #6 A bavíme se stále ještě o tomto egravelu? Nemám nic proti e-bike, když to dává komponenty a vybavením dobrou sílu a dojezd. Debatu jsem začal jen kvůli tomu, že nerozumím filozofii právě tohoto kola. Nic víc, nic míň.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #8 vicktorioo - vloženo: 25.04.2024 v 17:12:48

    odpověď na Frybis — #2 :-) umění manipulace, nečtení a rychlejší reakce v praxi. Také mám děcko a vozil jsem ho ve vozíku a pak na shotgunu a celý život se teď točí kolem rodiny (proto valím každý den do práce na kole i v zimě a na chalupu 70 km skoro jen na kole, abych se pak mohl věnovat rodině) A chci zážitky z jízdy a proto budu jezdit na normálním kole nebo možná ne e-biku, který bude dávat smysl. Toto smysl prostě nedává.

    1. na tento komentář reaguje Babaja — #10
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #7 Babaja - vloženo: 25.04.2024 v 16:45:01

    odpověď na Frybis — #6 Tak bavíme se přeci o éčku, co je zde v testu. Reagoval jsem na tvé moudrá ohledně tahání dětskýho vozíku, prců na tyči, nebo třeba v sedačce. Na to chce mít nohy, nebo úplně jiný éčko a ne tohle šidítko. A pokud na to máš nohy, tak to e - šidítko je zbytečná investice.

    To je celý. Každý to máme prostě nastavený jinak.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #6 Frybis - vloženo: 25.04.2024 v 07:17:59

    odpověď na Babaja — #3 Ale hrajou a pořádnou. Doma mám celkem solidní ekovadlinu zdvihy 160/150 a váha +25kg. Po zápalu plic, jsem udělal pokus a svůj oblíbený maraton okruh 80km/1700m nastoupaných si dal tak abych si to užil přitom toho nelitoval. A v pohodě..... Takže kdokoli kdo celý život nešlape a chce si užít pohybu v krajině. Nebo někdo kdo má prostě chalupu 100km od baráku a nechce se zrušit jízdou, protože tak musí ještě okopat brambory. Tak je to v super věc ( nemluvím o konkrétním tomto stroji). "A ti šlapálisti na ęčkách toho moc v nohách nemají." znám spousty majitelů éček, včetně mě co když maj čas, tak v poho tam lupnou za své dvoukilo. Prostě je to o toleranci a neomezenosti. Tak jak mezi autíčkáři a motorkáři, cyklisty a (ne)cyklisty. Prostě buďme rádi za dobu kdy můžeme co chceme.

    1. na tento komentář reaguje Babaja — #7
    2. na tento komentář reaguje vicktorioo — #9
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #5 Frybis - vloženo: 25.04.2024 v 07:08:00

    odpověď na Honza S. — #4 Ano, pokud jezdíš celý život, tak spousty zážitků jde i bez přípomoci. Někdo přijde na chuť cyklistiky - nikoli sportu ale někde hrana mezi dopravním prostředkem a koníčkem až později. Hlavně je uč toleranci, když potkáte éčkaře, tak je nijak nehanit :-)

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #4 Honza S. - vloženo: 24.04.2024 v 23:23:09

    odpověď na Frybis — #2 Mám dvě děti. Učím je, že když se chtějí projet dál, tak musí víc trénovat, protože v životě nic není zadarmo. Chápou to a nemají s tím problém, zážitků a výhledů máme mraky i tak. Svoje watty si porovnávám večer, když oni už spí. Co dělám špatně?

    1. na tento komentář reaguje Frybis — #5
    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #3 Babaja - vloženo: 24.04.2024 v 23:15:13

    odpověď na Frybis — #2 S tím šidítkem, co je v "testu" ten dětský vozík (počítej cca 30kg i s prckem a prkotinama) moc daleko nedotáhneš :-) Tu kapacitu baterky budeš používat i po rovině baterka jde rychle do ( ! ) I s normálním kolem je potřeba volit trasu, podle toho jestli jsi lemra, nebo ne, aby jsi ten vozík dotáhl domů. A ti šlapálisti na ęčkách toho moc v nohách nemají.

    A za mě vždy pojedu radějii na 8,5kg kole (můj grevl) něž na 15kg éčku. Proč?! Protože najetý km v tom nehrají žádnou roli :-)

    1. na tento komentář reaguje Frybis — #6
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #2 Frybis - vloženo: 24.04.2024 v 20:11:35

    odpověď na vicktorioo — #1 Naštěstí ne každý je wattomezenec co přepočítává život na watty. Ti šťastnější maj děti, které v kopci potáhnou ať už ve vozejku nebo jakoli jinak. Prostě se chtějí projet dál, než na co mohou natrénovat. Protože po práci neřeší šlapání a večer porovnávání watů s podobnými omezenci. Ale věnují se rodině. No a pak o víkendu ať už s dětmi nebo třeba sami se chtěj podívat někam dál. Ne kvůli watům ale výhledům, zážitkům. Buď pochopíš, nebo spíše ne...

    1. na tento komentář reaguje Babaja — #3
    2. na tento komentář reaguje Honza S. — #4
    3. na tento komentář reaguje vicktorioo — #8
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #1 vicktorioo - vloženo: 24.04.2024 v 17:16:21

    Celé jsem to přečetl, ale filozofii takového kola asi nepochopil. Proč bych na něčem takovém měl jezdit, když mám gravel 8kg a místo toho se tahat po rovinách s něčím co má skoro 15 kg? To přeci když si propočítám watty, tak umím ty kopce pomalu vyjet s 8kg kolem snadněji, než s dopomocí a po rovině fičím za své 35. No ni? Ale kupce si to možná najde... lenochy, co nevěří jak jezdí lehký celokarbon gravel!

    1. na tento komentář reaguje Frybis — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744