Policajti stoja vedľa časti televíznej veže čiastočne zničenej ruským raketovým útokom v Charkove. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku

23.04.2024, 20:58
Autor:
ČTKČTK
  • Pravdepodobnosť úspechu ruského pozemného útoku proti Charkovu je veľmi nízka, ak Ukrajina dostane rýchlo novú vojenskú pomoc od Spojených štátov.
  • Ukrajinské úrady a médiá hlásia ruské vzdušné útoky na Charkov a jeho okolie prakticky denne. I
  • Kremeľské hlásne trúby využívajú obavy z možnej budúcej ruskej ofenzívy proti Charkovu v snahe vyvolať medzi Ukrajincami paniku.

Kremeľ podniká koordinovanú vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť východoukrajinský Charkov, prinútiť Ukrajincov k úteku a vnútorne vysídliť milióny ľudí pred možnou budúcou ruskou ofenzívou proti tomuto druhému najväčšiemu ukrajinskému mestu alebo inde v napadnutej krajine. 

Vo svojej analýze to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny. Pravdepodobnosť úspechu ruského pozemného útoku proti Charkovu je však podľa neho veľmi nízka, ak Ukrajina dostane rýchlo novú vojenskú pomoc od Spojených štátov.

Nedostatok protivzdušnej obrany

Rusko v poslednom čase opäť zintenzívnilo vzdušné útoky na Ukrajinu, ktorá sa potýka s nedostatkom protivzdušnej obrany, a najintenzívnejšie nálety zažíva Charkov a Charkovská oblasť, napísala agentúra Reuters.

Charkov, ktorý sa Rusi pokúšali na začiatku svojej invázie neúspešne dobyť, leží len niekoľko desiatok kilometrov od ruských hraníc, čo ho robí viac zraniteľným pred ruskými vzdušnými útokmi ako iné ukrajinské mestá.

image

Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať

Ukrajinské úrady a médiá hlásia ruské vzdušné útoky na Charkov a jeho okolie prakticky denne. Invázne vojská v poslednom čase poničili energetickú infraštruktúru v regióne a v pondelok ťažko poškodili charkovskú televíznu vežu. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ruský úder označil za snahu vyvolať v Charkove strach a obmedziť prístup obyvateľov mesta k informáciám.

ISW v tejto súvislosti pripomína ruský útok na kyjevskú televíznu vežu skrajnej invázie v marci 2022. Kremeľ podľa inštitútu môže chcieť pripomenúť prvé týždne invázie, aby vyvolal medzi Ukrajincami paniku v ďalšom náročnom okamihu vojny.

Rusko zintenzívňuje útoky a informačné operácie proti Ukrajincom v Charkove, aby využilo súčasné obmedzenia ukrajinskej protivzdušnej obrany a zvýšeného napätia na Ukrajine ešte kým dorazí očakávaná americká vojenská pomoc na front, domnievajú sa analytici ISW.

Ruská ofenzíva

Kremeľské hlásne trúby podľa neho pritom využívajú obavy z možnej budúcej ruskej ofenzívy proti Charkovu v snahe vyvolať medzi Ukrajincami paniku.

Napríklad ukrajinské centrum pre boj s dezinformáciami už vo februári varovalo, že ruské telegramové kanály šíria tvrdenia, že ukrajinskí predstavitelia utekajú z Charkova a ruské zdroje začiatkom apríla tvrdili, že mesto zažíva „exodus“ civilistov.

Provojnový ruský portál Cargrad v apríli podľa ISW zdôrazňoval tvrdenia nespresnených vojenských zdrojov, že ruská útočná operácia na dobytie Charkova je nevyhnutná a situácia v meste bude "horšia ako v Bachmute alebo v Avdijivke", ktorých sa Rusi zmocnili po dlhých bojoch a za cenu devastácie oboch miest.

image

Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?

Ukrajinskí predstavitelia nedávno varovali pred možnosťou ruskej ofenzívy s cieľom zmocniť sa Charkova. Náčelník ukrajinskej národnej gardy Oleksandr Pivnenko dnes portálu Liga.net povedal, že ruskí vojaci počas predpokladanej letnej ofenzívy zaútočia na neočakávaných miestach frontu a mohli by sa pokúsiť postupovať na Charkov.

Ukrajincí sú "pripravení"

Ukrajinci však budú podľa Pivnenka pripravení. "Aby (Rusi) dobyli Charkov, museli by bojovať roky. Spomeňte si, ako dlho sa držali Bachmut a Avdijivka, "povedal.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov pred pár dňami naznačoval ruský záujem o ofenzívu na Charkov s tvrdením, že toto mesto "zohráva dôležitú úlohu" v myšlienke ruského prezidenta Vladimira Putina v zriadení demilitarizovanej zóny na Ukrajine, ktorá má údajne chrániť ruské pohraničné obce pred ukrajinskými údermi, píše ISW.

image

Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku

Americký inštitút sa zároveň domnieva, že pokus o dobytie Charkova by bol pre Rusov "extrémne ambiciózny" a ak ruská armáda usúdi, že nebude môcť mesto ovládnuť pri pozemných operáciách, mohla by sa ho pokúsiť zničiť pomocou vzdušných úderov a vyvolať rozsiahle vysídlenie civilistov.

Pokračujúca včasná americká a západná vojenská pomoc, najmä poskytovanie systémov protivzdušnej obrany a striel, bude pre ukrajinskú obranu Charkova zásadná, dodal ISW.

01 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: 1 - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 02 - Modified: 2024-04-22 17:10:14 - Feat.: 1 - Title: V ukrajinskom Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže. Obete na životoch neboli zaznamenané 03 - Modified: 2024-04-22 11:32:24 - Feat.: 1 - Title: Spojenci tlačia na Grécko a Španielsko, aby Kyjevu dodali svoje protivzdušné systémy
01 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 02 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém 03 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 04 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 05 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 11:48