Sobota 25. května 2024
Svátek slaví Viola, zítra Filip
Oblačno, bouřka 20°C

Rána pro ovocnáře: Škody po mrazech budou rozsáhlé! Kdy se oteplí? Sledujte radar Blesku

Následující dny budou ještě chladné.
Následující dny budou ještě chladné.
Oblíbených jahod ze Svádova bude letos méně, na polích teploty v minulých dnech klesly až k - 10 stupňům. Sazenice nezachránila ani ochrana proti mrazu.
Oblíbených jahod ze Svádova bude letos méně, na polích teploty v minulých dnech klesly až k - 10 stupňům. Sazenice nezachránila ani ochrana proti mrazu.
39
Fotogalerie >
Diskuze (2)

Škody na úrodě ovoce budou kvůli nynějším silným mrazům rozsáhlé, varuje předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Kdy se podle Českého hydrometeorologického ústavu oteplí a o kolik?

Mrazy zasáhly zejména ovocné sady v Čechách. Na jižní Moravě jsou škody zatím lokální. Ovocnáři nyní škody sčítají. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají charakter silných celonočních mrazů. „Mrazová vlna ještě nekončí. Ohrožena je i jižní Morava, kde se mrazy čekají v noci na pátek,“ řekl Ludvík.

Zásadní negativní okolností je podle něj to, že vegetace je proti obvyklému stavu téměř o čtyři týdny urychlená. Mrazy tak zasáhly všechny ovocné druhy včetně hlavního druhu jabloní.

Významné škody z mrazů podle něj hlásí i jiné evropské země. Podrobněji se ovocnáři ke škodám podle Ludvíka vyjádří ve čtvrtek na briefingu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) v sadech v Daminěvsi u Mělníka. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že briefing bude i k chystané pomoci ovocnářům.

Sledujte počasí na radaru Blesku 

V noci na čtvrtek bude oblačno, ale přechodně také  polojasno a teploty spadnou k -2 °C. Během dne budou na většině území ojediněle přeháňky, mohou být  intenzivnější. Do oblastí nad 400 metrů a později nad 800 metrů dorazí sníh.

Denní teploty stoupnou maximálně k 12 °C. Ještě chladněji bude na západě země, kde teploměr neukáže víc než 9 °C. Až do čtvrtka bude stále hrozit nebezpečí ovocným stromům a zelenině. 

Na pátek hlásí meteorologové v noci a ráno jasno až polojasno, ojediněle mlhy, i mrznoucí. Postupně polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, při déletrvajícím vyjasnění až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C.

„Noční mráz může poškodit vegetaci, zejména ovocné stromy, vinnou révu a zemědělské plodiny,“ varují nadále meteorologové.

Ovocnáři se mohou pokusit sady před mrazy ochránit ohříváním svícemi, pálením štěpky a slámy, používáním protimrazových zamlžovačů, promícháváním vzduchu ventilátory. Zvládnou to zhruba u pěti až deseti procent sadů. Pokud však jsou mrazy silné a trvají řadu dní, je obrana velmi obtížná a také velmi nákladná. Pojištění z jarních mrazů lze podle Ludvíka sjednat jen velmi omezeně u jahod a jabloní.

Oteplí se o víkendu

Oteplit se má až v sobotu, kdy meteorologové hlásí polojasno až jasno, přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat již mezi 7 až 3 °C, v jihozápadní polovině Čech však budou nadále klesat k 0 °C a dál hrozí přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi 16 až 20 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, v jihozápadní polovině Čech kolem 5 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C.

Video se připravuje ...
Video Silný vichr strhnul v Turecku minaret - reprofoto X

Hlavní články

Doporučujeme

Články odjinud
Jdi na hlavní stránku Blesk.cz