Holuby často nazýváme jako létající krysy, protože mohou přenášet spoustu nemocí. Jejich výkaly nejenže znečišťují okolí, ale navíc bývají holubi poměrně hluční. Málokdo chce mít tyhle ptáky v blízkosti svého domova.

Problém začíná, když si holubi pro svá hnízda vyberou naše lodžie, balkony, okenní římsy, parapety či půdy. Rychle se tak stanou zdrojem pekla a nepořádku. Během několika týdnů může být povrch po jejich návštěvě pokryt silnou vrstvou trusu a peří.

Zdroj: Youtube

Holubi a jejich výkaly jsou zdrojem mikrobů, plísní a parazitů, což může způsobovat problémy především alergikům. Roztoči a paraziti přežívají v holubích hnízdech, proto nic po těchto návštěvnících neuklízejte bez rukavic a jiných ochranných prostředků.

Co všechno můžete udělat pro to, abyste holubům zabránili dostat se na váš parapet nebo balkon?

Hroty proti holubům

Proti holubům jsou běžně vidět na střechách budov hroty. Tyto bodáky bývají vyrobené z plastu nebo kovu a jsou účinné i na parapetech. Jejich hlavním úkolem je zabránit holubům v pohodlném usazování a hnízdění.

Zkuste natáhnout lanko

Alternativou k hrotům může být natažené lanko. To funguje podobně jako hroty, tedy brání holubům v přistání a vytváření rozhleden na nežádoucích místech. Lanko by mělo být kovové a ošetřené proti korozi, takže je ideální volba pro menší plochy.

Zkuste cédéčka

Pokud hledáte zábavné a originální řešení, jak se zbavit holubů, můžete vyzkoušet barevné balónky nebo stará cédéčka.

Tyto předměty vytvářejí iluzi pohybu a odrážejí světlo, což může ptáky zastrašit. Barevné balónky pověšené na parapetech mohou vypadat jako oči a ptáky vyplašit.

Pomůže domácí koření nebo vůně

Další možností je využití výrazných aromatických vůní, které holubi nemají rádi. Holubi jsou totiž citliví na určité pachy. Možná nebudete mít po ruce naftalínové kuličky, ale můžete vyzkoušet pálivé koření nebo silný pánský parfém.

Zdroj: vlasta.cz, hicare.inradiozurnal.rozhlas.cztodayshomeowner.com

Související články