Dnes Sobota - oblacno 22°C
Zítra Neděle - obcasny-dest 20°C
Sobota 4. 5. 2024
Svátek má Květoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
V květnu se opět roztočí historický kolotoč na Letné
Letenský kolotoč. Foto: NTM

V květnu se opět roztočí historický kolotoč na Letné

Národní technické muzeum v pátek 3. května roztočí na další sezónu opravený Letenský kolotoč. Užít si jízdu na této unikátní atrakci a připomenout si atmosféru pražských atrakcí před sto lety je letos možné v pátek, sobotu, neděli a ve státní svátky do konce září.

Letenský kolotoč je jedním z nejstarších dochovaných podlahových kolotočů v Evropě. Zhotovil ho tesař Matěj Bílek pro majitele Josefa Nebeského pravděpodobně pro letní sezonu roku 1892. Kolotoč stál původně na Královských Vinohradech, odkud byl v roce 1894 přemístěn a v Letenských sadech sloužil k zábavě dětí i dospělých až do konce 20. století.

Od roku 2004 tuto kulturní a technickou památku spravuje Národní technické muzeum, které v roce 2022 dokončilo její opravu a zpřístupnilo kolotoč veřejnosti. Opravena byla jak stavba kolotoče, tak vnitřní vybavení včetně figur koní. Oprava proběhla za podpory městské části Praha 7 a mnoha dalších partnerů i veřejnosti.

Kolotoč tvoří původní novorenesanční dřevěný pavilon na půdorysu pravidelného dvanáctiúhelníku o rozpětí 12 metrů s trámovou konstrukcí s dřevěnými výplněmi a jehlanovou střechou, zakončenou lucernou dosahující výše 7,7 metru. Interiér Letenského kolotoče spolu s koňmi odkazuje na šlechtickou zábavu ze 17. a 18. století, tzv. karusel.

Sloup uprostřed kolotoče je tedy vyzdoben třemi rytíři v brnění a na točně se točí 18 figur koní, které doplnila nová autíčka. Zážitek z jízdy v kolotoči dotváří zvuk orchestrionu. Původní orchestrion se nedochoval, NTM tedy pro kolotoč pořídilo orchestrion Atlantic, vyrobený v roce 1910 v Lipsku. Unikátní atrakcí je kolotoč díky figurám koní, které jsou potažené pravou koňskou kůží.

Provozní doba Letenského kolotoče v roce 2024

pátek, sobota, neděle a státní svátky do konce září

3. května–23. června   11.00–17.00

24. června–1. září   11.00–18.00

2. září–29. září   11.00–17.00

Vstupenku v hodnotě 120 Kč lze zakoupit pouze na místě.


Autor: red

Čaj o páté u Čapků v květnu

Dnes v 06:48

Inscenovaná prohlídka Vily Karla Čapka, při které vás Josef Čapek provede svým domovem a životem a setkáte se s osobnostmi, se kterými jej sdílel. Do vily se můžete podívat v květnu v šesti termínech. Na spolupráci při realizaci tohoto setkání u Čapků se podílí Vršovické...

Sobota patří Malostranským trhům

Dnes v 05:19

První sobota v měsíci patří Malostranským trhům. Dnes se můžete těšit například na výtvarnou dílnu s tématem staré pověsti české.

Umělci a umělecká díla na Olšanských hřbitovech

Včera v 16:05

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu a umělecká díla, která jim dodávají jedinečný charakter.

Vycházka u příležitosti výročí přesunu ostatků Karla Hynka Máchy

Včera v 15:08

Spolek Malostranský hřbitov ve spolupráci se spolkem Svatobor zvou na již tradiční vycházku u příležitosti výročí přesunu ostatků Karla Hynka Máchy na Vyšehradský hřbitov, od nějž v letošním roce uplyne 85 let. Vycházka se uskuteční ve středu 8. května od 14 hodin. Sraz je před bazilikou sv. Petra...

Zákaznické centrum PVK otevřelo své brány na Waltrovce

Včera v 06:26

Zákaznické centrum Pražských vodovodů a kanalizací se přesunulo do nových prostor. Od 2. května zákazníci naleznou veškerý servis na této adrese: Radlická 364/152, Praha 5, 150 00 (areál Waltrovka, objekt Legatica).

Přehled plánovaných výluk vody na 19. týden

2. května 2024 v 16:25

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 14 nabízí kurzy sebeobrany zdarma

2. května 2024 v 15:28

Praha 14 opět v rámci programu prevence kriminality vypisuje kurzy sebeobrany pro občany městské části zdarma. Lekce proběhnou vždy 1× týdně, pod vedením zkušených lektorů teoretického a sebeobranného systému Krav Maga.

Circus Brothers v Praze 15

2. května 2024 ve 14:33

Jako každý rok se mohou zájemci těšit na hudební večery na zahradě pivovaru Hostivar H2. Již nyní je známa první hudební hvězda – kapela Circus Brothers.

Láska se nedělí. Láska se násobí. Výstava před radnicí

2. května 2024 v 08:03

Láska se nedělí. Láska se násobí. Motto nové kampaně a panelové výstavy na podporu náhradního rodičovství, kterou najdete od 2. května v Praze 2. Kampaň představí veřejnosti sedm různých příběhů lidí, konkrétně šesti pěstounů a jedné ženy, která byla vychována pěstounskou...

Jaký bude park Antonína Engela? Praha 4 má výsledky ankety

2. května 2024 v 08:03

Praha 4 připraví koncepční studii na proměnu parku Antonína Engela v Podolí. Jako podklad poslouží výstupy ze setkání zástupců městské části s občany a výsledky z ankety.

Praha 13 vypsala výběrová řízení na několik pracovních pozic

1. května 2024 ve 14:17

Úřad MČ Praha 13 vypsal výběrová řízení na několik pracovních pozic. Informoval o tom na sociálních sítích. 

Praha 4 zve na řadu pietních akcí, první z nich 2. května

1. května 2024 ve 14:03

Praha 4 pořádá také letos pietní akty jako vzpomínku na konec 2. světové války, její oběti i hrdiny.

Májová výstava skalniček

1. května 2024 v 11:05

Výstava skalniček, hájních rostlin, azalek a rododendronů, dřevin a jiných, často velmi vzácných a málo pěstovaných rostlin v zahradě kostela sv. Jana na Skalce na Karlově náměstí.

Malostranský hřbitov: Májové slavnosti

1. května 2024 v 10:38

Spolek Malostranský hřbitov zve na již 15. ročník obnovených Májových slavností, který se uskuteční v neděli 19. května od 14 hodin na Malostranském hřbitově. Na akci proběhne křest nejnovější publikace o hřbitově, tentokrát zaměřené na téma železnice.

Další články
Nahoru