Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Charkov jako další cíl Ruska: Co všechno nasvědčuje tomu, že se ho Moskva pokusí zmocnit?

Autor: DVL, swp - 
24. dubna 2024
10:46

Rusko nedávno učinilo určité územní zisky a nyní rostou obavy, jak bude ruská armáda postupovat. Má se za to, že by se mohla pokusit zmocnit druhého největšího města Ukrajiny Charkova. Rusové v poslední době své útoky na město zintenzivnili a kremelští představitelé naznačili, že by Charkov skutečně mohl být dalším ruským cílem, píše zpravodajství Newsweek.

Rusko zesiluje své útoky na město Charkov, které je druhým největším městem Ukrajiny. Rostou obavy, že nepřátelská země chystá velký útok napříč touto severovýchodní oblastí.

Představitelé Ukrajiny uvedli, že ruské síly v pondělí 22. dubna odpoledne zničily charkovskou televizní věž, což způsobilo výpadky digitálního televizního signálu. Město bylo navíc bombardováno už týdny předtím a ruští představitelé naznačili, že Charkov je potencionálním místem pro vytvoření „demilitarizované“ zóny podél frontových linií, uvedl Institut pro studium války (ISW).

Charkov je od ruských hranic vzdálen méně než 20 mil a je domovem přibližně 1,3 milionu obyvatel. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že město má pro Ukrajinu „velký symbolický význam“.

„Je jasné, že cílem Ruska je učinit město neobyvatelným,“ sdělil Zelenskyj americkému prezidentovi Joeu Bidenovi v pondělí 22. dubna během telefonického hovoru. Informovala o tom agentura Reuters.

Putinovy plány

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl minulý týden během rozhovoru pro rozhlas, že Charkov hraje „velmi důležitou roli“ v plánech ruského prezidenta Vladimira Putina zřídit demilitarizované zóny jako způsob vytlačit boje z ruského teritoria. Podle pátečního hodnocení ISW Lavrov hovořil o plánu založit „sanitární zónu“ a sdělil Ruskem vlastněným státním médiím, že Kreml je „naprosto přesvědčen“, že je potřeba pokračovat ve válce proti Ukrajině.

Propagandisté Kremlu také hlásali o plánech Moskvy zmocnit se Charkova. Podle pondělních zpráv ISW televizní moderátor Vladimir Solovjov minulý měsíc řekl, že „ruské síly by měly zničit Charkov čtvrť po čtvrti“, a navrhl, že by se ukrajinským civilistům mělo dát 48 hodin na to, aby opustili město, těsně „před smrtí“. Cargrad TV, ruská zpravodajská televizní síť, také na začátku měsíce uvedla, že mnoho „nespecifikovaných vojenských zdrojů“ řeklo, že ofenziva proti Charkovu byla „nevyhnutelná“, informoval ISW.  

Ukrajinské centrum pro boj s dezinformacemi varovalo občany, aby nevěřili ruským zprávám o tom, že se jednotlivci pokoušejí „utéct“ z Charkova před možnou ruskou protiofenzivou. Ve svém únorovém článku instituce napsala, že podobné zprávy „jsou informační a psychologickou operací nepřítele s cílem demoralizovat společnost a zasít paniku“.

Podle ISW Rusko nejspíše „zintenzivnilo útoky a informační operace proti Ukrajincům v Charkově, aby zneužilo současné omezení ukrajinské protivzdušné obrany a zvýšilo napětí na Ukrajině, než na frontu dorazí americká vojenská pomoc“.

10:46
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes, kdy pravoslavní křesťané slaví Velikonoce, řekl, že Ukrajinci klekají jen k modlitbě. Ukrajina už více než dva roky vzdoruje ruské agresi a nynější Velikonoce jsou třetí, které zažívá ve válečném stavu. V projevu prezident vyzval, aby se lidé modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě.

Lidé se podle něho mají pomodlit za vojáky na frontě, aby se vrátili domů živí, a za Ukrajinu a její obyvatele, kteří se „nedají zlomit“. „Ukrajinci poklekají jen k modlitbě a nikdy ne před vetřelci a okupanty,“ vzkázal Zelenskyj, který měl na sobě vyšyvanku, tradiční ukrajinskou vyšívanou košili. Projev pronesl před katedrálou Svaté Sofie postavené v 11. století.

10:26
Dnes

Ruské útoky na Ukrajině si za poslední den vyžádaly 4 mrtvé a 19 zraněných. Ruské síly útočily na cíle v devíti ukrajinských oblastech.

10:12
Dnes

K 5. květnu přišlo Rusko od začátku plnohodnotné invaze podle odhadů ukrajinského ministerstva obrany již o více než 474 000 vojáků.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa