Rusko řeší korupční kauzu na Šojguově ministerstvu. Putin o případu ví

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Ivanov není jediným podezřelým v korupční kauze, se svým známým Sergejem Borodinem bude ve vazbě přinejmenším do 23. června. Dvojice mužů byla obviněna z přijetí "zvláště vysokého" úplatku. Podle dosavadního šetření se obvinění domluvili na úplatku s třetími osobami při poskytování služeb pro ruské ministerstvo obrany. 

Ruské zákony hovoří o tom, že úplatek ve zvláště vysoké výši činí nejméně milion rublů (přes 250 tisíc korun), upozornila ruská mutace BBC. Ivanov zodpovídal jako náměstek za výstavbu a opravy nemovitostí, správu majetku, ubytování vojáků a zdravotní péči o armádu. 

Na starost měl také například obnovu okupovaného ukrajinského města Mariupol, výstavbu hlavního chrámu pro ozbrojené síly či kosmodromu Vostočnyj. Náměstkem je od roku 2016, přičemž je považován za Šojguova člověka.

Podle předloňských zjištění spolupracovníků zesnulého opozičního politika Alexeje Navalného má Ivanov v Moskvě a dalších ruských městech nemovitosti za stovky milionů rublů.

Ruská média informovala o případu poprvé v úterý, kdy došlo k zadržení ministerského náměstka. Informace byla předána také prezidentovi Vladimirz Putinovi a ministrovi obrany Šojguovi. 

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Rychlé změny v trestním zákoníku mohou na Slovensku vést k mafiánskému státu. Tentokrát doslova

Slovensko se nachází na pokraji nedemokracie. Urychlené schválení změn v trestním zákoníku může mít dalekosáhlé následky na samotný chod státu. Slovensko bylo po pádu komunismu vděčným cílem mafie a jiných organizovaných zločineckých skupin, nyní pro ně vládní koalice přichystala ještě lepší podmínky. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pochybuje o zákonnosti zrychleného legislativního procesu. Jeho schválení dokonce nahrává i několika poslancům, kteří jsou vyšetřováni právě v tuto chvíli. 

Více souvisejících

Korupce Rusko Sergej Šojgu (ruský ministr obrany) Ruská armáda Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Snímky první letošní silné bouřky v Čechách (30. března 2023).

Počasí: Na Česko míří silné bouře, varují meteorologové

Meteorologové znovu varují před nadcházejícími bouřemi, které mají v neděli udeřit na území Česka. Některé z nich mohou být místy intenzivní a provázené kroupami, silnými větry a přívalovými srážkami. Zvláště na západě a jihozápadě Čech hrozí rychlé zvedání hladin řek. Výstraha platí až do nedělní 20. hodiny.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Plzák španělský (Arion lusitanicus)

Velmi nebezpečný španělský slimák u českých hranic

Plzák španělský, známý svou žravostí, se dál šíří po Evropě a nyní se objevuje i v horských oblastech. Na jeho přítomnost upozorňují mimo jiné zástupci polského Krkonošského národního parku. Tento živočich navíc představuje riziko i pro psy a podobné šelmy.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Ruské bomby zasáhly hypermarket v Charkově. Uvnitř mohly být stovky lidí

Při ruském sobotním ostřelování ukrajinského města Charkov, které zasáhlo hypermarket se stavebním materiálem nacházející se v hustě obydlené čtvrti, zahynuly nejméně dvě osoby a dalších 24 utrpělo zranění. Uvedli to místní představitelé, napsala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy