Možnost volby jako lék na nedostatek mužů. Ukrajina spustila náborovou kampaň do armády

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině nabízejí civilní náboráři vyzbrojení informačními balíčky a notebooky vlasteneckým dobrovolníkům možnost zapojit se do války. Snahy Ukrajiny naverbovat dostatek mužů do boje proti Rusku narážejí na skepsi veřejnosti, země se proto rozhodla zahájit ofenzivu pomocí lákavých nabídek a rozšířit tím řady armády, píše agentura Reuters.

Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

2024-04-23t112917z_2_240424-093828_kma.JPG

Civilní náboráři nabízejí civilistům například možnost volby jednotky a pozice, do armády lákají i v metru | Foto: Alina Smutko | Zdroj: Reuters

S umírněným náborem se mohou Ukrajinci setkat na serverech nabízejících práci či v informačních centrech, na billboardech a sociálních sítích. Nabízí jim v dobách války novinku: možnost volby. Kandidáti si mohou vybrat konkrétní jednotku a pozici, která bude odpovídat jejich dovednostem. Na výběr mají i dobu, po kterou budou sloužit.

V ulicích měst na Ukrajince z billboardů shlíží vojáci, kteří je vyzývají, aby se zapojili do obrany vlasti. Pro pohodlnost jsou slogany doplněny QR kódy.

Na internetu ve videokampani 93. mechanizovaná brigáda své spoluobčany ujišťuje, že „to zvládne každý“. Záběry ukazují kuchaře či traktoristu, kteří jsou nasazeni na podobné pozice v armádě – na post polního kuchaře a řidiče tanku.

Ukrajinští vojenští odborníci si uvědomují, že v demokratické zemi může být prvek volby klíčem k nalákání lidí do armády, uvedla náměstkyně ministerstva obrany Natalija Kalmykovová. 

Lidé, kteří mají teď bránit naší zemi, by si armádní kariéru nevybrali: jsou to civilisté,“ řekla náměstkyně. A civilisté jsou zvyklí na možnost volby,“ dodala.

Ukrajina potřebuje vojáky. Snížení věku pro odvod by ale mohlo zdecimovat celou generaci

Číst článek

Kyjev zoufale potřebuje doplnit své vyčerpané jednotky, které se začátkem třetího roku války Rusko podél tisícikilometrové fronty převyšuje početně i materiálně.

Počáteční vlastenecký příliv dobrovolníků, kteří se do armády překotně hlásili po ruské invazi v únoru 2022, vyschl. Ukrajinská vláda přiznává, že její náborová kampaň narazila na překážky. Odvodům se vyhýbají tisíce lidí, přičemž někteří z nich se raději pokusí o útěk do zahraničí, než aby riskovali život v zákopech.

Mobilizační zákon, který na Ukrajině vstoupí v platnost v květnu, ukládá mužům na úřadě aktualizovat své odvodové údaje. Po protestech veřejnosti z návrhu však zmizely přísné tresty pro ty, kdo se odvodu vyhýbají.

Od poloviny února se v zemi otevřelo 13 nových náborových středisek, přičemž ukrajinská vláda plánuje do poloviny tohoto roku jejich počet zvýšit na 30, říká Oleksij Beževec, poradce ukrajinského ministerstva obrany, který na nábor dohlíží.

Nově otevřené náborové centrum ukrajinské armády v Dnipru | Foto: Valentyn Ogirenko | Zdroj: Reuters

300 lidí za měsíc

První středisko ve Lvově během prvního měsíce provozu navštívilo asi 300 lidí, řekl Beževec, aniž upřesnil, zda se někdo z nich nechal naverbovat. Připustil, že tento plán není pro armádu žádnou zázračnou pilulkou“, ačkoliv je podle něj spektrum pozic, které je třeba obsadit, natolik široké, že nezáleží na tom, co si lidé vyberou.

Hlavním cílem je dát lidem možnost překonat strach a vstoupit do vojenské sféry,“ uvedl Beževec.

Náborová kampaň je sice pro ukrajinskou armádu pozitivní řešení, ale pro vážný nedostatek vojáků není rozhodující. S tím pomůže až plná mobilizace, domnívá se vojenský odborník Michael Kofman z washingtonského institutu Carnegie.

Ukrajina vrhne na bojiště do čtyř měsíců svou masu vojáků, ujišťuje analytik. Potřebuje ale další techniku

Číst článek

(Ukrajina) pravděpodobně potřebuje stovky tisíc mužů, aby se na bojišti udržela – zejména pěchotu, ke které se pravděpodobně dobrovolně přihlásí jen málokdo, protože je z bojových složek ta, co nejpravděpodobněji utrpí ztráty,“ uvedl Kogman.

Ukrajinské branné úsilí, zahájené po invazi, ztížily zprávy místních médií o korupci a administrativní neschopnosti úřadů. Sociální sítě zaplavila videa, na nichž policisté odvádějí muže z ulic nebo vnikají do domů.

Podle únorového průzkumu kyjevské výzkumné agentury Info Sapiens pro server texty.org patří mezi časté obavy z vojenské služby nedostatečný výcvik, špatní velitelé a skutečnost, že délka služby není omezená. V průzkumu, kterého se zúčastnilo 400 mužů v branném věku, pouze 35 procent z nich uvedlo, že jsou připraveni sloužit, pokud budou povoláni.

Někde, v určité fázi, se ztratila důvěra,“ řekl Beževec. Právě teď je naším úkolem ji obnovit,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme