Domů
Rychlé zprávy
Resorty se shodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek, uvedli ministři
Poslko emise CO2

Resorty se shodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek, uvedli ministři

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) zůstanou v příštím roce výnosy z prodeje povolenek příjmem státního rozpočtu, od roku 2026 pak bude jejich hlavním příjemcem Státní fond životního prostředí (SFŽP).

Vláda dnes návrh novely zákona o podmínkách obchodování s povolenkami projedná letos už potřetí. V předchozích měsících kabinet novelu dvakrát odložil kvůli sporům o rozdělení výnosů mezi jednotlivá ministerstva. Zájem o kontrolu výnosů totiž mělo několik resortů. Dosud byly peníze rozděleny mezi ministerstvo životního prostředí, ministerstvo průmyslu a obchodu a státní rozpočet. Kromě rozdělení příjmů z povolenek je základním bodem návrhu také zavedení povinnosti využití veškerých příjmů z povolenek na opatření, která budou snižovat nebo kompenzovat důsledky změny klimatu.

MInistr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) nechtěl podobu dohody blíže komentovat, dokud jednání vlády neskončí. „Myslím, že jsme nalezli dobré řešení,“ řekl pouze. Podle něj od počátku panovala shoda na tom, že výnosy z prodeje povolenek musí jít do modernizace a dekarbonizace energetiky či do zateplování domů, řešilo se nastavení procesu, jak se bude s povolenkami zacházet.

Nalezení shody napříč resorty potvrdil také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), konkrétní ale také nebyl. „Výnos z povolenek by měl jít primárně na ty projekty, které budou souviset s reakcí na změnu klimatu,“ řekl.

Elektrárna Belchatów s přilehlým dolem uhlí
Ilustrační foto

Návrh revidované novely reaguje na upravenou směrnici EU, která vyžaduje, aby veškeré výnosy z povolenek byly využity na ochranu klimatu. Stát to bude muset unii zřejmě i vykazovat. Dosud musela být takto použita polovina těchto výnosů, v případě zbylých peněz šlo jen o doporučení. Konkrétní příklady opatření, na která bude možné peníze nově využít, návrh nespecifikuje.

Schvalování novely postupně nabírá zpoždění. Podle původních plánů měla platit už od začátku tohoto roku. V případě delších průtahů by mohly Česku za opožděné přijetí úprav hrozit sankce. Svaz průmyslu a dopravy ČR v minulých týdnech varoval před tím, že zpoždění ohrožuje investice do tuzemského průmyslu a energetiky. Současný stav navíc komplikuje i přípravu firem na nové podmínky na trhu.

Emisní povolenky, jejichž předpokládaný výnos bude letos kolem 40 miliard korun, nakupují elektrárny a další průmyslové podniky, které vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny, například oxid uhličitý. Jedna povolenka opravňuje podnik vypustit do atmosféry jednu tunu oxidu uhličitého, případně ekvivalentního množství jiného plynu.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(10)
Petr Hariprasad Hajič
24. duben 2024, 13:39

Takže je možné, že část peněz z emisních povolenek šla i na dotace do fosilnéích paliv, které nejsou malé a do roku 2026 se na tom nic nezmění. Česko opět boduje. )-;

richie
26. duben 2024, 12:32

"..Takže je možné, že část peněz z emisních povolenek šla i na dotace do fosilnéích paliv.."

skuste by konecne konkretnejsi, takto je to len neopodstatnene osocovanie ... ci ste mali na mysli dotacie ake dava a planuje Nemecko pre plynove elektrarne?

Milan Vaněček
24. duben 2024, 16:18

Těch 40 miliard CZK představuje vynucené platby občanů ČR za drahou elektřinu z našeho energetického mixu. Pak se to přerozdělí, každý ve vládě se třese na to, aby ty peníze obhospodařoval,

místo toho, aby sami občané tyto peníze přímo investovali do energetických úspor ve svých domácnostech či do fotovoltaiky na střeše či dalších opatření, která považují za rozumná....

Mex
24. duben 2024, 16:31

Jen technická poznámka: právě zdražení energií, zapříčiněné mimo jiné i povolenkami, působí jako impulz pro hledání energetických úspor u jednotlivých občanů. Při levné energii k tomu člověka nic nenutí, protože nějaké zlepšení účinnosti a úspory se ekonomicky nevrátí.

Tím je nijak neobhajuju. Je popisuju dopad, který si myslím, že to má.

Milan Vaněček
24. duben 2024, 17:14

Určitě to dopad má. Já to popisuji jen ze svého hlediska, pracuji na fotovoltaice (aby se ještě zvýšila účinnost FV panelů), i bez takovýchto impulzů.

Obrovský negativní impulz taky měl ten fotovoltaický tunel 2010. Ten zcela zastavil rozvoj fotovoltaiky u nás.

Chtěl jsem jenom říci, že ty "impulzy" by měly být rozumné a ohleduplné třeba k důchodcům.

Třeba americký impulz (IRA) je rozumný ekonomický impulz, zcela rozdílný než praktikuje EU resp. ČR.

Čili: impulz pro rozvoj obnovitených zdrojů může přijít, jako v USA z daňových úlev pro bohaté občany či velké investory a může zachovávat nízké ceny elektřiny pro občany i průmysl.

Naopak v EU současná realizace "impulzu" ničí EU průmysl i silně zatěžuje důchodce i další skupiny občanů.

Čína jde na to zase jinak: pragmatizmus-" je jedno jestli je kočka černá nebo bílá, jen když chytá myši".

Na cestě k čisté a levné a obnovitelné energii záleží....

Bob
24. duben 2024, 17:53

A paradoxně právě pan Vaněček si na povolenky stěžuje, když většina plateb za ně jde do jeho oblíbené fotovoltaiky.

Ale to je jen páně Vaněčkova "kouřová clona".

Stejně tak tvrdí, že FVE nepotřebují dotace a že je odsuzuje, ale svou pravou tvář odhalil nedávno v diskusi o dotacích na agrivoltaiku. Když přijde "na lámání chleba", tak chce co nejvíce dotací (z povolenek).

Ostatně také stále obhajuje nerušení uhelných elektráren, přitom:

- Jsou to jedni z největších plátců povolenek

- Propíše se to nám všem v platbách za elektřinu

- Jsou to "otloukánci" energetiky. Sice poskytují FVE potřebnou zálohu, ale na druhé straně se na ně vždy dá nadávat (jako na ty špatné - největší znečišťovatele).

Milan Vaněček
24. duben 2024, 20:35

Bobe, bohužel moje odpověď Mexovi je stále ještě "prověřována", už asi 4 hodiny. Kdyby jste ji četl, tak by jste neviděl žádný paradox...

Vladimír Krteček
25. duben 2024, 08:27

......od roku 2026 pak bude jejich hlavním příjemcem Státní fond životního prostředí (SFŽP).

A nebudou se uhelne elektrarny z ekonomickych duvodu od r. 27 zavirat? Budou jeste nejake "vynosy"?

Jan Stehlik
25. duben 2024, 14:56

Výnosu bude habaděj . Ropa, plyn tam všude se budou zavádět . Tedˇ teprve spustí to kladivo , až lidem začnou chodit učty za zdanění obydlí (emise) . Elektrárny jsou jen třešinka na dortu . Kolaps ekonomiky bude teprve statovat. Třeba ta nová hut . Tam už nepočítejte , že to rozjedou .

Luke G
25. duben 2024, 13:30

Tak to doufám, že od roku 2026 bude SFŽP hlavní zdroj financí pro stavbu JE.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se