Policie rozbila česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, zadržela čtyřicet lidí

Události: Zátah na mezinárodní gang falešných bankéřů (zdroj: ČT24)

Královéhradecká policie s ukrajinskými kolegy zlikvidovala česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, který je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun. V Česku a na Ukrajině policisté minulý týden zadrželi čtyřicet lidí. Uvedla to mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová. Policie předpokládá, že obviněným ještě prokáže dalších několik stovek podvodů, s nimiž vzroste i způsobená škoda. Na případu pracovala téměř rok a půl. V úterý o své části případu informovala ukrajinská policie.

Call centrum sídlilo v Oděse. Volajícími byli Češi, jejich nábor v Česku obstarávala padesátiletá Češka. Policie zadržela 23 Čechů, z toho šest jich bylo zatčeno na Ukrajině. Nyní je čeká vydání do Česka, kde je policie obviní. Zadržené v Česku policie již obvinila a tři z nich vzal soud do vazby. Ukrajinská policie při akci koordinované s českou policií zadržela sedmnáct Ukrajinců, sdělila mluvčí.

Ukrajinské úřady k případu v úterý uvedly odlišné počty zadržených i výši škody. Podle nich bylo na Ukrajině zadrženo devět lidí, z toho šest Čechů. Z nejméně šestnáct poškozených v Česku vylákali v přepočtu přes tři miliony korun. Podvody organizoval čtyřicetiletý Ukrajinec z Dnipra, uvedla ukrajinská policie.

Telefonující se vydávali za pracovníky České národní banky. Poškozeným tvrdili, že mají napadený účet a je třeba úspory převést na takzvaný záchranný účet. „V některých případech přiměli poškozené k nainstalování programu pro vzdálenou správu, čímž získali neomezený přístup k jejich internetovému bankovnictví,“ popsala mluvčí. Podvedení přicházeli nejen o své úspory, ale i o peníze z úvěrů, o které si jakoby sami zažádali.

Obvinění používali pravá jména zaměstnanců banky a podvržená telefonní čísla banky a policie, takže si poškození mysleli, že hovoří se zaměstnancem banky či policistou. Peníze z účtů poškozených obvinění většinou převáděli na účty zejména Ukrajinců žijících v Česku, kteří obratem peníze z bankomatů vybírali a předávali dalším lidem.

Škoda je třicet milionů

Skupina podle policie od října 2022 do října 2023 spáchala přes 150 podvodů se škodou téměř 30 milionů korun. Z toho je přes 22 milionů korun škoda dokonaná, zbytek je škoda ve stadiu pokusu nebo přípravy. Z výnosů pachatelé nakupovali luxusní auta, nemovitosti, nebo je převedly na kryptoměny. Policie předpokládá, že obviněným ještě prokáže stovky podvodů. Vyšetřovací spis má zatím přes dvacet tisíc listů.

Podle náměstka ředitele Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě Jiřího Nového se závěrečné akce na Ukrajině účastnili i čeští policisté. Všichni se již bezpečně vrátili do Česka. „Došlo k rozbití kompletní struktury organizované zločinecké skupiny. Trestná činnost v kyberprostoru nezná hranice a její odhalování vyžaduje vysokou odbornost a týmový přístup,“ uvedl Nový.

Ve vazbě skončila i padesátiletá Češka, která podle policie byla náborářkou falešných operátorů. „Zadávala inzeráty na pracovní místa, komunikovala se zájemci, poté je proškolila a zajistila jejich odjezd na Ukrajinu. Operátoři si průměrně přišli na 80 až 200 tisíc korun měsíčně, dle jejich šikovnosti,“ poznamenala mluvčí.

Na případu policie pracovala téměř rok a půl. „Bylo velmi obtížné získat jakoukoliv informaci vedoucí k osobám pachatelů,“ sdělila také mluvčí. V Česku se na zásahu minulý týden podílelo přes sto policistů z různých útvarů. V Česku a na Ukrajině dohromady zajistili desítky notebooků a mobilních telefonů, sim karty, takzvané kryptopeněženky, platební karty, téměř půl milionu hřiven, 80 tisíc amerických dolarů, 1000 eur, drogy a zbraně. Policie zajistila také tři nemovitosti.

Z 23 zadržených Čechů, z nichž je šestnáct mužů a sedm žen, policie sedmnáct obvinila z účasti na organizované zločinecké skupině, dvanáct z nich navíc čelí obvinění z podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému. V případě odsouzení jim hrozí až deset let vězení.

Policie při vyšetřování bankovních podvodů také ve dvou domech na Náchodsku odhalila pěstírnu konopí a zadržela tři muže ve věku 31, 44 a 51 let. Nejstarší z nich je partnerem náborářky, zbylí dva muži jsou cizinci. Vyšetřováni jsou na svobodě.