Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Fotograf Jiří Kudělka má za sebou už více než dvacet samostatných výstav. Nová výstava ve Slezskoostravské galerii je ale zatím největší a pro autora prý byla výzvou. Nazval ji Město mnoha příběhů a ukazuje poslední desetiletí ze života Ostravy.

Jiří Kudělka, autor: „Já jsme měl v archivu spoustu fotografií a byly to momentky z Ostravy. Jako každý fotograf chodím, fotím, ta Ostrava na mě nějakým způsobem působí. A tak jsme ty staré fotky vytáhl z archivu.“

Všechny fotografie převedl autor do černobílé, která se podle něj k reportážní fotografii hodí nejvíc. Výstava se pak zaměřuje hlavně na lidi a jejich gesta.

Jiří Kudělka, autor: „Určitě mě třeba zajímali muzikanti, kteří si dělají volné produkce v Ostravě. Tady jsou nějaké fotky. Kteří se snaží o to, nějakým způsobem ten prostor oživit. Je to vlastně aktivita lidí, jsou sami za sebe a chtějí nějak komunikovat s prostředím a dodat tomu prostředí nějaký kulturní přesah.“

Na vernisáž nové výstavy dorazila ve čtvrtek 18. dubna spousta dalších fotografů, kteří se s autorem znají, ale také jeho studenti nebo pravidelní návštěvníci Slezskoostravské galerie.

anketa, návštěvníci vernisáže: „Kromě toho, že ho znám, tak se často potkáváme na společných pěšinkách Ostravou a vždycky s fotoaparátem, takže mě zajímalo, jak on to pojal.“
anketa, návštěvníci vernisáže: „Já se s autorem Jiřím Kudělkou znám dlouhá léta, obdivuju jeho fotografie, i když upřímně musím říct, že obdivuju více ty původní, které dělal ještě před revolucí na černobílý film.“

Zaznamenávání města se Jiří Kudělka věnuje už od 80. let a s reportážní fotografií je autor spojený už od svých začátků.

anketa, návštěvníci vernisáže: „Já si vzpomínám na první fotografie, které dělal. Byly to reportážní fotografie a s těmi fotografiemi přišel do fotoklubu Domu kultury Nové hutě. Okamžitě se stal jedním ze špičkových autorů. Reportáže, život ve městě, život v okolí, to bylo jeho doménou od počátku.“

Nové fotografie si mohou návštěvníci prohlédnout vždy o víkendu od 10 do 16 hodin. Výstava potrvá do 2. června.

Nahlásit chybu


K tématu

Slezskoostravská galerie vystavuje díla Marcina Krawczuka, inspirovaná jsou hudbou i starými mistry

Polský výtvarník Marcin Krawczuk nově vystavuje ve Slezskoostravské galerii. Jeho obrazy jsou inspirované hudbou i historickými díly jeho předchůdců. Vernisáž výstavy proběhla 1. února.

Žáci ZUŠ Frýdek-Místek vystavují své práce v bývalé záložně

18. května 2023 12:38 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Výtvarný obor Základní umělecké školy Frýdek-Místek si připravil tradiční výstavu žákovských prací. Letos zaplnila jedinečný výstavní prostor, budoucí městskou galerii Záložna. Výstava má název Nejprve najdi, potom hledej. Zastoupena je na ní malba, keramika i zajímavé modely.

Fotograf Mario Sikora vystavuje ve Slezskoostravské galerii světové fotky krásných žen

11. července 2023 10:27 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Slezskoostravská galerie zve na výstavu fotografií světové uznávaného fotografa Maria Sikory. Ten se specializuje na umělecké focení žen. Výstava tak nese i název Women a nabídne 43 mimořádných fotografií, které vznikaly po celém světě.


Tragická dopravní nehoda na D1, kamion najel do osobního auta, policisté obvinili 54letého řidiče

Dnes 16:06, vydáno včera 10:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Tragická dopravní nehoda uzavřela před půl devátou ráno dálnici D1 na 377. kilometru směrem na Polsko. Kamion převážející auta tam najel do osobního vozidla Škoda Fabia, které zastavilo za tahačem. Podle policejní mluvčí řidič kamionu zřejmě nevěnoval pozornost řízení. Do osobního auta měl najet bez jakékoliv brzdné dráhy.

V opavských MŠ proběhly zápisy. Rodiče si mohli vybírat z 27 školem zřizovaných městem

Včera 17:58 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřské školy v Opavě patřily zápisům nejmenších dětí. Ty ve městě každoročně probíhají od 2. do 3. května. Rodiče si mohli vybírat z celkem 27 školek, které zřizuje město.

Silný noční požár bytu ve Frýdku-Místku, 13 lidí skončilo v péči záchranářů, škoda 2 miliony

Dnes 10:13 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Požární poplach a silný požár vzbudil obyvatele domu na ulici Gagarinova ve Frýdku-Místku. Krátce před jednou hodinou ranní se na místo sjelo velké množství hasičů, záchranářů a policistů kvůli požáru v jednom z bytů.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

Policie potřebuje posily, umožnila fyzické testy na zkoušku

Novojičínská policie umožnila zájemcům absolvovat fyzické prověrky na zkoušku. Otestovat svou zdatnosti se tu rozhodlo více než pětadvacet lidí, muži i ženy.

Muže za volantem u Otic postihlo srdeční selhání, oživovali ho svědci

Včera 20:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zdravotníci včetně ostatních složek IZS vyrazili v sobotu 4. května odpoledne k nehodě osobního auta u Otic na Opavsku. Pětačtyřicetiletého muže za volantem tam postihlo náhlé selhání srdce, resuscitovali ho svědci události, následně zdravotníci.

Karvinští senioři ušli dohromady kolem Karvinského moře 392,62 km

Pro karvinské seniory připravil Odbor sociální velkou výzvu. Ujít kolem Karvinského moře dohromady 300 km. Senioři ji nejen splnili, ale dokonce překonali, ve štafetovém pochodu ušli trasu dlouhou 392 km.

V Kozlovicích záchranáři ošetřovali vážně zraněného motorkáře, srazil se s autem

Včera 18:05 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Záchranná služba musela v pátek 3. května odpoledne zasahovat u vážné dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se v Kozlovicích motocykl srazil s autem. Na místo vyjela lékařská posádka z Frenštátu pod Radhoštěm a vzlétli letečtí záchranáři z Ostravy.

Výtvarná soutěž k 800 letům Opavy oslovila stovky lidí. Úroveň prací je velmi vysoká

Včera 16:17 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Více než tisíc výtvarných a 3D děl došlo na Základní školu Šrámkova, která uspořádala výtvarnou soutěž pro k 800. výročí založení města. Zapojily se do ní nejen děti, ale také dospělí.

Místo pro grilování, sportování i relaxaci nabídne po revitalizaci takzvaná Komenda v Opavě

Včera 16:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tzv. Komenda projde kompletní revitalizací. Město ji chce proměnit na příjemné místo nejen k relaxaci, ale také k zábavě a sportovním aktivitám. Bude tam i dost místa pro pejskaře.

Tradiční cyklistický závod Porubajk poprvé obohatil charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu

3. května 2024 23:00 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě se jel tradiční cyklistický závod Porubajk. Probíhá jednou ročně vždy na jaře a jeho součástí tentokrát byl i charitativní běh pro sbírku Srdce pro Porubu.

Ostravský majáles je pro studenty všech škol v kraji

Ostravský majáles chce být symbolem všech studentů v kraji. Na letošní rok připravil kromě volby krále a královny, také volbu prince a princezny. Ti budou za střední školy. Vítězové dostanou 50 tisíc korun na studentské aktivity pro své školy.

Stezka v Bělském lese bude obnovena. Stavba navazuje na Cestu vody

3. května 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Dnes máme připravenu dobrou zprávu pro obyvatele okolí Bělského lesa a nebo jeho návštěvníky. Páteřní propojení lesní cestou Staré a Nové Bělé bude v celé délce obnoveno. Postarají se o to Ostravské komunikace.

Začne rekonstrukce vodovodu na Hornopolní. Stavbu doprovodí omezení a uzavírky

3. května 2024 8:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravské Fifejdy se dočkají nového vodovodu. Kompletní výměnu potrubí budou stavebníci provádět hlavně v ulici Hornopolní a Nemocniční, což si vyžádá i omezení dopravy.

Velká cena Ostravy v plavání na porubském krytém bazénu přinesla pět rekordů

2. května 2024 20:19 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Krytý bazén v Ostravě-Porubě opět patřil Velké ceně Ostravy v plavání. Letos se uskutečnil už 31. ročník. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy začínal Velkou cenou Vítkovic.

Studenti vysokých a středních škol se utkali na mistrovství ČR v požárním sportu

V Ostravě ve středu odstartovalo Otevřené akademické mistrovství České republiky v požárním sportu. Sto sedmdesát mladých závodníků a závodnic se letos v Porubě utkalo ve čtyřech nelehkých disciplínách.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii
Vydáno 24. dubna 2024 12:00, Ostrava-Slezská Ostrava, Michal Slonina
Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Fotograf Jiří Kudělka má za sebou už více než dvacet samostatných výstav. Nová výstava ve Slezskoostravské galerii je ale zatím největší a pro autora prý byla výzvou. Nazval ji Město mnoha příběhů a ukazuje poslední desetiletí ze života Ostravy.

Jiří Kudělka, autor: „Já jsme měl v archivu spoustu fotografií a byly to momentky z Ostravy. Jako každý fotograf chodím, fotím, ta Ostrava na mě nějakým způsobem působí. A tak jsme ty staré fotky vytáhl z archivu.“

Všechny fotografie převedl autor do černobílé, která se podle něj k reportážní fotografii hodí nejvíc. Výstava se pak zaměřuje hlavně na lidi a jejich gesta.

Jiří Kudělka, autor: „Určitě mě třeba zajímali muzikanti, kteří si dělají volné produkce v Ostravě. Tady jsou nějaké fotky. Kteří se snaží o to, nějakým způsobem ten prostor oživit. Je to vlastně aktivita lidí, jsou sami za sebe a chtějí nějak komunikovat s prostředím a dodat tomu prostředí nějaký kulturní přesah.“

Na vernisáž nové výstavy dorazila ve čtvrtek 18. dubna spousta dalších fotografů, kteří se s autorem znají, ale také jeho studenti nebo pravidelní návštěvníci Slezskoostravské galerie.

anketa, návštěvníci vernisáže: „Kromě toho, že ho znám, tak se často potkáváme na společných pěšinkách Ostravou a vždycky s fotoaparátem, takže mě zajímalo, jak on to pojal.“
anketa, návštěvníci vernisáže: „Já se s autorem Jiřím Kudělkou znám dlouhá léta, obdivuju jeho fotografie, i když upřímně musím říct, že obdivuju více ty původní, které dělal ještě před revolucí na černobílý film.“

Zaznamenávání města se Jiří Kudělka věnuje už od 80. let a s reportážní fotografií je autor spojený už od svých začátků.

anketa, návštěvníci vernisáže: „Já si vzpomínám na první fotografie, které dělal. Byly to reportážní fotografie a s těmi fotografiemi přišel do fotoklubu Domu kultury Nové hutě. Okamžitě se stal jedním ze špičkových autorů. Reportáže, život ve městě, život v okolí, to bylo jeho doménou od počátku.“

Nové fotografie si mohou návštěvníci prohlédnout vždy o víkendu od 10 do 16 hodin. Výstava potrvá do 2. června.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000042727/fotografie-ze-zivota-ostravy-jsou-nove-k-videni-ve-slezskoostravske-galerii