Náměstek ruského ministra obrany Šojgua skončil kvůli úplatkům ve vazbě. Hrozí mu až 15 let vězení

Moskevský soud ve středu uvalil vazbu na náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova, zadrženého o den dříve kvůli podezření z braní úplatků. Oznámila to ruská média, podle kterých Ivanovovi v případě odsouzení může hrozit až 15 let odnětí svobody.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zadržený náměstek ruského ministra obrany Timur Ivanov

Zadržený náměstek ruského ministra obrany Timur Ivanov | Foto: Tisková kancelář moskevského městského soudu | Zdroj: Reuters

Ivanov zůstane ve vazbě přinejmenším do 23. června, stejně jako další podezřelý ve stejném případu, náměstkův známý Sergej Borodin. Oba jsou obviněni z přijetí úplatku ve zvláště vysoké výši, uvedla agentura Interfax.

Dodala, že podle vyšetřovatelů se oba obvinění domluvili na úplatku se třetími osobami při poskytování služeb pro ministerstvo.

Další podrobnosti případu zatím nejsou známy. Úplatek „ve zvláště vysoké výši“ znamená nejméně milion rublů. Za to hrozí až 15 let vězení, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

O Ivanovově zadržení informovala ruská média v úterý večer, o zatčení byl podle mluvčího Kremlu informován také prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu.

Ruské úřady zadržely Šojguova náměstka kvůli podezření z korupce

Číst článek

Na ministerstvu měl Ivanov na starosti podle Interfaxu výstavbu a opravy nemovitostí, správu majetku, ubytování vojsk a také zdravotnické zabezpečení ozbrojených sil.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, uvedla dříve média.

Jako náměstek působil na ministerstvu od roku 2016, podle serveru Meduza je vnímán jako ministrův člověk. Spolupracovníci ruského opozičního předáka Alexeje Navalného v roce 2022 tvrdili, že Ivanovovi patří nemovitosti v Moskvě a v dalších ruských městech za stovky milionů rublů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme