Dnes Sobota - polojasno 13°C
Zítra Neděle - prehanky-dest 12°C
Sobota 4. 5. 2024
Svátek má Květoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Počet prodaných nových pražských bytů mezičtvrtletně vzrostl o čtvrtinu na 1600
Bytová výstavba v Praze. Ilustrační foto: archiv

Počet prodaných nových pražských bytů mezičtvrtletně vzrostl o čtvrtinu na 1600

Počet prodaných nových pražských bytů v prvním čtvrtletí vzrostl mezičtvrtletně o téměř čtvrtinu a meziročně o skoro 150 procent. Celkem jich bylo 1600. Meziroční změnu ale mohla ovlivnit srovnávací základna ze začátku roku 2023, kdy byly prodeje nových bytů nejnižší v historii měření. Poptávku zvýšily také klesající úrokové sazby a větší dostupnost hypoték. Ceny nových bytů zůstaly mezičtvrtletně téměř stejné a průměrná prodejní cena činila 142 073 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy developerských společností Central Group, Skanska a Trigema, kterou její zástupci představili novinářům.

Běžně se zhruba polovina bytů prodává na hypotéku, takže zvýšení dostupnosti hypoték mělo podle zástupců developerských společností významný vliv na růst poptávky. Podle posledních dat Swiss Life Hypoindexu průměrná sazba hypoték na počátku dubna klesla z březnových 5,62 procenta na 5,57 procenta.

Zůstává tak nadále blízko nejnižších hodnot od června 2022. Úroky hypotečních úvěrů klesají, byť ne stejným tempem jako základní sazby České národní banky (ČNB). Ta na březnovém zasedání snížila dvoutýdenní repo sazbu o půl procentního bodu na 5,75 procenta.

Průměrná nabídková cena bytu byla v prvním čtvrtletí 152 644 korun za metr čtvereční, reálně tak byla o zhruba 10 000 korun vyšší než cena prodejní. Obdobně tomu bylo také ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku. Výrazně ceny neklesly ani navzdory snížení sazby DPH na byty do 120 metrů čtverečních platné od začátku letošního roku. Důvodem podle analýzy je, že většina developerů snížení DPH promítlo do cen v loňském roce.

„První měsíce nového roku s průměrnou cenou nezahýbaly, a to i přesto, že ceny bytů v Praze vzrostly téměř u čtvrtiny projektů. Stabilizace trhu bude znamenat omezení některých bonusových programů, návrat koncových klientů se také může projevit v menší ochotě developerů prodávat institucionálním investorům,“ řekl Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Residential.

Zároveň dodal, že vzhledem k vstupním nákladům očekává v letošním roce další mírný nárůst cen, v průměru o pět procent.

Nejvíc bytů bylo prodáno v Praze 9, následovala Praha 5, Praha 10 a Praha 4. Zhruba 41 procent prodaných bytů mělo tradičně dispozici 2+kk. Oproti minulému čtvrtletí ale mírně vzrostla poptávka také o větší byty. Nejvyšší cena za metr čtvereční byla u dispozic 5+kk, naopak nejnižší u bytů 3+kk a 2+kk.

V Praze bylo na konci prvního čtvrtletí letošního roku volných 5400 nových bytů, což je přibližně o 100 méně než na konci loňského roku. Meziročně se jedná o pokles o 2,7 procenta, tedy přibližně o 150 bytů. Důvodem poklesu podle předsedy představenstva Dušana Kunovského je pomalé povolování staveb, ale také přetváření nových bytů na nájemné bydlení.

V celé ČR developeři podle analýzy prodali přibližně 1900 nových bytů, mezičtvrtletně jejich počet vzrostl o přibližně čtvrtinu, stejně jako v Praze. Průměrná cena za metr čtvereční činila 98 000 korun.


Autor: ČTK

Koupaliště Petynka v Praze 6 zahájilo sezonu

Dnes v 15:56

Sezona na koupališti Petynka začala 1. května s několika vylepšeními, která mají přispět k větší spokojenosti návštěvníků. Sto tři metrů dlouhý tobogán je zrenovovaný, změny se dotkly i parkování.

Květinový piknik ve Ctěnicích

Dnes v 15:32

Muzeum města Prahy připravilo v Zámeckém areálu Ctěnice piknik s květinovou tématikou a již tradičními stánky s občerstvením. V zámecké zahradě se můžete těšit na doprovodný program, na kterém bude možnost poslechnout si akustickou kytaru latino jazz Alexandra Glize či Jazzové trio Jana...

Čaj o páté u Čapků v květnu

Dnes v 06:48

Inscenovaná prohlídka Vily Karla Čapka, při které vás Josef Čapek provede svým domovem a životem a setkáte se s osobnostmi, se kterými jej sdílel. Do vily se můžete podívat v květnu v šesti termínech. Na spolupráci při realizaci tohoto setkání u Čapků se podílí Vršovické...

Sobota patří Malostranským trhům

Dnes v 05:19

První sobota v měsíci patří Malostranským trhům. Dnes se můžete těšit například na výtvarnou dílnu s tématem staré pověsti české.

Umělci a umělecká díla na Olšanských hřbitovech

Včera v 16:05

Komentované procházky hřbitovy přinášejí historické příběhy, zajímavé detaily a pohledy na architekturu a umělecká díla, která jim dodávají jedinečný charakter.

Vycházka u příležitosti výročí přesunu ostatků Karla Hynka Máchy

Včera v 15:08

Spolek Malostranský hřbitov ve spolupráci se spolkem Svatobor zvou na již tradiční vycházku u příležitosti výročí přesunu ostatků Karla Hynka Máchy na Vyšehradský hřbitov, od nějž v letošním roce uplyne 85 let. Vycházka se uskuteční ve středu 8. května od 14 hodin. Sraz je před bazilikou sv. Petra...

Zákaznické centrum PVK otevřelo své brány na Waltrovce

Včera v 06:26

Zákaznické centrum Pražských vodovodů a kanalizací se přesunulo do nových prostor. Od 2. května zákazníci naleznou veškerý servis na této adrese: Radlická 364/152, Praha 5, 150 00 (areál Waltrovka, objekt Legatica).

Přehled plánovaných výluk vody na 19. týden

2. května 2024 v 16:25

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 14 nabízí kurzy sebeobrany zdarma

2. května 2024 v 15:28

Praha 14 opět v rámci programu prevence kriminality vypisuje kurzy sebeobrany pro občany městské části zdarma. Lekce proběhnou vždy 1× týdně, pod vedením zkušených lektorů teoretického a sebeobranného systému Krav Maga.

Circus Brothers v Praze 15

2. května 2024 ve 14:33

Jako každý rok se mohou zájemci těšit na hudební večery na zahradě pivovaru Hostivar H2. Již nyní je známa první hudební hvězda – kapela Circus Brothers.

Láska se nedělí. Láska se násobí. Výstava před radnicí

2. května 2024 v 08:03

Láska se nedělí. Láska se násobí. Motto nové kampaně a panelové výstavy na podporu náhradního rodičovství, kterou najdete od 2. května v Praze 2. Kampaň představí veřejnosti sedm různých příběhů lidí, konkrétně šesti pěstounů a jedné ženy, která byla vychována pěstounskou...

Další články
Nahoru