Kulturní deník pro Ostravu a Moravskoslezský kraj

Úvod Hudba Dolnolhotský buben se vrací po šestnáctileté pauze. Zahrají Caitlin Krisko, Buty, Jana Kirschner a další

Dolnolhotský buben se vrací po šestnáctileté pauze. Zahrají Caitlin Krisko, Buty, Jana Kirschner a další

24.4.2024 13:46 Hudba » Zaostřeno

Legendární festival Dolnolhotský buben po šestnácti letech vstává z mrtvých. Poslední ročník se konal v roce 2008 a pořadatelé nyní oznámili, že se k tradici chtějí vrátit. První ročník po dlouhé odmlce plánují na poslední srpnovou sobotu.

Zvětšit obrázek

Radomír Pastrňák z kapely Buty na opavském Slunovratu.
Foto: Aleš Honus

Mezi hlavní hvězdy festivalu bude patřit americké zpěvačka Caitlin Krisko se svou kapelou The Broadcast, přijede také slovenská zpěvačka Jana Kirschner, beskydská písničkářka Kaczi či ostravská legenda Buty. Chybět nebudou ani Tomáš Kočko & Orchestr, reggae zpěvačka Mikaela či ostravské Moře dní a další.

Od poloviny 80. let dvacátého století v Dolní Lhotě, malé obci mezi Opavou a Ostravou, do které jezdí tramvaj číslo 5 z Ostravy, zněl nejdříve folk a později alternativní rock, punk a reggae na Rockových Dolních Lhotách. Po posledním ročníku tohoto festivalu v roce 1991 nastala pauza vyplněná tvorbou jiných festivalů, až v roce 1998 se Vláďa Koval a Zlata Holušová rozhodli z podnětu Alexandra Lasáka tradici festivalů v Dolní Lhotě obnovit.

Tentokrát šlo o akce založené více na etnické hudbě a world music, s aktivní spoluprací návštěvníků. Tak vznikl dnes už legendární festival Dolnolhotský buben, který v České republice zahájil oblibu world music festivalu s bubenickým základem.

Po čtvrtém ročníku v roce 2001 začala být pro Buben Dolní Lhota malá, a proto se festival plynule přetransformoval ve fenomén s názvem Colours of Ostrava a přestěhoval se do Ostravy. V roce 2005 se Vláďa Koval po několika letech odmlky rozhodl splnit četná přání bývalých návštěvníků Dolnolhotského bubnu a vrátil festival do Dolní Lhoty. Buben tak ukázal, že neztratil nic ze své atmosféry a že ve velké konkurenci podobných akcí dovede uhájit své místo. Poslední ročník Bubnu se pak konal v Dolní Lhotě v roce 2008.

Buben žil v dalších letech jen ve vzpomínkách. Alexandru Lasákovi, duchovnímu otci festivalu, se v roce 2023 podařilo znovu zmobilizovat nadšence a příznivce festivalu a přesvědčit představitele obce Dolní Lhota a hlavně Vláďu Kovala, k rozhodnutí pokračovat v mnohaleté historii hudebních akcí.

Buben ve svém obnoveném ročníku, který pořádá Obec Dolní Lhota, přináší vše, na co byli jeho návštěvníci zvyklí a co festival vždy odlišovalo od podobných akcí v regionu. Dramaturgie ročníku 2024 přináší návštěvníkům to nejlepší z regionálních kapel, s přesahem do republikové alternativní scény, a kvalitu ze zahraničí. Zachováno bude samozřejmě aktivní zapojení návštěvníků do dění na festivalu formou četných workshopů a dalších aktivit, což je pro Buben typické, unikátní a jeho návštěvníky očekávané.

Zdroj: tisková zpráva pořadatelů

Přečtěte si více z rubriky "Hudba » Zaostřeno", nebo přejděte na úvodní stranu.