Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Šéf notářské komory v Blesku: Každé 5. manželství má smlouvu. Před čím vás ochrání?

Video se připravuje ...
Autor: hol, hor - 
24. dubna 2024
14:56

Nejprve k notáři, až poté k oltáři. V Česku každým rokem přibývá uzavřených předmanželských smluv. Je rozdíl mezi manželskou a předmanželskou smlouvou? Kdo a proč vlastně tyto smlouvy uzavírá? Jde o praktickou věc, nebo projev nedůvěry k partnerovi, jak to Češi vnímají? A jak je to v případě velmi majetných lidí, jsou jejich dohody nebo i rozvody v něčem jiné? Nejen na to se v Epicentru Blesk Zpráv ptala Bára Holá prezidenta Notářské komory ČR Radima Neubauera.

V roce 2023 Notářská komora ČR evidovala zhruba 9800 manželských nebo předmanželských smluv, což odpovídá více než 19 000 jednotlivcům. „Počty eviduje notářská komora od roku 2014. Průběžně každý rok stoupaly, v době pandemie došlo k mírnému poklesu a nyní se pomalu vracíme na předpandemickou úroveň, která činila necelých 11 000 smluv,“ uvedl Neubauer.

Smlouvou se tedy v manželství chrání každý pátý pár. „Některé smlouvy jsou manželské, uzavírané až během manželství, například týkající se vyjmutí konkrétní nemovitosti ze společného jmění manželů,“ upřesnil Neubauer.

Ochrana před exekucí

Trend uzavírání předmanželských smluv ale stále roste,“ ještě nedávno byly smlouvy vnímány spíše jako projev nedůvěry mezi partnery. To se ale podle prezidenta notářské komory změnilo. „Dnes jsou považovány spíše za ochranu druhého manžela/manželky před případnými dluhy z vlastního podnikání,“ vysvětlil Neubauer. „Víme, že je zhruba 800 000 lidí v exekuci, rostou mnohonásobné exekuce. S narůstající zadlužeností českého obyvatelstva a množícími se exekucemi se stává předmanželská smlouva jediným prostředkem ochrany. V případě, že jeden ze snoubenců je v exekuci a má dluhy, může exekuce postihnout i účty druhého partnera jako součást společného jmění,“ varoval Radim Neubauer.

Smlouvy uzavírají páry napříč generacemi, nejedná se pouze o trend mladších párů: „Střední generace, která si například prošla rozvodem, tak ta v zásadě velmi často ochranu ve formě manželské smlouvy hledá. Ta negativní zkušenost s vypořádáním společného jmění manželů v tom předchozím manželství, tam vidíme, že lidé už nechtějí tím martyriem znovu procházet.“

Video  Šéf Notářské komory ČR: Každé 5. manželství má smlouvu. Před čím vás ochrání?  - Bára Holá
Video se připravuje ...

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa