Čisté podnikání to nebylo, ale pro Osvětimany udělal Mynář dost, shodují se exkancléřovi sousedé

Společnost Vratislava Mynáře Clever Management před 13 lety získala dotaci 5,99 milionu korun na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Později ale úřady rozhodly, že to bylo neoprávněně. Firma loni peníze vrátila a teď státní zástupce Mynáře obžaloval z dotačního podvodu. V městysu Osvětimany na Uherskohradišťsku, kde Mynář bydlí a kde natáčel Český rozhlas Zlín, to ale lidé veřejně neřeší a vesměs stojí na jeho straně.

Osvětimany Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osvětimany, městys v okrese Uherské Hradiště

Osvětimany, městys v okrese Uherské Hradiště | Foto: Tomáš Fránek | Zdroj: Český rozhlas

Tmavě zelené plakáty jsou vylepené po celé obci. Všechny místní zvou tento víkend na zvěřinové hody v penzionu Malovaný. Tedy v budově, kvůli které je obžalovaný bývalý kancléř prezidenta Vratislav Mynář, a to za dotační podvod.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Vratislavu Mynářovi – reportáž z domovských Osvětiman

Místní ale jsou na Mynářově straně, i když na mikrofon zlínského rozhlasu to říct odmítají.

Dvě postarší ženy u obchodu si například nemyslí, že ohledně dotací bylo všechno čisté, nemají to ale Mynářovi za zlé. Pro obec toho totiž podle nich udělal spoustu. A další už hovořit s novináři nechtějí vůbec. Vyjádřil se jen starosta Aleš Pfeffer (nez.), Mynářův dlouholetý přítel.

Státní zástupce podal žalobu na bývalého hradního kancléře Mynáře. Důvodem je dotace na penzion

Číst článek

„Pan Mynář je v Osvětimanech oblíbený, je to místní občan. Je aktivní v kultuře, ve sportu. Lidé ho mají rádi. Je to normální občan jako každý jiný,“ tvrdí Pfeffer. „Je pracovitý, je to zastupitel. Rád poradil, rád pomohl. Myslím, že když ho kdokoliv požádal o pomoc nebo o radu, nikdy neřekl ne,“ zdůrazňuje.

Sám Mynář v minulosti několikrát popřel, že by na penzion čerpal dvoje dotace, k věci se teď ale vyjadřovat nechtěl.

„Nemohl jsem informovat rok po předchozí dotaci, protože jsem neměl o čem. Žádnou dotaci totiž firma Clever Management nedostala a ani o ni nežádala,“ uvedl ve video na sociálních sítích.

Státní zastupitelství s tím ale nesouhlasí. Mynáře obžalovalo z dotačního podvodu a poškozování zájmů Evropské unie. I když mu v případě prokázání viny hrozí až osmileté vězení, státní zástupce navrhuje trest nižší.

„Státní zástupce v obžalobě navrhuje pro pana obžalovaného v případě uznání viny trest odnětí svobody v trvání 2,5 až 3 roky se stanovením zkušební doby 3 až 4 roky. A současně peněžitý trest ve výměře 200 denních sazeb, to je celkem 10 milionů korun,“ potvrzuje mluvčí Krajského soudu v Brně Martina Charvátová. Případ téměř šestimilionové dotace míří po 13 letech před soud. 

Dotaci 5,99 milionu korun získala Mynářova společnost Clever Management před 13 lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Dotaci firma loni vrátila.

Leona Nevařilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme