Hádka ve studiu: Tyhle kecy nebudu poslouchat, rozčílil se Vondra po slovech Davida o USA

Ivan David a Alexandr Vondra

Hádka Alexandra Vondry s Ivanem Davidem

Speciální vysílání CNN Prima NEWS ze Štrasburku se neobešlo bez ostrých názorových střetů. Jeden z nich vyvolal europoslanec Ivan David (SPD), když tvrdil, že Ukrajinci bojují v roli amerických vojáků a v zájmu Washingtonu. „Tyhle kecy nebudu poslouchat. Rusko je agresor, který zaútočil na Ukrajinu, chce ji zničit. Američané a Evropané Kyjevu zcela po právu pomáhají,“ oponoval europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Ivan David během vysílání obdržel otázku, zda je správně, že americký Kongres schválil další balík rozsáhlé vojenské pomoci Ukrajině, která se již přes dva roky brání ruské invazi. Zatímco zástupci pětikoalice či hnutí ANO rozhodnutí amerických politiků jednoznačně vítají, europoslanec z SPD se přímé odpovědi vyhnul.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spolu bude mít 17, ANO 14 a Piráti 23. Komise vylosovala čísla pro eurovolby

„Spojené státy pomohou sobě. Peníze uvolňují na základě toho, že z toho budou mít prospěch. Je to válka Spojených států proti Rusku. Takhle je třeba to vidět. Ukrajinci bojují v roli amerických vojáků a masově umírají. Nejde o zájem Ukrajiny. Jde o zájem Spojených států,“ tvrdil David. Jeho výroky rozčílily Vondru.

„To opravdu není možné. Rusko je agresor, který zaútočil na Ukrajinu, dobývá ji a chce ji zničit. Američané a Evropané včetně nás Kyjevu zcela po právu pomáhají. Kdybychom to neudělali, Rus Ukrajinu rozdrtí, potom budou na řadě další. Tyhle kecy tady nebudu poslouchat,“ pustil se do Davida.

„Jsem samozřejmě nesmírně rád, že se Američané nakonec dohodli a tu pomoc uvolnili. Pro Ukrajinu je to fakt věc života a smrti. A pro Evropu by to měla být určitá lekce. Musíme dělat víc, nelze navěky spoléhat, že Spojené státy budou všechno zachraňovat,“ dodal.

David na slova evropského lídra koalice Spolu reagoval následovně: „Když ty kecy nechcete poslouchat, tak si zacpěte uši. Dneska se kecům zdvořile říká narativ. Co jste tady předvedl, byl americký narativ, jak jsme u vás trvale zvyklí.“ Vondra nicméně oponoval, že on sám používá český narativ. Zároveň připomněl, že David v případě ruské agrese používá velmi podobnou argumentaci jako představitelé Kremlu.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

Tagy: