Bidenova zmatečná a protichůdná zahraniční politika

AMERICKÁ ZAHRANIČNÍ POLITIKA

Bidenova zmatečná a protichůdná zahraniční politika
Prezident USA Joe Biden jde na mši v katolickém kostele. Wilmington ve státě Delaware 20. dubna 2024. Foto: Profimedia.cz
1
Týdeník
Ondřej Šmigol
Sdílet:

Mají Spojené státy vůbec nějakou zahraniční politiku? To je momentálně naprosto legitimní otázka. Pokud totiž začneme zkoumat zahraniční kroky Joea Bidena pod drobnohledem, přestanou dávat smysl. Vyplyne z toho zmatečná a protichůdná politika, bez jasného plánu, jak řešit mnohé světové krize. Jediné pojítko je snaha zabránit, aby bylo ohroženo Bidenovo znovuzvolení v listopadu. Jenže kvůli neschopnosti jeho administrativy je dost možné, že jeho šance se jenom zhoršují.

Stojí si za to připomenout čtyři tradice americké zahraniční politiky, jak je definoval akademik Walter Russell Mead. Pojmenoval je podle tří prezidentů a jednoho ministra financí, jež považuje za zakladatele těchto tradic. První je hamiltonovská tradice, podle Alexandra Hamiltona, ministra financí George Washingtona. Hamiltonovci vidí svět hlavně jako trh a jejich hlavním cílem je zlepšit americké postavení na tomto trhu. Věří, že růst obchodu je sám o sobě dobrý, a podporují instituce, jež toho mají dosáhnout. Věří, že cílem zahraniční politiky je obchod, jehož důsledkem je mír a stabilita.

Proti nim stoji jeffersonovci. Jejich hlavním zájmem je domácí rozvoj a demokracie. Zahraničním angažmá a obchodu nedůvěřují. Raději se chtějí zabývat pěstováním demokracie doma než se pouštět do zahraničních dobrodružství. Jsou to izolacionisté, i když Mead je označuje za nacionalisty.

Třetí tradicí jsou jacksonovci. Podobně jako jeffersonovci se zajímají hlavně o Ameriku. Na rozdíl od nich se ale nebojí zapojení v zahraničí. Podporují výdaje na zbrojení a nebojí se zbraně použít. Mají starost o americkou čest. Jsou ochotni jít do války, avšak nezajímají je nějaké vznosné ideály, pouze americké zájmy. Poslední tradicí jsou wilsonovci, „kteří věří, že svět může být zachráněn a že Amerika je povolána k jeho záchraně“. Cílem jejich politiky je vývoz demokracie a ideálů do světa. „Aby Amerika zachránila sebe, musí zachránit svět.“

Celý text si můžete přečíst na ECHOPRIME nebo v digitální verzi časopisu. Od čtvrtka je na stáncích v prodeji i tištěné vydání Týdeníku Echo. Týdeník Echo si můžete předplatit již od 249 korun za měsíc zde. 

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články