Ve dvoře muzea MHD v Praze je výstava k 50 letům zprovoznění metra

foto Slavnostní zahájení výstavy k 50. výročí pražského metra, která vznikla ve spolupráci Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP), společnosti Metrostav a Metroprojekt Praha, 24. dubna 2024, Praha. Na snímku náměstek primátora Zdeně Hřib.

Praha - Zájemci o historii pražské MHD si mohou ve dvoře muzea MHD ve vozovně ve Střešovicích zdarma prohlédnout putovní výstavu uspořádanou k 50. výročí od zprovoznění linky metra C mezi Kačerovem a Florencí, tehdy Sokolovskou. Na panelech najdou fotografie i informace z historie metra. ČTK to řekl vedoucí muzea Petr Malík z dopravního podniku (DPP). Výstava bude v muzeu do 1. května, poté se přesune 4. května na den otevřených dveří v depu Kačerov a o den později do stanice metra C Kačerov. DPP připravil k výročí metra další akce včetně historických jízd.

Fotogalerie

"Výstava má celkem 20 panelů a jsou na nich informace od historie, od prvního návrhu z konce 19. století až po budoucnost, což je automatizace metra. Zájemci tam uvidí jednotlivé etapy, jak vznikaly stanice, připomenou si, jak byla rozkopaná Praha, když vznikalo třeba metro B a tak dále. Všechny tyto podrobnosti jako vozy a plány, které za těch 50 let v metru byly," řekl Malík.

Kromě historie týkající se výstavby metra se z panelů návštěvníci dozví rovněž informace z roku 2002, kdy katastrofální povodeň poničila 18 stanic metra. Na panelech jsou i plánky a nástin budoucnosti metra, kdy DPP nyní buduje linku D z Pankráce do Písnice.

Na výstavě pracoval podnik zhruba rok. Unikátní a dosud nepublikovaný snímek se podle Malíka se sice nepodařilo nalézt, ale vznikla podle něj zajímavá kolekce z archivu nejen DPP, ale také firem Metrostav a Metroprojekt Praha, se kterými spolupracovala, nebo z ČTK. "Podařilo se toto propojit, dříve jsme dělali výstavy jen z archivu DPP, nyní se to obohatilo o tyto," řekl Malík.

V areálu muzea je výstava přístupná zdarma, vstupné platí návštěvníci až při vstupu do vozovny. Vidět ji budou moci lidé od 5. května v metru C Kačerova a potom bude také na Chodově, na Jungmannově náměstí nebo v přístupných vestibulech Metroprojektu Praha a Metrostavu.

Kromě výstavy má podnik pro lidi připravené další akce, například na den otevřených dveří budou na trase metra C 8. května v běžném provozu jezdit historické soupravy. O den později bude podnik v Centru plánování a architektury (CAMP) ve Vyšehradské ulici promítat historické filmy, například ten, který radil tehdy cestujícím, jak mají nastupovat na eskalátory.

Linka C měří 22,4 kilometru a je na ní 20 stanic. Dojet z Letňan do stanice Háje trvá 36 minut. Úsek mezi stanicemi Florenc a Kačerov je nejstarší součástí pražského metra; jeho výstavba byla zahájená počátkem roku 1966 a do provozu slavnostně uvedená 9. května 1974. Na trase C je i druhý nejmladší provozovaný úsek metra: z Ládví do Letňan se jezdí od 8. května 2008.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď