Akcionáři Komerční banky schválili dividendu 82 korun na akcii

Komerční banka, pobočka U Průhonu

Komerční banka, pobočka U Průhonu Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Akcionáři Komerční banky na valné hromadě schválili návrh představenstva vyplatit z loňského zisku dividendu 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Řekla to mluvčí banky Šárka Nevoralová. Většinovým akcionářem Komerční banky je s podílem 60,4 procenta francouzská banka Société Générale. Komerční banka má přes 69 tisíc akcionářů, většina z nich jsou lidé z Česka.

Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 6. květnu 2024. Datum výplaty bylo určeno na 27. května 2024. Komerční bance loni meziročně klesl čistý zisk o 11,4 procenta na 15,6 miliardy korun. Za rok 2022 byla dividenda 60,42 koruny na akcii, celkem v objemu 11,5 miliardy korun. Z čistého zisku za předloňský rok navrhovaná dividenda činila 65 procent, zatímco letos to bylo 100 procent.

Jde o nejvyšší řádnou dividendu KB po rozštěpení akcií v roce 2016, řekl analytik společnosti XTB Tomáš Cverna. Schválení tak vysoké dividendy není podle něj překvapení, protože management oznámil takový návrh již při zveřejnění výsledků za loňský rok a s protinávrhem se nepočítalo. „Stejný výplatní poměr jako za loňský rok indikuje management i z čistého zisku za letošní rok. Řádná dividenda by v příštím roce mohla činit 81 Kč na akcii,“ odhadl.

Komerční bance loni meziročně klesl čistý zisk o 11,4 procenta na 15,6 miliardy korun. Celkové výnosy se snížily o 6,3 procenta na 36,2 miliardy korun a provozní náklady stouply o 8,2 procenta na 17,3 miliardy korun. S akciemi banky se obchoduje na pražské burze.

Dnes se rozhodovalo i dividendách Moneta Money Bank. Ta vyplatí akcionářům 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5,4 miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to valná hromada banky, řekla mluvčí banky Zuzana Filipová.