Blood Runs Coal: Cillian Murphy žene vrahy ke spravedlnosti

Blood Runs Coal: Cillian Murphy žene vrahy ke spravedlnosti | Fandíme filmu
BBC
Práci v dolech ohrožují zkorumpovaní nenažranci, kterým je lidský život jedno.

Před pár lety Cilliana Murphyho znali hlavně fanoušci seriálu Peaky Blinders, velcí příznivci kinematografie Christphera Nolana či Dannyho Boylea. Letos už jej díky oscarovému Oppenheimerovi velice dobře zná prakticky každý, koho alespoň okrajově zajímají filmy. Nové Cillianovy projekty tak přitahují pozornost. Na festivalech je už teď k vidění filmové zpracování církevního skandálu Small Things Like These a napříště se Murphy opět zaměří na reálný společenský problém.

 

Chystané historické drama Blood Runs Coal se zaobírá prací v dolech, bezpečností práce, obohacováním mocných na úkor vykořisťovaných pracovníků a korupcí. Film vychází ze skutečných událostí, jak je popsala knižní předloha Marka A. Bradleyho, Blood Runs Coal: The Yablonski Murders and the Battle for the United Mine Workers of America.

Události se odehrály v 60. letech v americké Pensylvánii, kdy se rozhořel ostrý boj o moc mezi hornickými odboráři. Aktivista Joseph Yablonski pocházel z tradiční hornické rodiny. Otec mu zemřel při důlním výbuchu, což jej motivovalo k tomu, aby bojoval za bezpečnější pracovní podmínky a také pro zdravotní benefity, protože spousta jeho kolegů trpěla pneumokoniózou, dalšími respiračními nemocemi nebo jinými zdravotními následky práce v podzemí. Joseph také usiloval o vzdělání svých dětí, aby si mohly najít práci mimo doly.

Yablonski kandidoval na pozici odborového předáka a upozorňoval na zkorumpovanost současného unijního šéfa, Tonyho Boyla, který zpronevěřoval peníze, zneužíval odborové fondy na svou volební kampaň a neváhal ve funkcionářských volbách podvádět. Přesto se cítil svým vyzyvatelem natolik ohrožený, že jej nechal zavraždit, což se po několika neúspěšných pokusech podařilo. Josephův syn Chip se následně rozhodl zasvětit život vyšetření celé události a Boyleově usvědčení.

Cillian Murphy ve filmu bude hrát právě Chipa a zároveň snímek produkuje. Snímek píší Jez Butterworth (Spectre, Ford v Ferrari) a John-Henry Butterworth (Get On Up, Indiana Jones and the Dial of Destiny). Zatím neznáme režiséra nebo představitele dalších rolí, natáčení je teprve v přípravě.

Foto je ilustrační, Cillian Murphy v seriálu Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest