Dominik Feri půjde za mříže. Pekarová Adamová z TOP 09 prolomila mlčení

Markéta Pekarová Adamová

Autor: Jan Hrabě

24. dubna 2024 17:41

Nejvyšší vedení TOP 09 prolomilo mlčení po pondělním potvrzení trestu pro exposlance Dominika Feriho, který byl členem strany. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová označila jeho jednání, za které byl odsouzen, za neakceptovatelné. 

Pekarová Adamová ve vyjádření pro Seznam Zprávy připomněla, že Feri už dávno vyvodil politickou odpovědnost, když se vzdal poslaneckého mandátu a ukončil stranické členství. "Jednání, ze kterého byl soudem pravomocně shledán vinným, je zcela neakceptovatelné," uvedla. 

Šéfka Sněmovny zdůraznila, že jí vedená strana podporuje zlepšení postavení obětí domácího a sexualizovaného násilí. "Jak ostatně bylo patrné i z nedávného hlasování o redefinici znásilnění nebo Istanbulské úmluvě. V tomto úsilí o prevenci a o pomoc obětem budeme pokračovat," dodala. 

Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Libor Vávra konstatoval, že oběťmi byly mladé dívky, které byly nesporně relativně nezkušené. Násilí, kterému čelily, podle soudce ani nemuselo být razantní. "Souhra okolností, která ovšem byla vytvořená panem Ferim, vedla k tomu, že postavení obětí bylo v danou chvíli velmi zeslabené," podotkl. 

Feri během jednání odvolacího soudu zpochybňoval věrohodnost výpovědí obětí, přičemž dva žalované skutky popřel a třetí označil za dobrovolný pohlavní styk. První soudní instanci zároveň vyčetl, že nebyly předvoláni jím navržení svědči a že se podle jeho názoru vycházelo z neobjektivních znaleckých posudků. 

Ferimu naopak vyčetl státní zástupce Aleš Cimbala nulovou sebereflexi či přehazování viny na oběti. "Já se velmi divím, že je mi vyčítán nedostatek sebereflexe. Nemohu se omlouvat za něco, co se nikdy neodehrálo," reagoval bývalý poslanec, který žádal zrušení odsuzujícího rozsudku, případně nové projednání kauzy. 

Témata: Dominik Feri Markéta Pekarová Adamová top 09