Galerie v Teplicích vystavuje fotografické dílo Jana Saudka

foto V Zahradním domě zahájili výstavu fotografií Jana Saudka (vpravo) Osmaosmdesát plus jedna, 24. dubna 2024, Teplice. Vlevo na snímku je manželka Pavlína Saudková. PC

Teplice - Galerii Zahradní dům v Teplicích zaplnily snímky Jana Saudka. Kromě slavné fotografie torza muže s dítětem na hrudi (Život, 1966) si mohou návštěvníci prohlédnout také proslulé akty. ČTK to dnes řekl kurátor výstavy Vladimír Šavel. Instalace Osmaosmdesát plus jedna navazuje názvem nejen na loňskou výstavu v Prostějově, ale i na autorův věk. Saudkovi bude v květnu 89 let.

Fotogalerie

"Jsou to věci, které jsou chorobně známé, ale i věci, které jsou trošku novější," uvedl k výběru snímků Šavel. Podotkl, že se Saudek instalace svých snímků v galerii osobně účastnil a podílel se na jejich výběru. Za výběrem děl, která dnes mohla veřejnost poprvé vidět na vernisáži, stojí ale zejména umělcova manželka Pavlína Saudková, řekl kurátor. "Město k tomu vydalo i takový malý katalog z jeho tvorby," uvedl Šavel. Dodal, že katalogy s výběrem děl autora nevznikají příliš často.

Saudek patří mezi nejznámější tuzemské fotografy, kteří se proslavili i ve světě. Získal mnoho cen a je mimo jiné nositelem francouzského Řádu čestné legie. S nápadem vystavit průřez Saudkovy tvorby v Teplicích oslovila fotografa galerie. "On potom projevil zájem vystavovat, takže bych řekl, že to bylo vzájemné," uvedl kurátor, kterého překvapilo, že Saudek nechtěl, aby se prostory kvůli jeho výstavě upravovaly. "Mistr byl spokojený s tím, jak je to rozdělené a jak to vypadá," dodal Šavel. Výstava bude přístupná veřejnosti do 22. června.

Jan Saudek jako jeden z nejvýznamnějších českých fotografů druhé poloviny 20. století proslul typickým rukopisem kolorovaných fotografií a touhou zobrazovat především ženské tělo, ženy jako takové a vztah mezi mužem a ženou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď