Jermanová: Šaráda na Hradě o penzích byla připravená. ANO se chová trapně, zaznělo ve studiu

Místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)

360° (115)

Šaráda o důchodech byla připravená, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Kritizovala, že Hrad i přes žádost o úpravy zveřejnil záznam z jednání o důchodech. Proti jejím slovům se ale ohradili člen sněmovního zahraničního výboru Ondřej Lochman (STAN) a členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix (ODS). Oba podotkli, že o žádnou šarádu nejde a prezident se snaží hledat shodu.

Spor o interpretaci schůzky k důchodové reformě mezi koalicí a opozičním hnutím ANO se dál vyostřuje. Zatímco Hrad a vládní strany tvrdí, že ANO souhlasilo s prodloužením věku odchodu do důchodu, hnutí to odmítá. Hrad proto zveřejnil záznam z jednání. Opoziční hnutí k tomu ale má výhrady. „Při vší úctě k Hradu, když se dělá záznam z takovéhoto jednání, tak musí být odsouhlasen všemi stranami. Pokud dá jedna ze stran námitku a chce jej upravit, tak je v rámci slušnosti to respektovat. A pokud to respektovat nechtějí, tak mají dodržet to, že je to interní. Jenom to dokazuje, že celá ta šaráda byla připravená,“ uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jurečka mrzačí důchodový systém, míní Hrnčíř. Třicet let se nic nedělo, reagoval Kohajda

Proti jejím slovům se ale ohradil člen sněmovního zahraničního výboru Ondřej Lochman (STAN). „Když jednáte o něčem tak důležitém, jako je důchodová reforma, tak to nikdy není šaráda. Pro mě je důležité, aby důchodová reforma nastala. My se tady o ní bavíme 20 let, hnutí ANO ji mělo v programovém prohlášení, ale nikdy ji neudělali,“ řekl Lochman.

Podotkl, že je správné, aby prezident pro důležitá témata hledal minimální souhlas všech politických subjektů. „Je potřeba, aby to, co se nyní schválí, další vláda zase neshodila. Přijde mi kysele úsměvné, že hnutí ANO říká, že jsou konstruktivní, ale nedokázali to ve dvou vládách udělat a nechtějí se o tom bavit ani nyní,“ podotkl s odkazem na reformu penzí Lochman.

Podobně se vyjádřila i členka sněmovního zahraničního výboru Eva Decroix (ODS). „Celé to na mě působí vůči voličům spíše trapně než konstruktivně,“ řekla Decroix. Rovněž zkritizovala vyjádření Pokorné Jermanové, že celá debata je jen šaráda, a také slova Karla Havlíčka, který uvedl, že na opozici byla udělána „bouda. „Slova, která tady zaznívají ze strany paní kolegyně Jermanové a to, co říkal Havlíček, to prosím mluví o prezidentovi republiky? ‚Nebudeme nikomu dělat křoví‘, ‚nebudeme dělat stafáž‘, ‚Hrad lže‘, tohle přece není druh konstruktivní politiky,“ sdělila Decroix.

Tagy:
Karel Havlíček Petr Pavel důchodová reforma důchody ANO 2011 Starostové a nezávislí vláda Ondřej Lochman Eva Decroix starobní důchod Jaroslava Jermanová