semifinále - odvety
24.04.2024 21:00 CET
4 : 1
(1:0)

Reportáž

Oslavy hráčů Atalanty po postupu do finále Coppa Italia. (© AFP)

Přesile vzdorující Fialky zvadly. Atalanta vykročila do finále poháru v nastavení

Atalanta zvládla po postupu v Evropské lize i semifinálovou odvetu Coppa Italia, v níž porazila na vlastní půdě Fiorentinu 4:1. Cestu do třetího finále z posledních šesti ročníků odstartoval už v osmé minutě Teun Koopmeiners, jenž vyrovnal stav z prvního vzájemného klání. Klíčový moment ale přišel po změně stran, kdy viděl červenou kartu hostující obránce Nikola Milenkovič. Hosté sice i přes oslabení dokázali srovnat, hrdiny Bergama se ovšem poté stali Gianluca Scamacca a Ademola Lookman, kteří se postarali o to, že si jejich celek zahraje o trofej s Juventusem.

Italský fotbal měl ještě tři zástupce v závěrečných fázích evropských pohárů a dva z nich, Atalanta a Fiorentina, si to rozdali o postup do finále Coppa Italia. Úvodní střetnutí zvládly lépe Fialky, když jediný gól utkání vstřelil Rolando Mandragora. Nerazzurri ovšem z posledních 12 domácích duelů devětkrát vyhráli. Z toho šestkrát dvoubrankovým rozdílem, který by jim vynesl finálový souboj s Juventusem i bez nutnosti prodloužení.

A právě Atalanta si nemohla přát lepší vstup do utkání, neboť se už v osmé minutě prosadil Koopmeiners, jenž se řítil sám na brankáře, kterého překonal střelou k pravé tyči. Další erupce radosti vybouchla na stadionu v Bergamu o pět minut později, když Gianluca Scamacca nádherným projektilem z dálky vymetl pravou šibenici. Oslavy domácích ovšem trvaly pouze pár sekund, jelikož celé akci předcházel jednoznačný faul na polovině hřiště. Fialky se dostaly v průběhu první půle do hry, gólovou šanci si však nevypracovaly.

Klíčový okamžik zápasu přišel v 53. minutě, kdy Milenkovič hloupým skluzem sestřelil Scamaccu, který se řítil sám na branku, za což ho rozhodčí po právu vyloučil. Trest mohl být pro hosty hned dvojitý, jenže sám faulovaný Ital z následné standardky orazítkoval jen břevno. Fiorentinu oslabení nezlomilo, naopak po hodině hry umlčel domácí stadion Lucas Martínez Quarta, jenž po centru ze strany hlavou překonal bezmocného Marca Carnesecchiho.

Radost však hostům nevydržela příliš dlouho, neboť jen o pár chvil později nádherným akrobatickým způsobem umístil balon do pravého dolního rohu branky Scamacca. Do úlohy největšího hrdiny se nakonec v 95. minutě pasoval střídající Lookman, který pronikl za obranu a střelou k pravé tyči rozhodl o postupu svého týmu. Už jen sladkou tečku přidal o tři minuty později Mario Pašalič.

Atalantě se tak podařilo evropský úspěch doplnit o účast ve finále italského poháru. V něm se 15. května střetne s Juventusem.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (3)

Přidat komentář
Pharrell

3:1 Atalanta win

Reagovat
Pharrell

Atalanta Bergamo nice

Reagovat
Modi6

Atalanta hraje hezký ofenzivní koukatelný fotbal. Snad bude finále EL Atalanta Bergamo - Leverkusen. Pak ať vyhraje kdokoli z nich.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele