Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Změna ve Fialově vládě: „Neviditelná“ ministryně Langšádlová z TOP 09 končí! Co jí vytkla Pekarová?

  • Video se připravuje ...
    Autor: Daniel Kraus,simao,tč,ČTK,jko - 
    25. 4. 2024
    14:46

    Ve vládě Petra Fialy (ODS) dohází již k osmé změně. TOP 09 se rozhodla dle všeho vystřídal ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou. V odborné sféře za sebou zanechala dobrý dojem, její kroky ocenil i premiér Petr Fiala (ODS). Co však Langšádlové patrně zlomilo vaz? Nebyla příliš viditelná navenek, ač se v posledních dnech sama bránila tomu, že by byla neviditelná. „Neviditelnost, to, že se jí nedařilo dobře komunikovat svojí práci široké veřejnosti,“ vidí jako jasný důvod popularizátor vědy a moderátor ČT Daniel Stach. Na konec Langšádlové reagují i další. Více podrobností oznámila ministryně dnes na tiskové konferenci, kde jí za práci poděkovala předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Připouští, že více úsilí věnovala samotnému obsahu práce než její následné prezentaci navenek," uvedla.

  • 1.Pekarová vytkla ministryni prezentaci práce

    • Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi. TOP 09 to dnes oznámila v tiskové zprávě.
    • Podrobnosti sdělila Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskutečnil ve 13:30 v Poslanecké sněmovně.
    • O konci ministryně v koaliční vládě se mluvilo už delší dobu.
    • Spekuluje se, že Langšádlovou by mohl nahradit poslanec a místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.
    • Premiér Petr Fiala (ODS) byl o změně informován.
    • „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro vědu, výzkum a inovace Heleně Langšádlové za její dosavadní cennou práci a bere na vědomí její rozhodnutí podat demisi na post ministryně vlády ČR,“ zní usnesení užšího vedení vládní strany, které se sešlo ve středu večer.

    „Ještě jednou Děkuji Heleně i jejímu za veškerou dosavadní práci," řekla na tiskové konferenci předsedkyně Poslanecké sněmovny i TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a ocenila práci její i jejího týmu. „Připouští, že více úsilí věnovala samotnému obsahu práce než její následné prezentaci navenek," uvedla Pekarová Adamová. I to je ale součástí této práce, dodala. 

    Válek děkoval Helence

    „Ještě jednou moc děkuji všem, se kterými jsem spolupracovalaza tu možnost, pro mě to byla nesmírně zajímavá zkušenost a těším se na spolupráci třeba nad jinými tématy. Děkuji vám," uvedla na tiskovce Langšádlová, která se stane zástupkyní TOP 09 u stálé sněmovní komise pro hybridní hrozby a nadále bude působit jako poslankyně.

    „Já bych chtěl Helence Langšádlové poděkovat, chtěl bych jí poděkovat ne jako první místopředseda, ale jako kamarád. My jsme s Helenou měli tři roky spolu kancelář v opozici a za tak krátkou dobu jsem se ve svém poměrně dlouhém životě od nikoho tolik nenaučil jako za ty tři roky od Helenky," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který se tiskové konference rovněž zúčastnil. „Jsou ministři, kteří pracují a pak jsou ministři, kteří prezentují. Dílem je to dáno osobností toho ministra dílem je to dáno ministerstvem," dodal. 

    Video  Pekarová Adamová: Langšádlová jako ministryně věnovala méně úsilí prezentaci práce navenek. Průzkumy nepřeceňuji  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Langšádlová: Problém byl na samém začátku

    „Problém byl na samém začátku, protože můj mandát ministryně pro vědu a výzkum byl vyjednán tak, že pouze část agendy jde za mnou. Podle kompetenčního zákona tím subjektem, který má pod sebou vědu a výzkum, je ministerstvo školství. Takže všechny věci, které se týkají evropské politiky, mezinárodní spolupráce apod., jsou pod nimi. A věda a výzkum je také pod řadou dalších ministerstev - pod ministerstvem obrany, dopravy, zemědělství, životního prostředí. Takže samotný výkon výzkumu v těch jednotlivých segmentech se provádí pod těmi ministerstvy,“ uvedla už dříve pro Blesk Helena Langšádlová.

    „Myslím, že má práce určitě má výsledky, a má i podporu pana premiéra, o tom jsem s ním i mluvila,“ míní končící ministryně.

    „Musím říct, že co je pro mě velkým povzbuzením těch posledních týdnů, je opravdu velká podpora od akademiků, vysokých škol, jednotlivých rektorů nebo z Akademie věd. Velmi si vážím i podpory, které se mi dostává od Svazu průmyslu a dopravy,“ dodala Langšádlová.

    Helena Langšádlová (TOP 09) Helena Langšádlová (TOP 09) | Blesk:Jakub Poláček

  • 3.Nástupcem Havel?

    Již dříve se v zákulisí šuškalo, že vedení »topky« není příliš spokojeno s výkony Langšádlové. To včera svolalo mimořádné jednání, po kterém příšla zpráva, že ministryně skončí. Langšádlová získala za dva a půl roku ve vládě mezi svými stranickými kolegy pověst „neviditelné ministryně“. Někteří členové TOP 09 jí vytýkali např. nevýraznost, slabé výkony či nedostatek autority.

    Ve středu se tak sešlo předsednictvo strany, které se právě budoucností Langšádlové ve vládě zabývalo. Ministryně se ale ještě před zasedáním bránila, že dělá svoji práci, jak nejlépe může. „Za mnou a mým týmem je obrovský kus odvedené práce a za tím si stojím,“ řekla Blesku. Navíc argumentovala, že kvůli složitosti vědecké agendy její ministerstvo nezajímá média.

    Za tu se už dříve postavili rázně jen její středočeští kolegové - náhlou změnu rok a půl před volbami nepokládali podle informací Blesku za správnou.

    O nástupci Langšádlové bude jednat předsednictvo a Pekarová Adamová zatím konkrétně nejmenovala. Jak zaznělo i na tiskové konferenci, jako o dalším kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace se spekuluje o poslanci TOP 09 Matěj Ondřeji Havlovi. 

    „Co se týče spekulací o jakýchkoli jménech, nebudu je komentovat. Věřím tomu, že i takovéto jméno, které jste zmínil, nebo tento člověk by se byl schopen ujmout takového rezortu velmi se ctí, ale opravdu nechme si toho rozhodnutí a tuto informaci na tu chvíli, kdy o tom bude už finálně rozhodnuto,“ sdělila Pekarová Adamová.

    Poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09) Poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09) | Facebook

  • 4.Fiala: Řadu věcí se jí podařilo posunout dopředu

    „Helena Langšádlová mě v minulých dnech o celé situaci informovala. Paní ministryni se podařilo řadu věcí výrazně posunout dopředu, např. v oblasti propojení výzkumu s praxí, a já ji za to děkuji. Jsem v kontaktu s předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou, o nástupci paní ministryně bych chtěl mít jasno příští týden,“ uvedl pro Blesk premiér Petr Fiala.

    „Oceňuji práci paní ministryně, společně jsme připravili konkrétní návrhy jako pomoci podpořit mladé lidi, studenty VŠ a mladé vědecké pracovníky při sladění rodinného a pracovního života, například změnami v oblasti čerpání rodičáku. Zároveň oceňuji její přístup k oblasti vědy a výzkumu, tuto oblast pomohla stabilizovat z pohledu rozpočtů a připravili legislativní návrh pro další rozvoj této oblasti,” reagoval pro Blesk vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

    „Děkuji Heleně Langšádlové za odvedenou práci v oblasti vědy a výzkumu. Právě na výzkumu, vývoji a inovacích stojí naše budoucnost a lepší zítřky. A je zásadní, abychom si jako vláda uvědomovali, že bez podpory této sféry nebude docházet k pokroku a jako společnost ustrneme na místě. S paní Langšádlovou jsme spolupracovali na několika úspěšných projektech, jako je rozvoj kvantových technologií, který je klíčový. Za důležité považuji zapojení našich univerzit do mezinárodních programů i společnou přípravu strategie České republiky v oblasti kvantových technologií. V této iniciativě musíme s dosavadním kabinetem paní Langšádlové pokračovat,“ uvedl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) rovněž pro Blesk.

    Trochu jiný pohled přinesl na konec Langšádlové její spolustraník a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Dopředu je mi líto každého, kdo usedne do křesla ministra »pro vědu a výzkum«. Podle paragrafu 7 kompetenčního zákona odpovídá za oblast vědy a výzkumu ministr školství... Posadit kohokoliv do křesla bez ministerstva, bez pravomocí a přidělit mu nálepku bez obsahu, je dopředu odsouzeno k nezdaru a k nezájmu veřejnosti,“ uvedl na Facebooku. 

    Podle něj Langšádlová dělala se svou zarputilou pracovitostí co mohla, ale bez nástrojů a podpory vlastní strany toho prý mohla udělat jen velmi málo. „Možná pro větší zviditelnění mohla tančit na Tik Toku, to je teď v módě, ale na to bude asi potřeba najít jinou personu. Rozhodně nevěřím, že by kdokoliv na jejím místě mohl udělat víc, to místo spíš nikdy nemělo vzniknout. Odpovědnost za to nenese Helena Langšádlová, ale předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová, která obětovala vliv svojí strany ve vládě za reprezentativní, ale nevýkonnou funkci předsedkyně Sněmovny,“ dodal Kalousek

    Helena Langšádlová (TOP 09) s Petrem Fialou ODS) Helena Langšádlová (TOP 09) s Petrem Fialou ODS) | Facebook - H. Langšádlová

  • 5.Problém s neviditelností...

    V médiích se včera objevily spekulace, že by mohl Langšádlovou nahradit mladší politik, místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel (37).

    „Není to překvapení, že ten konec nakonec přišel,“ uvedl v ČT populátor vědy a moderátor Daniel Stach. „Neviditelnost, to, že se jí nedařilo dobře komunikovat svojí práci široké veřejnosti,“ zmínil důvod jejího konce.

    Sama Langšádlová odmítala, že by byla neviditelnou ministryní. 23. dubna. uvedla na sociální síti X, co se jí dle ní podařilo prosadit. Mj. šlo třeba nedávné zvýšení platů pro doktorandy, čímž se prezentovala i vláda. Pekarová Adamová to označila za "velkou věc".

    Se zajímavým postřehem přišel po oznámení konce Langšálové ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který pro Blesk uvedl: „Heleny Langšádlové si nesmírně vážím pro její férovost, zásadovost a pracovitost. „Neviditelnost“ závisí nejen na nasazení ministra, ale i na pozornosti pozorovatelů. Hlavní problém vidím v tom, že věda nemá vlastní ministerstvo. Sám si myslím, že bychom v budoucnu potřebovali spojit vědu, vysoké školy a možná i kulturu do jednoho ministerstva. Tak to mají třeba teď v Bavorsku.“

  • 6.Politolog: Velký problém

    Ač sama Langšádlová či její vládní kolega Bek o neviditelnosti ministryně pro vědu, výzkum a inovace pochybují, politolog Jan Kubáček pro Blesk Zprávy uvedl, že Langšádlová měla právě s tímto skutečný problém.

    „Myslím si, že je tam velký problém hlavně právě ta neviditelnost a zároveň to dobře dokumentuje tu nervozitu TOP 09. Jednak byla neviditelná optikou celého národa. Jen zastavme někoho na ulici v jakékoliv lokalitě napříč republikou a zeptejme se, čeho byla paní ministryně, popř. zeptejme se jen na jméno Helena Langšádlová a komu se co bude asociovat. To si myslím, že je první hendikep. Ale největší hendikep pro TOP 09 jako pro městskou stranu, která reprezentuje lidi se vzděláním, lidi, pro které je hodně důležité vzdělání jako téma a věda a výzkum jako potenciál pro ekonomiku a pro budoucnost země, tak by vám asi taky nevzpomenuli, čeho dosáhla, co reprezentovala,“ míní politolog.

    „Buď se ukazuje, že neměla výsledky, a nebo ještě horší situace: výsledky měla, dílčí, ale nedokázala je popularizovat a to je samozřejmě pro politika naprosto vražedná kombinace. Tak či tak z toho vychází špatně a mínusově pro TOP 09, která si očividně vyhodnotila, že potřebuje novou tvář, protože přeci jen má pouze dva ministry. Zároveň chce TOP 09 ukázat a vytvořit tím tlak i na ostatní, že je schopná přepřahat, měnit, tím pádem tlačit do budoucna i na své koaliční partnery, když bude s někým nespokojena. Je to jistý předobraz, snaha nabrat body a dát tam někoho, kdo začne ta témata mnohem víc komunikovat,“ míní Kubáček.

    Co říká na možného nástupce v podobně 37letého poslance Matěje Ondřeje Havla. Je tady patrná právě snaha TOP 09 dosadit někoho, kdo půjde cestou větší popularizace nejen vědy, ale i výkonů ministra pro vědu, výzkum a inovace?

    „Přesně tak, hlavně popularizace výsledků, popularizace toho tématu, dávat mu důraz, nenechat si ho sebrat jinými, plus zároveň příležitost pro TOP 09 ukázat, že tam má i jiné tváře, že to nebylo jen o Dominiku Ferimu. Bývalá lidovecká politička Helena Langšálová patřila k základnímu jádru, k zakladatelské generaci TOP 09, pro spoustu lidí však přichází čas nových tváří, nových témat. A řekněme si otevřeně: pro TOP 09 je marketingově zajímavé i to příjmení Havel,“ dodal pro Blesk Zprávy Kubáček.

    Helena Langšádlová (TOP 09) u Petra Pavla Helena Langšádlová (TOP 09) u Petra Pavla | Facebook - H. Langšádlová

  • 7.Králíčková i Zažímalová si spolupráci pochvalovaly

    Spolupráci s Langšádlovou si pochvalovala mj. rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková. „Působení Heleny Langšádlové hodnotím jednoznačně pozitivně, já si práce paní ministryně velmi vážím a můžu jmenovat konkrétní příklad věci, kterou významně posunula - a to je třeba to, jak posouvat výsledky vědy směrem do praxe. Její kroky, které navrhovala k tomu, čemu my říkáme transfer technologií, byly dobré, vykročily správným směrem a to je jen jeden z konkrétních příkladů, v čem určitě zanechala stopu. Těch kroků bylo určitě daleko víc. Její snaha o to, aby v ČR byla věda, výzkum, vzdělávání na vysokých školách podporováno, to bylo daleko širší,“ uvedla pro ČT. Podle Králíčkové dokázala Langšádlová vnímat a podporovat celý sektor plošně.

    „S paní ministryní jsme měly velice dobrou spolupráci, musím říct, že ona se velice rychle zorientovala v dané problematice, ož opravdu není jednoduchá záležitost. Ne vždycky jsme měly úplně stejné názory, ale vždycky bylo velice snadné se s ní dohodnout, nějakým způsobem předestřít argumenty a ona těm argumentům naslouchala. Ona měla velkou snahu udělat nějaké potřebné změny v různých legislativních normách a velmi se o to snažila,“ uvedla pro ČT předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. „Pro mně je to překvapení a musím říct, že z toho nemám úplně radost,“ dodala Zažímalová.

    „Chtěl bych ocenit práci paní ministryně, kterou v této nevděčné funkci odvedla. Myslím, že si odpracovala více, než řada jejích předchůdců. Pevně doufám, že příští ministr, ať už to bude kdokoli, dotáhne hlavně její legislativní iniciativy do konce,“ reagoval pro Blesk další ze zástupců vědecké obce profesor Jan Konvalinka, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

    Králíčková: Nikdo se nezavděčí všem

    Blesk: Paní rektorko, vy jste paní ministryni Langšálovou podpořila. Proč?

    Králíčková: „Určitě paní ministryni podporuji, protože ji pokládám za velmi pracovitého a čestného člověka. Získala si za tu dobu, kdy je ministryní, respekt - např. v české konferenci rektorů, tak to jako předsedkyně vnímám. Drží slovo a pro náš sektor otevírá nové možnosti. Konkrétní příklad je transfer technologií, podpořila to, aby se výstupy vědců opravdu dostávaly do praxe.“

    A myslíte, že si tedy získala podporu, řekněme, té akademické sféry a možná i vědecké z vašeho pohledu?

    „Já myslím, že ano. Nikdo nás se nezavděčí všem, ale já jsem také přesvědčená, že těmi konkrétními kroky a výstupy si tu důvěru a oporu opravdu získala. Myslím, že je prostě člověkem na svém místě.“

    Video  Tiskovka po jednání vlády (24.4.2024)  - Blesk
    Video se připravuje ...

Uživatel_5701369 ( 26. dubna 2024 22:04 )

Družinářka s IQ 107, co "velela" vědcům. Bizar....

Uživatel_5631553 ( 25. dubna 2024 20:35 )

Skončit by už měl konečně celý SLEPENEC ! ! ! 👎 👎 👎

e.lesanova ( 25. dubna 2024 20:25 )

TOP09 úplně zazdila hlavně MPA...ti se hrabou stále jen někde u dna a kdyby nebylo levoty Rychetského, nikdy by se podobní lidé do vlády nedostali...takže pokud je odsunuta Langšádlová z úplně zbytečného postu, příp. i odejde z této strany politické hrůzy, nic se nestane... 😁

Kamyl ( 25. dubna 2024 15:50 )

Tady je neviditelných....
U toho blba s odtaženým uchem už došli kanceláře a bude se rozšiřovat jídelna .....

ANO_nam_bude_lip ( 25. dubna 2024 15:28 )

A přesto tě nechtějí 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa