Miroslav Richter: „Největší výzvou překvapivě bývá ubezpečení kandidátů o tom, že pro kariéru v RENOMIA GROUP mohou být pojišťovnictvím zcela nepolíbeni.”

Miroslav Richter

25. Duben 2024

Největší česká makléřská společnost RENOMIA loni oslavila 30 let od svého založení. Začátkem letošního roku rozšířil řady jejích zaměstnanců na pozici Group Commercial Director Miroslav Richter. V pojišťovnictví není žádným nováčkem, naopak má za sebou úspěšnou 15letou mezinárodní kariéru, během které působil v německých a amerických společnostech na klíčových postech. Mluvili jsme spolu nejen o tom, před jakými výzvami v RENOMIA stojí a v čem chce být firmě prospěšný – především při rozvoji svého týmu a při pokračující evropské expanzi, ale také na jakých principech obchod v RENOMIA funguje.

Miroslave, kdybyste se měl krátce představit, co byste mi o sobě řekl?

Mirek Richter je táta od rodiny, manažer a sportovec. 

Jak se ohlížíte za svojí dosavadní kariérou?

Moje kariéra po VŠ a pracovních stážích v Německu začala na obchodní a marketingové pozici v Yamaha Motor Czech, tedy splněném snu každého automotive fanouška. Z japonské kultury vedla cesta směrem k americké a 10 letům v “korporátu” Solera Group (v CZ/SK Audatex, AutoOnline a IBS Automotive). Jemu jsem vděčný za úspěšnou kariérní pouť – od pozice obchodního ředitele automotive divize přes Country Managera v ČR a SK až po skupinového obchodního ředitele 16 zemí. Díky kariéře v Soleře jsem získal cenné mezinárodní zkušenosti, důležité kontakty a vztahy napříč pojistným/automotive a IT trhem. Zažil jsem si tak přerod z „rodinného“ prostředí s jedním majitelem přes vstup firmy na burzu až po několik investičních společností v roli dirigenta celé skupiny.

Na co jste hrdý nejvíce a co vás motivovalo přijmout pozici obchodního ředitele v RENOMIA?

Silný brand, a to nejen značky RENOMIA GROUP, ale také rodiny Nepalových (majitelé pozn.red). Lákalo mě opustit svět kovaného korporátu a vstoupit do rodinné firmy, kde jsou hodnoty opravdovým DNA společnosti a ne jen obrázkem na zdi. Model, kde je společnost aktivně řízená majiteli – nejen investory dle tabulek – se mi v dosavadní kariéře zamlouval nejvíc. Zároveň jsem cítil, že se v RENOMIA budu moci neustále učit a čerpat zkušenosti, které majitelé za 30 let budování firmy nasbírali. Z mojí strany doufám, že přinesu mezinárodní zkušenosti a obchodní výsledky. Nejvíc hrdý jsem na svou rodinu – rodinné hodnoty jsou to, co jsem hledal a našel právě v RENOMIA. Rád zmíním i svoje antistresové sportovní aktivity a úspěchy – 3x jsem se kvalifikoval na mistrovství světa v Ironmanu na Hawaii. Do business světa mi moje sportovní droga dala precizní time management a skálopevnou vůli. 

S jakými ambicemi jste do RENOMIA vstoupil, kam a jak ji, resp. její obchodní oddělení chcete posunout, případně inovovat? 

Ambice jsou více než ambiciózní – RENOMIA GROUP bude jedničkou střední a východní Evropy. Už nyní jsme číslem 1 v několika zemích. Sales tým v celé RENOMIA GROUP, stejně jako spojení Business Developmentu a konzultantů, je pro poskytnutí špičkové služby klientům naprosto klíčový. V tomto roce nás tak čeká výrazné posílení sales týmu samotného (zásadně rozšiřujeme obchodní tým a společně s HR oddělením se snažíme nalézt nové talenty nejen na centrálu, do poboček v ČR a SK, ale i v CEE regionu). Dále nás čeká rozvoj kompetencí a digitalizace služeb zákazníkům. Rozšíření sales týmu o nové talenty plánujeme jak o pozici Business Development Managera, tak o pozice konzultantů. Největší výzvou překvapivě častokrát bývá ubezpečení kandidátů o tom, že pro kariéru v RENOMIA GROUP mohou být pojišťovnictvím zcela nepolíbeni. Naopak hledáme zvídavost, dravost a akviziční „hlad“. Pojistné know-how dodáme kandidátům připraveným onboardingem během krátké doby.

Jak vnímáte způsob, jakým k pojišťovnictví přistupuje RENOMIA?

RENOMIA GROUP je především partnerem klientů a náš obchodní přístup je velmi konzultačně orientovaný. Zakládáme si na odbornosti a znalosti specializací, a tak klienty obslouží Business Development Manager společně s odborným konzultantem s cílem najít nejefektivnější řešení pro klienta. Rozhodně se tak nejedná pouze o zprostředkování pojištění, ale o společné nalezení vhodného způsobu pokrytí rizik souvisejících s danými specifiky podnikání klienta. Cílem je klientovi dodat službu s nejvyšší přidanou hodnotou.

Vaší specializací je rozvoj zahraničních trhů a expanze. RENOMIA GROUP působí prakticky po celé Evropě, jaké máte další plány v tomto ohledu? 

V rámci regionu střední a východní Evropy očekáváme rapidní organický růst a případné další akvizice. Již nyní jsme nejrychleji rostoucím hráčem v regionu. Z naší pozice, a také ze spolupráce s přední globální společností Gallagher, tak všechny země RENOMIA GROUP profitují. Pravidelně se vzděláváme napříč zeměmi a sdílíme „best practices“ nejen v salesu.

Jaké vlastnosti si u obchodníků nejvíce ceníte? 

Hlad, vytrvalost, samozřejmě odolnost, chuť na sobě neustále pracovat a posouvat se osobnostně i odbornostně vpřed. Náš business je vztahový a ve spojení s konzultačním přístupem je velmi pestrý. Pozice Business Development Managera je tak hlavně o vztazích a networkingu. Neformální schůzky, eventy, konference, golf a další sportovní či společenské akce jsou denním chlebem obchodníků v RENOMIA GROUP.

Miroslav Richter
Miroslav Richter je aktivní sportovec

Co vás nejvíce těší v osobním životě, kde a jak nabíráte energii? 

Rodina, cestování a společné zážitky. Útěkem od stresu je pro mě sport, který ale zároveň spojuje příjemné s užitečným díky networkingu v triatlonu a golfu.

© 2024 imper.cz