Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami

foto Novou přírodní památkou v CHKO Brdy je podmáčená louka s masožravými rostlinami. Svažitá louka 2,6 hektaru leží poblíž Malého Drahlína na Příbramsku. Rosnatka

Strašice (Rokycansko) - Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami. Jde o čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území v Chráněné krajinné oblasti Brdy. Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u Malého Drahlína na Příbramsku. Roste tam například masožravá rosnatka okrouhlolistá, suchopýry a nejrůznější druhy mechů, zalétá tam vzácný motýl modrásek bahenní, žijí tam zmije obecná a užovka hladká, řekl ČTK vedoucí správy CHKO Bohumil Fišer.

Fotogalerie

"Je to jedinečné místo, podobná už z naší krajiny skoro vymizela. Půda tu pod nohama čvachtá, odstíny porostu se v prostoru i čase mění. Najdeme tu prameniště tak silně podmáčená, že bývá problém vytáhnout nohy ven i s botami," uvedl Fišer. Rostou tam rašeliníky a vzácnější hnědé mechy, mezi nimi jsou třpytivě červené masožravé rosnatky a bílé chomáčky suchopýru. Na podzim pak houby - oranžová čapulka bahenní, na sušších místech pak některé druhy voskovek. "Na plošky pramenišť navazují louky s mnoha druhy ostřic, žlutě kvetoucími vrbinami, hadím mordem nízkým nebo fialovým čertkusem, který vykvétá až koncem léta," dodal vedoucí správy CHKO.

Péče o podmáčenou louku je podle Fišera náročná. "Proto louka na Licitantě ležela dlouho ladem a z větší části zarostla náletem. Od vzniku CHKO Brdy v roce 2016 se tu za pomoci majitelů pozemků, ochranářů a financím z programu péče o krajinu podařilo nastolit opět vládu bezlesí," uvedl. Boj s vrbami, olšemi, osikami i ostružinami ale podle něj nikdy neskončí, musí se každý rok řezat a stříhat.

V CHKO Brdy bylo podle mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolíny Šůlové dosud vyhlášeno 14 maloplošných chráněných území, sedm přírodních rezervací a stejný počet přírodních památek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 17:00 12°C

Celá předpověď