Po 10 až 15 letech provozu se snižuje výkon fotovoltaické elektrárny až o 20 %

solární energie ilustrační

Solární boom, který Česká republika zaznamenala zhruba před patnácti až deseti lety, přináší dnešním domácnostem již velké úspory, ale zároveň je potřeba po tolika letech brát v úvahu možné poklesy výkonu fotovoltaických elektráren. Solární panely zcela jistě podléhají stárnutí. Klíčová je proto jejich kontrola a údržba, jinak panely těžko vydrží avizovaných až 25 let provozu. Po deseti až patnácti letech se účinnost solárních panelů přirozeně snižuje, v průměru o 0,5 % až 0, 8 % ročně, což může vést k poklesu výkonu o 7,5 % až 12 %. V důsledku dalších závad se pak výkon může snížit celkově až o 20 %. Pro průměrně velkou domácnost to pak může znamenat roční ztrátu v řádu tisíců korun, přesné vyčíslení záleží na aktuální ceně elektřiny.

Pravidelná inspekce FVE

Většina problémů se dá ale včas zjistit pomocí inspekce solárních panelů. Ideální je pravidelná údržba a monitorování pro zachování optimálního výkonu a ekonomické efektivity instalací, a to jednou ročně pro menší a střední elektrárny a dvakrát ročně pro ty velk é. Kromě přirozené degradace je potřeba kontrolovat také závady panelů, ale i chyby při instalaci, které ovlivňují výkon elektrárny nejvíce.

Nejúčinnější pravidelnou kontrolou je inspekce pomocí dronů s následným vyhodnocením pomocí umělé inteligence, která umožňuje efektivně sledovat stav panelů a identifikovat potřebnou údržbu nebo opravy. Technologie navíc pomáhá udržovat panely v optimálním stavu, což minimalizuje výkonové ztráty a maximalizuje výrobu elektřiny.

Výměna komponent

Investice do fotovoltaické elektrárny je dlouhodobý závazek, a proto je klíčové nejen sledovat jejich bezproblémový chod, ale také plánovat případné výměny komponent, jako jsou samotné panely, ale také invertory, které mohou vyžadovat obnovu během životnosti elektrárny. Díky správné kontrole mohou elektrárny zůstat produktivní a ziskové i 30 až 40 let, jak uvádějí dodavatelé.

Dodavatel solárních panelů

Výběr dodavatele je klíčový. Je potřeba číst recenze, dát na doporučení známých. Dříve se používali kvalitnější materiály, dnes bohužel někteří dodavatelé šetří a nahradili je méně kvalitními plasty. Navíc dnes panely fungují pod čím dál větší napětím. Také tloušťka skla na panelu se ztenčila až o polovinu.

Domácí elektrárny a bezpečnost

Na domácí fotovoltaické elektrárně je potřeba kontrolovat hned několik prvků. Počínaje samotnými panely na střeše, jejichž stav se v průběhu času samozřejmě zhoršuje, jelikož jsou dlouhodobě vystaveny vnějším vlivům. Krom přirozené degradace panelů se totiž mohou vyskytnout i závady na jednotlivých panelech a nebo závady v instalaci (zapojení) panelů. Některé z těchto závad nejenže snižují celkový výkon elektrárny, ale mohou být i nebezpečné. Přehřátý, nekvalitní nebo poškozený panel se může v krajním případě vznítit, což není jen otázka spolehlivosti, ale především bezpečnosti. Dalším prvkem domácí solární elektrárny, který jistě stojí za důkladnou kontrolu, je případné bateriové úložiště. V neposlední řadě pak samotná elektroinstalace solární elektrárny.

Komentář Martina Doležala, technického ředitele společnosti DroneTech


Příklady inspekce solárních elektráren a jejich ztrát po kontrole pomocí dronů a umělé intelligence:


FVE elektrárna:

Velikost:

Odhad roční ztráty výkonu:

Odpovídá průměrné roční spotřebě:

FVE na louce 1.5 MWdc

7 200 panelů

39 400 kWh

13 domácností

FVE na průmyslových halách o výkonu 0.95 MWdc

3 600 panelů

27 200 kWh

9 domácností

FVE na střeše nová instalace o výkonu 0.07 MWdc

130 panelů

9 200 kWh

3 domácností

zdroj: společnost DroneTech, která inspekci provedla















zdroj: společnost DroneTech, která inspekci provedla



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy