Články / Seriály

Preview: Dunk!festival

Preview: Dunk!festival

redakce | Články / Seriály | 25.04.2024

Prvý ročník belgického festivalu Dunk!festivalu v roku 2005 hosťoval tri neznáme lokálne kapely a pripomínal skôr nezávislý dedinský koncert. Partii nadšencov do postrocku sa však odvtedy podarilo vybudovať silnú značku, ktorá zastrešuje nielen vlastné vydavateľstvo, ale predovšetkým organizuje jeden z najvýznamnejších žánrových festivalov. V budove kultúrneho centra De Vooruit s historickými drevenými balkónmi sa v Gente počas troch dní (9. až 11. 5. 2024) predstaví vyše štyridsať kapiel, lineup štandardne ponúka velikánov žánru ako This Will Destroy You, sleepmakeswaves, Emma Ruth Rundle, Closure in Moscow, ako i menšie, no nemenej zaujímavé projekty z celého sveta.


Jambinai
Pätica muzikantov z Južnej Kórey je exotickým prvkom lineupu, a to nielen geograficky, ale predovšetkým hudobne. Ich odnož postrocku často skúma hranice žánru, a hoci ponúkajú tradične príjemné postorockové vyvrcholenia, poslucháčovi skôr v pamäti utkvejú tvrdé metalové riffy. Ich hudba je založená na konstrastoch, a to nielen ohlušujúcich pasáží s tými výrazne tichými, ale i elektrických gitár s tradičnými kórejskými nástrojmi ako piri, haegeum alebo geomungo. Jambinai sú jedinečnou kapelou, ktorú treba aspoň raz vidieť naživo.


Lost in Kiev
Francúzska delegácia tvrdého, hlučného a zároveň filmového postrocku, ktorá sa po pár rokoch vracia na festival. Podarilo sa im ohlučiť odolných divákov v pražskom Underdogse, rozochvejú i steny divadla. V oficiálnom lineupe si vyslúžili prívlastok „najfilmovšia kapela v postrocku, sme si istý, že prinesú ďalší Oscarový set”. Ich turné k tretiemu štúdiovému albumu Persona bolo opäť jedno z tých, ktoré prerušila pandémia, a tak ho konečne predstavia pred tým najvďačnejším publikom.


Jessica Moss
Hoci je Jessica Moss známa skrz pôsobenie v kanadskej kapele A Silver Mt. Zion, v roku 2017 vydala svoj prelomový album Pools of Light, na ktorom sa jasne ukázalo, že rozhodne má čo poslucháčovi ponúknuť i sólovo. Huslistka často mieša zvuk sláčikového nástroja a rôznych nahrávok do éterických i dronových soundscapov. Jej nočný set na Amplifeste v Porte, počas ktorého loopovala husle, svoj hlas, ale i nočných štekot psov, patrí medzi to najzaujímavejšie, čo som kedy zažila.


Emma Ruth Rundle
Americká pesničkárka sa s Dunkom posledné roky trochu nešťastne míňala - raz museli jej plánované vystúpenie preložiť a potom prišlo zložité pandemické obdobie. Konečne sa však predstaví miestnemu publiku, jej emocionálny tichý set z posledného albumu Engine of Hell, ktorým už dva roky utišuje malé intímne sály, ale i veľké festivaly s tisíckami návštevníkov, sa bude vynímať v dobových priestoroch divadla.


This Will Destroy You
Americká postrocková kapela z Texasu, ich koncert nikdy nie je navyše, ponúkajú klasický, ale premakaný songwriting. Diváctvo Dunka je vytrénované na dlhé inštrumentálne piesne s typickým vrstvením gitár s rôznymi efektami, ktoré sa stupňujú do napínavej, miestami až filmovej atmosféry. Stálica, ktorá sa vracia už po niekoľkýkrát a nemá potenciál sklamať.


Wang Wen
Kapela, ktorá štvrťstoročie svojej existencie v domovskej Číne oslávila špeciálnou sériou koncertov, teraz túto live show predstaví v Belgicku. Wang Wen za svoju históriu vydali dvanásť štúdiových albumov a zdieľali stage s Mogwai alebo Jaga Jazzist. Ich tvorba je miestami temná, bezútešná, často popisujú čínske industriálne reálie, ale majú aj veselé postrockové pasáže. Ich live shows sú však veľmi vťahujúce, a to je rozhodne dôvod nezmeškať jedno zo vzácnych vystúpení v Európe.

Info

Dunk!festival
9.–11. 5. 2024
De Vooruit, Ghent, Belgie
web festivalu

foto © Heiner Bach Photography

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Jonathan Roy

redakce 06.05.2024

„Je to alternativní, psychedelické, popové i písničkářské. Zvláštní a zároveň cool,“ láká zpěvák. Na desku i na koncert v Kasárnách. Vstupní průklep.

Pořadatelská: Ivo Lorenc (MeetFactory)

redakce 02.05.2024

Kytarista několika brněnských kapel a produkční MeetFactory v pořadatelské rubrice.

Protokol: Alex Stephens (Strawberry Guy)

redakce 26.04.2024

Jahodový kluk se s námi podělil o nejdůležitější alba, hudební guilty pleasures a písně, u kterých pláče jeho srdce. V květnu ho uslyšíte v Praze.

Vstupní prohlídka: ||ALA|MEDA||

redakce 24.04.2024

Jejich čerstvá novinka Spectre 02 vyšla minulý týden pod labelem Brutality Garden. Už tento týden ji můžete slyšet naživo na bratislavském Sharpu, o týden později v Praze, v červenci na…

Pořadatelská: Martina Lesner (United Islands of Prague)

redakce 18.04.2024

Položili jsme několik otázek hledačce nových talentů, bookerce a dramaturgyni festivalů.

Kam na rajz s Michalem Berezňákem (Sharpe)

redakce 16.04.2024

Jarní Sharpe, chorvatský INmusic festival, Taylor Swift v Londýně. Na jaké akce nás pozve vášnivý koncertní a festivalový manažer?

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Douška vydavatelská: Ancestral Vision (Unizone)

redakce 04.04.2024

Pokud budu mluvit sám za sebe, tak u mě teď panuje zdravá euforie, protože se mi asi po x letech podařilo dotáhnout do konce moje debutové EP, které vyšlo u…

Vstupní prohlídka: Marta De Pascalis

redakce 03.04.2024

Co ji inspiruje, co ji vyruší, na co jí stačí jedna věta? Marta De Pascalis v našem dotazníčku, před pražským koncertem.

Preview: Tallinn Music Week 2024

Michal Pařízek 02.04.2024

V programu najdeme známá jména jako místní hrdinky Vera Vice nebo Kitty Florentine, všudypřítomné Tramhaus, kteří vystoupí na akci Vikendica, nebo řeckého croonera Johnnyho Labella.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace