Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

BFM informovala, že mladistvý byl zadržen v úterý kvůli jeho aktivitě na sociálních médiích, kde oznámil svůj záměr pořídit si komponenty k výrobě opasku, který používají sebevražední atentátníci, a vyjádřil přání "zemřít jako mučedník jménem islámského kalifátu".

Podle informací blízkých vyšetřování teenager zveřejnil tento status v pondělí na platformě Telegram.

Pachatele, francouzského občana, zatkli v úterý v jeho domově v Marignier v departementu Horní Savojsko v regionu Auvergne Rhône-Alpes, poblíž hranic se Švýcarskem a Itálií.

Při prohlídce domu byl nalezen chlapcův mobilní telefon a různé ručně psané dokumenty, včetně slibu věrnosti Islámskému státu.

Během výslechů mladistvý uvedl, že plánoval svou sebevražednou misi provést během olympijských her v pařížské čtvrti La Défense. Chtěl použít buď pušku nebo opasek s výbušninou jako zbraň.

Cílem vyšetřování je zjistit, zda došlo k plánování teroristického činu, a pokud ano, ve které fázi příprav se zamýšlený útok nacházel. 

Témata:  policie Francie Islámský stát

Aktuálně se děje

4. května 2024 19:34

Policie vyšetřuje vykolejení vlaku bez strojvedoucího u Klínce

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy