Tragická střelba na pražské FF UK zasáhla 9000 lidí. O krizovou pomoc se staraly stovky lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) as ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Podle informací policejního prezidia vyžádala situace významné nasazení personálu. Ihned po události, ke které došlo 21. prosince, bylo na místě 12 psychologů a krizových intervenčních pracovníků z krajského ředitelství pražské policie.

Během noci se do informování pozůstalých zapojilo dalších 18 osob a během prvního týdne se počet zvýšil na více než 40 pracovníků z policie. Za stejné období téměř dalších 200 odborníků z Integrovaného záchranného systému (IZS) a jeho partnerských organizací poskytlo psychosociální pomoc.

Podle policejního prezidia tato událost významně zasáhla psychiku širokého okruhu osob, jejichž celkový počet je odhadován na 9000. Podpora ve střednědobé fázi stále pokračuje. Kromě toho tato událost ovlivnila i další dotčené komunity, jako je obec Klánovice, další vysoké školy a zdravotnická zařízení.

Policie uvádí, že se objevilo mnoho případů vyhrožování násilím ze strany žáků a studentů na různých středních a vysokých školách, stejně jako ze strany dalších občanů vyhrožujících násilím ve zdravotnických zařízeních. Tato událost tak otevřela několik celospolečenských otázek, zejména v oblastech bezpečnosti, školství a zdravotnictví.

Útok v hlavní budově Filozofické fakulty UK v Praze se stal 21. prosince 2023. Student této fakulty zastřelil 13 lidí a jedna osoba později zemřela v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno. Útočník se nakonec zastřelil. Krátce před masakrem na FF UK zastřelil svého otce v obci Hostouň a přibližně týden předtím zabil náhodného muže s dítětem v Klánovickém lese na okraji Prahy. 

Související

Více souvisejících

střelba na pražské FF UK (21.12.2023)

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy