Gauffová uštědřila dva kanáry přemožitelce Brendy Fruhvirtové, nezaváhala ani Šwiateková

25. 4., 21:30
Aktuality 1
WTA MADRID - Coco Gauffová (20) v Madridu začala demolicí Arantxy Rusové (33), přemožitelce Brendy Fruhvirtové nepovolila jediný game a za necelou hodinu jí uštědřila výprask 6:0, 6:0. O osmifinálovou účast bude v sobotu usilovat i Iga Šwiateková (22), světová jednička a loňská finalistka si v úvodním zápase poradila poměrem 6:1, 6:4 s Xiyu Wang (23).
Gauffová poprvé v kariéře vyhrála 6:0, 6:0 (© AFP)

Gauffová – Rusová 6:0, 6:0

Coco Gauffová odstartovala antukové jaro před týdnem ve stuttgartské hale a po protrápené výhře nad krajankou Sachiou Vickeryovou prohrála těsné čtvrtfinále s Martou Kosťukovou. Mnohem přesvědčivěji začala světová trojka v Madridu, kde zaznamenala své premiérové vítězství 6:0, 6:0.

Američanka narazila v úvodním zápase na Arantxu Rusovou a přemožitelce Brendy Fruhvirtové z prvního kola nedala šanci. V úvodním dějství povolila zkušené Nizozemce pouhých osm fiftýnů a v tom následujícím jen o dva body více.

Soupeřku nepustila ani k jednomu gamebolu a jedinou komplikaci musela řešit ve druhé hře posledního setu, v níž čelila čtyřem brejkbolovým hrozbám. Na postup potřebovala dohromady pouhých 52 minut.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Od začátku loňského srpna prožívá nejlepší období své kariéry zahrnující první triumf na akcích WTA 500, prestižních tisícovkách a také na grandslamech a úspěšnou obhajobu titulu v Aucklandu. V letošní sezoně se může úřadující šampionka US Open pochlubit zápasovou bilancí 20:6.

Nyní má na dosah postup do osmifinále a zároveň vyrovnání svého maxima ve španělské metropoli. Její soupeřkou ve třetím kole bude Dajana Jastremská. Se semifinalistkou lednového Australian Open změří síly poprvé.

 

Šwiateková – Xiyu Wang 6:1, 6:4

Iga Šwiateková vstoupila do antukového jara ve Stuttgartu, kde útočila na hattrick. O svou neporazitelnost v Porsche Areně však nečekaně přišla, když v semifinále nestačila ve třech setech na svou neoblíbenou soupeřku a pozdější šampionku Jelenu Rybakinovou.

Chuť by si mohla spravit v Madridu. V Caja Mágica obhajuje loňskou finálovou účast a může i při třetím startu postoupit mezi nejlepší šestnáctku.

Letošní působení v tomto dějišti zahájila hladkou výhrou nad Xiyu Wang. Ve druhé sadě předvedla zaváhání a dovolila Číňance srovnat z 1:4 na 4:4, nicméně žádné další komplikace řešit nemusela a duel uzavřela ziskem dvou gamů v řadě.

V úvodních zápasech na klasických turnajích naposledy zaváhala v létě 2021 v Cincinnati, na antukových dvorcích se jí vstup naposledy nepovedl v Římě 2020. Letošní bilanci upravila na 27:4 a tu kariérní na nejpomalejším povrchu na 124:18.

Světová jednička bude ve třetím kole čelit Soraně Cirsteaové. Rumunka vydřela vítězství nad nezkušenou teenagerkou Alexandrou Ealaovou startující na divokou kartu. Všechny tři předchozí souboje vyhrála Šwiateková, v posledních šesti setech povolila Cirsteaové dohromady jen 13 gamů.

 

Ósakaová – Samsonovová 2:6, 6:4, 5:7

Naomi Ósakaová si v Madridu připsala své premiérové antukové vítězství po dvou letech, ale na první vítěznou sérii na nejpomalejším povrchu od French Open 2019 nedosáhla. Bývalá světová jednička vracející se po mateřské pauze podlehla ve druhém kole 2:6, 6:4, 5:7 trápící se Ljudmile Samsonovové.

Čtyřnásobná grandslamová šampionka dvakrát zlikvidovala manko setu a brejku a po sérii čtyř vyhraných gamů stav utkání srovnala. Koncovku rozhodujícího dějství však zvládla lépe Ruska, která vylepšila letošní bilanci na 5:9 a o osmifinále se popere s Madison Keysovou.

Ons Jabeurová neproměnila ve druhé sadě mečbol na vlastním servisu, ale nakonec Annu Karolínu Schmiedlovou přetlačila 6:4, 5:7, 6:3. Trápící se Tunisanka zapsala svou teprve čtvrtou letošní výhru a v tomto dějišti je v dohraných zápasech stále neporažena a protáhla svou neporazitelnost na sedm utkání. Předloňská šampionka se ve třetím kole utká s Leylah Fernandezovou.

Maria Sakkariová suverénně odstartovala obhajobu loňské semifinálové účasti. Světová šestka potvrdila výbornou formu po změně trenéra a v úvodním zápase přehrála 6:3, 6:2 Donnu Vekičovou, s níž upravila vzájemnou bilanci na 4:6. Její soupeřkou ve třetím kole bude sedm utkání neporažená Sloane Stephensová.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Madridu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist